Pasirinkimo laisvė

Situacija numeris 1

Pabundi ryte, pora minučių prieš žadintuvą. Maloniai pasirąžai. Puiki nuotaika, laukia dar viena nuostabi diena. Tu žinai, kad šiandien tavęs laukia nauji iššūkiai, kuriuos įveiksi pasinaudodamas savo gebėjimais. Kiekviena diena kupina malonių išgyvenimų.

Bėgioji parkelyje besiklausydamas motyvacinės medžiagos, kuri norą veikti užkelia į pačią viršūnę. Grįžęs nusiprausi, papusryčiauji ir puoli prie darbų. Įdomu, ar mėgstamą veiklą apskritai galima vadinti darbu? Ypač kai ji vyksta pagal sistemingą planą, su menkais nukrypimais nuo grafiko.

Įpusėjus dienai, nusprendi, jog būtų šaunu papietauti mieste. Sėdi į blizgantį automobilį, nuleki į mėgstamą kavinę, užsisakai galvodamas tik apie tai, ko nori (ir kas sveika), o ne kiek kainuoja. Laukdamas kol bus atneštas maistas, planuoji ateinančios savaitės kelionę į kalnus – ruošiesi slidinėti su sutuoktiniu.

<…>

17:00. Pypt! Darbo valandos ribotos, metas turiningam poilsiui. Priklausomai nuo savaitės dienos tai teatras, krepšinis, susitikimas su draugais, šuolis parašiutu ar kas tik nori. Užsiimdamas mėgstama veikla, sukuri tiek vertės, kad pinigais rūpintis tenka mažai.

Puikiai supranti, kad gyvenime svarbu balansas: reikia ir pabendrauti, ir sveikatą išsaugoti, ir darbus padaryti. Todėl viskuo ir rūpiniesi.

Situacija numeris 2

Atidėlioji žadintuvą jau 5tą kartą. Galų gale išsiropšti iš lovos. O juk žadėjai, kad nuo šios savaitės kelsiesi anksčiau! Kadangi laiko nukeliauti į darbą liko mažai, stveri į rankas kas papuola, sušlamšti, įsimeti į burną gumos ir leki į automobilį.

Į darbą pavyksta nepavėluoti. Pirmąją darbo valandą naršai internete, skaitinėji facebook, forumus ir panašiai. Sekančią valandą įtikinėji save, kad jau tikrai reikia dirbti, bet toliau tęsi ankstesnę veiklą. Likus porai valandų iki pietų, šiaip ne taip pradedi dirbti. Kiekviena problemėlė tau atrodo milžiniška ir demotivuojanti. Sulaukęs pietų, džiaugsmingai išleki iš kabineto ir trauki link kavinės. Grįžus po pietų apninka miegas, nes maistas buvo sunkus. Tad sekanti valanda skirtai tai pačiai rytinei veiklai…

Taigi, pagaliau 17:00! Dirbai apie 4 valandas, tačiau darbo padaryta tiek, kiek produktyvus žmogus atliktų per valandą ar pusantros. Namuose pavakarieniauji, tuomet atsisėdi prieš televizorių ar įninki į internetą. Skaitai visokius straipsnius ir kartais sau leidi pasvajoti, kad nuo ryt viską pakeisi… Tačiau rytojus yra rytoj, o tu turi tik šiandieną.

Tu gali rinktis

Juk puikiai supranti, kad tik tavo paties priimti sprendimai tave atvedė ten kur esi. Tik tavo sprendimai, gali pakeisti tavo dabartį ir ateitį. Gerai pagalvok, kas tavęs laukia, jei ir toliau taip gyvensi? Nori visą gyvenimą nieko nenuveikti?

Dabar grįžkime prie teigiamų dalykų. Kaip įsivaizduoji savo svajonių dieną? Savo svajonių namą? Savo šeimą? Draugus? Viskas prasideda vienu mažu žingsneliu ir tu gali viską gauti. Netiki? Paskaityk sėkmingų žmonių biografijas, įsitikinsi, kad daugybė iš jų nebuvo intelektualiai ar dar kažkaip kitaip išskirtiniai. Pvz., Michaelui Jordanui universitete buvo pasakyta, kad jis per prastas, kad žaistų universiteto rinktinėje… Taigi, atkaklus darbas nugali visas negandas.

Vienos dienos apsukti gyvenimui nepakaks, tačiau viena diena yra daugiau nei reikia, kad pradėtum priimti teisingus sprendimus. Kad pagaliau suimtum savo gyvenimą į rankas ir pats nustatytum jo kryptį.

Viskas kartojasi

Daug šiame puslapyje parašytų dalykų turi labai daug bendrų taškų. Todėl, kad visi gyvenimo aspektai yra susiję. Lygiai taip pat visi sėkmingo žmogaus gebėjimai yra neatskiriami. Tu negali spoksoti televizorių 4 valandas per parą ir būti sėkmingas. Valgyti nesveiką maistą, nesportuoti ir kartu būti žvaliam ir aštraus proto. Viskas yra susiję.

Visi tavo skaityti straipsniai yra panašūs, retai sužinai kažką naujo. Turbūt skaitai viską iš eilės? Nuo pradžios iki galo? Daugybę straipsnių, kurių esmę apibūdintum vis tais pačiais žodžiais. Sustok. Tavo laikas ribotas. Kam tu jį švaistai?

Pirma, išsiaiškink ko nori. Antra, susirask informacijos apie tikslus ir planavimą. Trečia, pradėk vykdyti veiksmus.

Kaip jau rašiau twitteryje: „Žinoti ir nedaryti, iš tiesų reiškia nežinoti“. TU GALI RINKTIS.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
8 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
gramatikos laumė

Labas!

Rašau tau ne dėl to, kad labai rūpinčiausi self-help rašliavomis ir ne dėl to, kad esu nepakenčiama bjaurybė. Tiesiog susidariau įspūdį, jog esi linkęs save tobulinti asmuo, tad kodėl tuo pačiu nepatobulinus straipsnio gramatikos bei tikslumo? 🙂 Manau, tiek tau, tiek skaitytojams išeitų į naudą, tad keletas mažų pastabų:

* Jei turi omenyje legendinį Chicago Bulls krepšininką, jo vardas ir pavardė yra Michael Jordan. Nenoriu būti bjauri, bet tokius dalykus juk visada galima pasitikrinti prieš publikuojant…

* „Rąžytis” rašoma su „ą” (antra eilutė).

* „Situacijos Nr.2” trečioje eilutėje per skubėjimą ar neapsižiūrėjimą palikta klaidelė – „papuola”.

* Tos pačios situacijos penktoje eilutėje – „sekančią”.

* Septintoje – „demotyvuojanti”. Motyvacija. Motyvas.

* „Tu gali rinktis” antra eilutė – „sekantys sprendimai”. Derėtų vartoti „kiti sprendimai”, „vėlesni sprendimai”, etc. Žodis „sekantis” lietuvių kalboje vartotinas prasme „sekantis iš paskos” (kaip šuo), o ne „sekantis vėliau” (t.y., vėlesnis). Čia toks labai įaugęs ir prigijęs rusų kalbos palikimas…

* „Tu gali rinktis” aštuntoje eilutėje esantis „Taip, kad” irgi nėra vartotinas (nors šnekamojoje kalboje ir pati neretai taip pasakau, et), jį derėtų keisti į „Taigi”, „Todėl”, „Dėl to”, etc.

* „Viskas kartojasi” ketvirtoje eilutėje – „būti žvaliam”.

* ir maža apostrofų dėliojimo užsienietiškų vardų galūnėse pamokėlė 🙂 Apostrofas paprastai dedamas tada, kai vardas/pavardė baigiasi netariama balse, pvz., Dave’as Mustaine’as, Bruce’as Springsteenas, Nickas Cave’as. Kai vardas/pavardė baigiasi priebalse ir lietuviška galūnė prisideda gražiai, be jokių bėdų, apostrofo dėti nebereikia, pvz., Fiodoras Dostojevskis, Ivanas Buninas, Tomas Waitsas, Mickas Jaggeris, Michaelas Jordanas. Yra pavardžių, kurioms lietuviška galūnė nededama (kaip, pvz., iš Camus (Kamiu) nedarom „Camusas”, tai iš esmės galioja daugeliui prancūziškų pavardžių), yra tokių, dėl kurių rašybos yra susitarta, bet dažniausiai tam susiprasti jau užtenka šiaip bendro supratimo, tad ką aš čia per daug pasakosiu 🙂

Tai tiek šiam kartui. Atsiprašau už nelietuviškas kabutes tokiame besikabinėjančiame prie gramatikos kontekste ir dėkoju už dėmesį. Sėkmės tobulėjant!

gramatikos laumė

Tiesą sakant, santrumpas žinau, tačiau kažkodėl jos mano laptopinėj klaviatūroj neveikia ir susitvarkyt nelabai įsivaizduoju kaip, o kiekvieną kartą jas kopijuoti iš kur nors labai jau nepatogu 🙂

ausra

Sveiki. Jau didziaja dali perskaiciau. Vienas is nuostabiausiu ir labiausiai ikvepianciu postu.
Manau turetu patikti si http://www.inspiration.lt/?cat=5 o cia diskusijos pozityvisciu forume http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=549729

samara

Pasakysiu tik tiek , kad šis puslapis/blogas yra kažkas nerealiai fantastiško… jetau tu mane taip įkvėpiai gyvenimu .Išvis išmokiai kaip reikia gyvent , tai gi ačiukas tau x]

8
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x