Kaip įveikti baimę

Mes norime daugelio dalykų: geresnio gyvenimo, pilnatviškesnių santykių, daugiau pinigų ir daug ko kito. Tai kodėl gi mes to nesiekiame? Kodėl mes tuo pačiu keliu keliaujame metų metus? Ši problema susideda iš dviejų dalių: troškimas ir baimė. Baimė pasireiškia įvairiomis formomis: nesėkmės baimė, pasipriešinimo baimė, netobulumo baimė… Kai kurie žmonės bijo netgi sėkmės.

Troškimas
Kuo labiau kažko nori, tuo didesnes kliūtis gali įveikti be jokių papildomų pastangų ir dvejonių. Deja, dažnai vien troškimo nepakanka.

Kita troškimo problema yra ta, kad dažnai mes manome, kad norime, nors taip nėra. Noriu pasakyti, kad daugybė žmonių galvoja „Man reikia numesti svorio”, „Man reikia išmokti užsienio kalbą”, „Man reikia daugiau pinigų”. Čia nebeliko žodžio noriu. Norint pasiekti šiuos tikslus, reikia elgtis kitaip. Raktas į šios problemos sprendimą yra, daryti tai, ko nori. Taigi, tu pakeiti „Man reikia numesti svorio” į „Aš noriu sverti mažiau, nes tada jausčiausi labiau pasitikintis savimi, būčiau ištvermingesnis”. Žmonės dažnai suklysta, siekdami kitų žmonių tikslų arba darydami tai, ką jie turėtų daryti, tačiau sistema taip neveikia. Tu privalai norėti dalykų ir įsivaizduoti, kaip puikiai jaustumeisi, jei tau pavyktų.

Baimė
Yra daugybė būdų įveikti baimei. Čia pateiksiu keletą iš jų, į pagalbą pasitelkdamas konkrečius pavyzdžius.

Neadekvati baimė. Noriu, kad šis blogas būtų viešas ir, kad jame būtų tikrasis mano vardas su pavarde. Tačiau mane baugina mintis, kad kiekvienas mano draugas gali jį skaityti. Taigi kyla klausimas, kodėl aš tai darau? Nes šio tipo baimės yra kvailos. Jei aš rašau apie tai, ką jaučiu, kas esu ir ką darau savo gyvenime, koks blogiausias dalykas gali nutikti? Jie nustos būti mano draugais, nes sužinos, koks iš tiesų esu. Juk tai kvaila. Net jei taip nutiktų, tai tereikštų, kad mūsų keliai buvo per daug tolimi, tad blogas tiesiog draugystę nutraukė truputėlį anksčiau.

Kitas pavyzdys: nori pakviesti kažkokį asmenį į pasimatymą, bet bijai, kad tau pasakys „ne”. Kodėl ši baimė neadekvati? Blogiausias dalykas, kuris gali nutikti yra tai, kad tau atsakys „ne”. Kita vertus, jei tu nepaklausi, tuomet tu iškart gauni „ne”.

Taigi, pirmasis baimės įveikimo metodas yra išsiaiškinti, kodėl baimė yra neadekvati.

Nesėkmės baimė. Šio tipo baimė dažnai eina kartu su rizika. Nori pradėti savo verslą, tačiau tuomet tavo galva prisipildo tokių minčių: „o jei man nepavyks”, „o jei įsiskolinsiu” ir t.t. Ši baimė turi realų pagrindą, nes 5 iš 10 naujų verslų žlunga per pirmus 5 jų gyvavimo metus, o dar 4 iš jų žlunga per sekančius 5 metus. Na, bent jau taip teko girdėti. Kaip įveikti šią baimę? Pirmiausia, reikia įsivaizduoti, kaip atrodytų tavo gyvenimas, jei tau pavyktų. Tai labai motyvuoja ir padeda veikti ryžtingai. Antra, planuoti, skaičiuoti ir daryti kitus dalykus, kad nuspręstum, ar turi realią galimybę sėkmei pasiekti. Tai apima naujų dalykų mokymąsi. Tokiu būdu tapsi labiau savimi pasitikintis. Trečia, dabar yra informacijos ir internetinių puslapių amžius. Tau nereikia 100% savo laiko skirti verslui. Pradėk kūdikio žingsneliais ir stumkis į priekį. Net įkūręs savo verslą, gali dirbti savo senajame darbe. Ketvirta ir svarbiausia, žmonės gailisi tų dalykų, kurių jie nepadarė, kur kas labiau nei tų, kuriuos bedarant, juos aplankė nesėkmė. Įsivaizduok, kad esi 50-60 metų amžiaus ir dirbi tame pačiame darbe kaip prieš 30 metų, vietoj to, kad turėtum savo verslą. Mintis, kad galėjau padaryti tai, bet net nepamėginau, mane tiesiog nužudytų.

Kitas metodas. Dažnai tiesiogiai net nebandau įveikti baimės. Išvysčiau savo mąstymą iki tokio lygio, kad jei kažką bijau daryti, bet žinau, kad tai teisingas dalykas, tuomet privalau tai padaryti. Kaip tai veikia? Pavyzdžiui, noriu paklausti asmens paslaugos, bet paskutinį kartą, kai tai dariau, jis mane išplūdo. Taigi, bijau, nes tai gali pasikartoti. Tuo pat metu žinau, kad privalau tai padaryti, nes bijau.  Paverčiau baimę papildoma motyvacija imtis veiksmų: jei jaučiu baimę, tuomet privalau tai padaryti.
Jei nori išsivystyti šį sugebėjimą, pradėk daryti dalykus, kurių bijai. Pirmiausia įveik mažas baimes, o vėliau pereik prie didesnių. Netrukus pastebėsi, kad baimė veikia kaip nuoroda į dalykus, kuriuos privalai padaryti kuo greičiau.

Santrauka

Šiame straipsnyje aprašyti metodai baimei įveikti:

  • Išsiaiškink, kodėl tavo baimė yra neadekvati. Mąstyk apie tai, kodėl bijoti tokio dalyko yra kvaila.
  • Ruošk save sėkmei: mokykis, planuok ir pradėk mažais žingsneliais. Žmonės gailisi tų dalykų, kurių nepadarė, bet ne tų, kuriuos padarė ir patyrė nesėkmę.
  • Paversk baimę savo drauge ir papildoma motyvacija.

Ir nepamiršk tikrai norėti dalykų, o ne tiesiog galvoti, kad jų reikia.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
91 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Vytenis

Nu db isitikinau kad neziuri XD , Bet as vistiek kazko bijau … Kaip pvz kanors linksmai darom su draugais pagalvoju iskarto kazkaip nebesinori nieko daryt nu kazko bijau … net nzn ko .. Gal kas patartumet kai taip ismesti is galvos ? Nes jau uzknisa 1 menesi taip …

Vytenis

Nu bet kanors patark ;/ niekur nerandu pagalbos 🙁

Jonas

Sveikas Povilai, Turiu tokia baime draugas nufilmavo kaip mes ten darem nesamones keikems t.t. ten mano veidas matosi t.t. nenoreciau kad pvz mano tevai suzinotu brolis ir kiti. jis sako man nera tolko kelti bet as sakau neklk istrink sako ne netrinsiu . o as bijau kad jis ikels i koki facebook youtube ir t.t. ka daryti 🙁 ?

Paruresis

Sveiki turiu viesos slapinimosi vietos baime. Negaliu nusislapinti pas svecius tuolete, pisuaruose vienu zodziu jai bent 1 zmogus yra netoliese. Atrodo juokinga paciam jug niekam neidomu kiek laiko as ten uztruksiu, niekas nesiklauso manes bet pasamone kai prispiria reikalas pradeda galvoti visi manes klausosi, kiek ilgai as tame tuolete ir t.t. Baigiu prarasti visus draugus, nes bijau kur nors isvykti ilgesniam laikui tai tikrai griauna man gyvenima tikiuosi esate kas nors susidure su sia problema ir jums pavyko issikapstyti is sios problemos. Buciau labai dekingas jai duotumete kas kokiu patarimu kaip gelbetis nuos sios baimes.

Erika

Sveiki,aš esu paauglė,man yra 15 metų. Turiu 1 labai didelę fobiją-bijau vemti. Ką patartumėte? ☺

Vytas

laba diena,jauciuosi issekes,erzina tai kad net atsiranda pykinimas ir skausmai sirdies plote visas net isitempiu,atrodo kad kausto kuna,kuo toliau tuo labiau isibaiminu kad bus blogiau,kaip tokiose situacijose staigiai nuimti stresa

Deivis

Sveikas Povilai,

Visų pirmą ačiū už nesenai atrastą blogą, kuris tiesiog nuostabus ir įkvepiantis :))

Noriu ir aš pasidalinti savo baime :)) Šiuo metu esu Anglijoje, tačiau labai noriu grįžti į Lietuvą ir gyventi joje, tačiau bijau dėl darbo ir apskritai dėl galimybių ten įsitvirtinti :)) Būtų įdomi Tavo nuomonė, kadangi žinau, jog ir pats gyveni svetur.

Deividas

Vaiva

Atkreipiau dėmesį į Erikos komentarą, aštaip pat turiu tokią pačią fobiją, labai jus suprantu. Matau komentaras rašytas prieš keletą metų, gal galėtumėte atsiliepti ir parasyti ar pavyko įveikti baimę vemti, galbūt išmokote su tuo gyventi? Ši baime vadinasi Emetofobija, daug informacijos anglų kalba ir tai yra labai rimta ir gyvenimą labai apsunkinati fobija, gaila šio blogo autorius šitoki atsakymą davė paauglei jos sunkiausiu metu.

91
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x