Kaip įveikti baimę

Mes norime daugelio dalykų: geresnio gyvenimo, pilnatviškesnių santykių, daugiau pinigų ir daug ko kito. Tai kodėl gi mes to nesiekiame? Kodėl mes tuo pačiu keliu keliaujame metų metus? Ši problema susideda iš dviejų dalių: troškimas ir baimė. Baimė pasireiškia įvairiomis formomis: nesėkmės baimė, pasipriešinimo baimė, netobulumo baimė… Kai kurie žmonės bijo netgi sėkmės.

Troškimas
Kuo labiau kažko nori, tuo didesnes kliūtis gali įveikti be jokių papildomų pastangų ir dvejonių. Deja, dažnai vien troškimo nepakanka.

Kita troškimo problema yra ta, kad dažnai mes manome, kad norime, nors taip nėra. Noriu pasakyti, kad daugybė žmonių galvoja „Man reikia numesti svorio”, „Man reikia išmokti užsienio kalbą”, „Man reikia daugiau pinigų”. Čia nebeliko žodžio noriu. Norint pasiekti šiuos tikslus, reikia elgtis kitaip. Raktas į šios problemos sprendimą yra, daryti tai, ko nori. Taigi, tu pakeiti „Man reikia numesti svorio” į „Aš noriu sverti mažiau, nes tada jausčiausi labiau pasitikintis savimi, būčiau ištvermingesnis”. Žmonės dažnai suklysta, siekdami kitų žmonių tikslų arba darydami tai, ką jie turėtų daryti, tačiau sistema taip neveikia. Tu privalai norėti dalykų ir įsivaizduoti, kaip puikiai jaustumeisi, jei tau pavyktų.

Baimė
Yra daugybė būdų įveikti baimei. Čia pateiksiu keletą iš jų, į pagalbą pasitelkdamas konkrečius pavyzdžius.

Neadekvati baimė. Noriu, kad šis blogas būtų viešas ir, kad jame būtų tikrasis mano vardas su pavarde. Tačiau mane baugina mintis, kad kiekvienas mano draugas gali jį skaityti. Taigi kyla klausimas, kodėl aš tai darau? Nes šio tipo baimės yra kvailos. Jei aš rašau apie tai, ką jaučiu, kas esu ir ką darau savo gyvenime, koks blogiausias dalykas gali nutikti? Jie nustos būti mano draugais, nes sužinos, koks iš tiesų esu. Juk tai kvaila. Net jei taip nutiktų, tai tereikštų, kad mūsų keliai buvo per daug tolimi, tad blogas tiesiog draugystę nutraukė truputėlį anksčiau.

Kitas pavyzdys: nori pakviesti kažkokį asmenį į pasimatymą, bet bijai, kad tau pasakys „ne”. Kodėl ši baimė neadekvati? Blogiausias dalykas, kuris gali nutikti yra tai, kad tau atsakys „ne”. Kita vertus, jei tu nepaklausi, tuomet tu iškart gauni „ne”.

Taigi, pirmasis baimės įveikimo metodas yra išsiaiškinti, kodėl baimė yra neadekvati.

Nesėkmės baimė. Šio tipo baimė dažnai eina kartu su rizika. Nori pradėti savo verslą, tačiau tuomet tavo galva prisipildo tokių minčių: „o jei man nepavyks”, „o jei įsiskolinsiu” ir t.t. Ši baimė turi realų pagrindą, nes 5 iš 10 naujų verslų žlunga per pirmus 5 jų gyvavimo metus, o dar 4 iš jų žlunga per sekančius 5 metus. Na, bent jau taip teko girdėti. Kaip įveikti šią baimę? Pirmiausia, reikia įsivaizduoti, kaip atrodytų tavo gyvenimas, jei tau pavyktų. Tai labai motyvuoja ir padeda veikti ryžtingai. Antra, planuoti, skaičiuoti ir daryti kitus dalykus, kad nuspręstum, ar turi realią galimybę sėkmei pasiekti. Tai apima naujų dalykų mokymąsi. Tokiu būdu tapsi labiau savimi pasitikintis. Trečia, dabar yra informacijos ir internetinių puslapių amžius. Tau nereikia 100% savo laiko skirti verslui. Pradėk kūdikio žingsneliais ir stumkis į priekį. Net įkūręs savo verslą, gali dirbti savo senajame darbe. Ketvirta ir svarbiausia, žmonės gailisi tų dalykų, kurių jie nepadarė, kur kas labiau nei tų, kuriuos bedarant, juos aplankė nesėkmė. Įsivaizduok, kad esi 50-60 metų amžiaus ir dirbi tame pačiame darbe kaip prieš 30 metų, vietoj to, kad turėtum savo verslą. Mintis, kad galėjau padaryti tai, bet net nepamėginau, mane tiesiog nužudytų.

Kitas metodas. Dažnai tiesiogiai net nebandau įveikti baimės. Išvysčiau savo mąstymą iki tokio lygio, kad jei kažką bijau daryti, bet žinau, kad tai teisingas dalykas, tuomet privalau tai padaryti. Kaip tai veikia? Pavyzdžiui, noriu paklausti asmens paslaugos, bet paskutinį kartą, kai tai dariau, jis mane išplūdo. Taigi, bijau, nes tai gali pasikartoti. Tuo pat metu žinau, kad privalau tai padaryti, nes bijau.  Paverčiau baimę papildoma motyvacija imtis veiksmų: jei jaučiu baimę, tuomet privalau tai padaryti.
Jei nori išsivystyti šį sugebėjimą, pradėk daryti dalykus, kurių bijai. Pirmiausia įveik mažas baimes, o vėliau pereik prie didesnių. Netrukus pastebėsi, kad baimė veikia kaip nuoroda į dalykus, kuriuos privalai padaryti kuo greičiau.

Santrauka

Šiame straipsnyje aprašyti metodai baimei įveikti:

  • Išsiaiškink, kodėl tavo baimė yra neadekvati. Mąstyk apie tai, kodėl bijoti tokio dalyko yra kvaila.
  • Ruošk save sėkmei: mokykis, planuok ir pradėk mažais žingsneliais. Žmonės gailisi tų dalykų, kurių nepadarė, bet ne tų, kuriuos padarė ir patyrė nesėkmę.
  • Paversk baimę savo drauge ir papildoma motyvacija.

Ir nepamiršk tikrai norėti dalykų, o ne tiesiog galvoti, kad jų reikia.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
91 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
justina

Na aš pabandysiu 🙂

ačiū už atsakymą.

Julija

Justina, labas. Apmąstyk savo veiklos padarinius. Žinai, apskritai, muzika nuo seniausių laikų teikdavo malonumą. Dabar taip pat. Įsivaizduok, kiek džiaugsmo padovanosi žmoniems, kuriems dainuoji? Taip pat apmąstyk savo situaciją iš kitos pusės: tu nori dainuoti, tu gali dainuoti. Ne visi taip gali. Pagalvok apie tai kaip apie galimybę realizuoti savo svajones. 🙂 Sėkmės jas realizuojant.

Gedvinas

Mano baime. YRA bunant burelyje zmoniu bendraujant su keletas zmoniu ir bijau to kad zmonew issiskirstys ir man teks bendrauti su tuom vienu zmogumi kuriuo new per daugiausiai bendrauju, taip daznai buna darbe. Tada lyg Mano mintys iskeliauja nesuvokiu ka sakyt ka daryti

miglute

Sveiki. Ką daryt su baime auditorijai? Visgi, ateityje dažnai reikės kalbėti prieš auditorija, o as tuo momentu tiesiog pamirstu viska, ka turiu kalbeti.. Labai nervina laaabai norisi atsikratyti to.

rasa

as bijau pasakoti tekstus nes bijau kanors netaip pasakyt ka daryti?

kadrelija

atsiprašau, kad trugdau. mano draugė paniškai bijo gyvačiu, ipač ju nuotrauku. kaip padėti jai iveikti toke baime?

DIKA

eimi! tavo baime normali …Kodel normali? todel ,kad tave kankina egzistencine baime, mes visi bijome netekti savo artimu,brangiu ,mylimu zmoniu….Kodel tave kankina si baime??? totel ,kad nei tu nei tavo mama nuo nelaimiu nesate apsaugoti! tavo posamone tai supranta,todel si baime kyla..Kodel ji kyla vis stipriau? todel ,kad pagal visus siuos patarimus tu stengiesi apie tai negalvoti,tu issigalvoji visokiu uzsiemimu su draugai ir panasiai ,kad tik negalvoti Ar tai? juo stipriau tu vengi baimes juo stiopriau ji tave vejas!!!
vienintekis kelias tai yra susitaikyti su sia paime ..pripazinti ja..ir sau mintyse pasakyti” nezinosi ko saugotis bus kaip bus”
pripazinti tai reiskia draugauti,saveikauti su sia baime..mums lengviau kai bendradarbiaujame su baime, nei bandyti pabegti uzsiimti darbais ,kad tik negalvociau….sitaip tu iseikvoji savo energija kovodamas su baime…Tiesiog pripazink..taip visko gali nutikti…..ir smegenys po biskuti ,po biskuti aprims….nes kai tu nebemeluoji pats sau ir mintys tiek nevargina…
nesu psichologe, tiesiog patariu…ka pati isgyvenu ir zinau kaip tai nors truputuka apmalsinti….o visiskos ramybes nelauk niekada…visada bijosi tai del mamos ,tai del drauges, paskui del zmonos vaiku ir pns…baime galima tik kontroliuoti as aprasiau kokiomis mintimis..
sekmes

RealNso

Labas vakaras,
kovoju su rimta baime arba, kitaip tariant baimemis. Bijau galima sakyti visko: kad susirgsiu, susizeisiu (kartais baimes buna netgi labiau juokingos nei kazkuo gazdinancios) pavyzdziui kazkur girdejau, kad mintys materializuojasi, todel bijau bijoti, kad tai neisipildytu. Tai man ganetinai trugdo gyventi, ypatingai kai reikia susikaupti, to padaryti negaliu, bandau save raminti, bet pradeda plaukti mintys, kad niekada nesusikausiu ir tada vel isigastu. Bijau, kad tai gali buti psichologine problema. Jei kas nors galetumete patarti, ka tokiu atveju daryti ( nesitikiu, kad sia problema galima savarankiskai ispresti, bet noreciau ja bent pristabdyti arba sumazinti) Taigi buciau labai dekinga pagelbejusiems.

Milda

laba diena,
as turiu savybe baimes isivaryti. stai vienas pavyzdziu: turiu eiti pas gydytoja rauti danties (numatoma operacija). zinau, kad proceduros metu tikrai neskauda, todel skausmo nebijau. Bijau, kad jausiu ta traskesi, grezima, na, bijau tu nemaloniu pojuciu. iki proceduros dar visas menuo, o as jau nebegaliu uzmigti ir atsikelus issyk mastau apie ta pati. zinau, kad eilini karta per si menesi isivarysiu paniska baime iki asaru, nemigos ir istisines itampos. taip pat buna su darbo pokalbiais, su diplominiu gynimusi, su ejimu pas paprasta gydytoja apziurai… visuomet tikiuosi blogiausio, prisigalvoju visokiu baubu ir ta baime ikyriai sau persu, tarsi, auginuosi. is tiesu neatrandu metodo, kaip tas savo baimes slopinti, na bent jau nebeisivarineti ju… Labai prasau patarimo.
Dekoju

Aure :)

Sveiki, turiu baime dainuoti, o dainuoti labai noriu, jau nuo pat vaikystes ! viena budama istempiu neblogus garsus, bet kai prireikia pries kitus tai daryti tai sutrinka ir klausa ir balsas pradeda drebeti.

Ieva

Na, pirmiausia dėkoju Povilui už straipsnį. Perskaičiau jį, nes taip pat turiu baimių, kurias ketinu įveikti 🙂 Tereikėjo priisiminti metodus.
Štai kokius metodus pati naudoju ir rekomenduoju kitiems. Turėjau auditorijos baimę, dabar irgi tebeturiu tik kur kas silpnesnė. Vis dar dirbu prie šios problemos. Baimės įveikimo būdas – gavus užduotį ar pasiūlymą parengti pristatymą prieš auditoriją iš karto sutinku, nors ir bijau 🙂 sutikau, vadinas niekur nepabėgsiu, reiks kalbėti prieš auditoriją. Tuomet stengiuos iš anksto kuo geriau pasiruošti kalbai. Pasinaudoju PowerPoint, plakatais, kt. Galvoju ką naudingo pasakyti klausytojams, kad jiems būtų įdomu manęs klausytis, kad mane suprastu, kad sužinotų ko nors naujo. Pasirepetuoju prieš veidrodį. Naudoju kelis savęs nuraminimo būdus prieš pat kalbos sakymą. Kaip pvz.: rankos pulso skaičiavimą su įsivaizdavimu kad jis lėtėja 🙂 Gilius įkvėpimus ir iškvėpimus. Ir patikėkit, tai veikia! Nesakau, kad jau esu kalbų prieš auditoriją specialistė, bet dabar tai darau kur kas lengviau, kur kas sėkmingiau ir mėgaujuosi pagyrimais, kad pristatymas pavyko, buvo įdomus, naudingas. O tai skatina tik dar labiau stengtis.
Su neadekvačiomis baimėmis galiu pasiųlyti tai ką sau taikau. Bijote mirties, bijote užpuolimo, bijote ligų. Normalu, visi žmonės kažko bijo. Nebenorite bijoti? Taikykite štai ką.. Gyvensiu ilgai, manęs niekas neužpuls, esu saugi, nelaimės mane ir mano artimuosius aplenkia, esu sveika, džiaugiuosi, kad esu sveika, esu graži, protinga, pasitikinti savimi ir pan. Keiskite savo mintis. Tik sugavote save mąstant apie baimę, nesėkmę iškarto suformuluokit naują, priešingą minti. Pamažu, tai taps įpročiu ir gerų minčių bus daugiau nei blogų. Tai veikia!
Baimių įveikimas, tai darbas su savimi, su savo mintimis. Yra daug būdų, raskite sau tinkamas ir naudokite. Psichologai tikrai padės, bet viską vistiek teks padaryti patiems. Sėkmės bendradarbiaujant su savo baimėmis 😉

Petras

Sveiki, as turiu bendravimo baime ir nezinau kaip ja iveikti, nuo ko pradeti.neturiu draugu tikriausiai irgi del tos pacios priezasties. Esu labai uzdaras, jautriai i viska reaguoju, bijau kalbeti dideleje grupeje zmoniu, nuolat persekioja mintis kad kazka netaip padarysiu, pasakysiu, visi prades juoktis, saipytis. Susipazinus su naujais zmonemis tiesiog nesirisa kalba, truputi pabendravus tiesiog uzsidarau savyje, bijau su tuo zmogumi vel bendrauti toliau.

Gabija

Sveiki, turiu turiu tokia baime: bijau zmoniu, ne taip pajudeti, nusisypsoti. Cia gal ne kiek baime, o nepasitikejimas. Del to baisu lipti i scena. Bandziau tai iveikti: visas neigiamas mintis pakeisti i teigiamas. Zodziu per kokia savaite tapau optimiste. Dabar beda ta, kad baimes dar neiveikiau, tik susidurus nepatogia situacija pradedu juoktis, sypsotis, bet jas jausmas griauzia is vidaus. Atsistoju scenoje, moku zodzius ir t.t. , taciau pradeda dregti rankos nustatau sypsena, o veliau pradedu juoktis 😀 Baisiausia tai, jog tas pozityvus mastymas labai viska palengvino, bet is salies atrodau ne kaip. Gal yra kokiu nors patarimu?

Lukas

Man vena karta draugas pripasakojo apie toki zaidima Slender paskui pasakojo kad jis tipo tikrame pasaulyje egzistuoja nors as netikejau ir netikiu o jis tiki. Ir taip man naktimis pasidare sunku uzmigti be sviesos. Man labai senai yra taip. Tevai galvoja as bijau tu kvadratiniu monstru is zaidimo Minecraft bet as net nemokeciau ju bijoti nes pagalvokit, kaip imanoma bijoti monstro is kubeliu? Tai dabar man neleidzia zaisti to Minecraft su monstrais o as sakiau kad ne jo bijau o tokio slenderman nors zinau kad jis neegzistuoja. Bet tevai vistiek netiki. O minecraft vistiek su monstrais zaidziu. Gal galetumet patarti kaip man atsikratyti sitos baimes? As turiu savo atskira kambari tai turiu kai einu miegoti uzsidaryti duris o as gi bijau to ko nera tai paskui bara kad neuzsidarau. O gyvenu name kuris yra miske. Niekas nesat susidure su tokia baime? Man po biski pradeda praeiti bet kai paziuriu kaip zaidzia zmones Slender ar pns. zaidimus(ziuriu todel nes idomu)vel viskas is naujo. Tai ka man daryti?

Lukas

Ir dar as skaiciau ta Vienuoli, kuris pardave ,,Ferrari”. Dabar skaitau ir kitas knygas is tos knygos pagrindinio veikejo. Dar perskaite Seimos isminties pamokos is tos knygos ir dabar skaitau Ka tau skyre likimas ;).

Lukas

Sulauksiu atsakymo?

Anonimas

Labas visiems. Aš jau nuo gimimo esu silpnų nervų. Pavįzdžiui man patinka siaubo filmai, bet pažiūrėjus filmą man dažnai vaidenasi kokie baisūs jo veikėjai. Tos baimės nėra, kai esu žmonių grupėje. Man nejauku vaikščiot pas psichologus (Dėl panašaus dalyko kartą buvau) todėl klausiu čia. Bandau pratintis, pvz su draugais žaidžiau siaubo žaidimus, bet nieko gero neįšėjo… Ir nežinau ką daryti. Kaip papraščiau, kai aš kur nors atsisuku ten kokiai sekundei pamatau kikį juodą siluetą. Tai ne tik nuo filmų ar žaidimų. Dažnai ir nuo istorijų ar ko… Filmų apskritai siaubo nebežiūriu, žaidimų irgi ne. Mane labiausiai veikia filmai, tokie kaip paranormal activity ar kažkas panašaus. Nežinau, kaip su tuo susitaikyti, ar to atsikratyti…

Vytenis

Sveiki, Turiu tokia baime kaip pvz mane kazkas stebi per Web-Kamera nu zdz hackeriai tipo mane ziuri. Ir labaj bijau kad pvz mane idetu i kokia youtube ar panasiai , net nzn ka daryti …. ir pagalvoju apie kanors gera iskarto ta mintis atejna kad ten idejo pns net nzn ka daryti.. Man yra 14 gal cia paauglyste ? P.S Esu Jautrus :/ Prasau padekit

91
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x