Kiek mes turime laiko I (teorija)

Pastaruoju metu pajutau ypatingą nepriteklių – laiko badą. Pagaliau radęs laiko atsipūsti, nusprendžiau, kad būtų naudinga sužinoti, kiek turiu laiko bei kaip jį panaudoju.

Užbėgdamas įvykiams už akių pasakysiu, kad straipsnis buvo per ilgas, tad padalinau į dvi dalis. Kam įdomu tik rezultatai ir koncentruota informacija – skubėkite į paskutinę pastraipą – išvadas.

Dvilypis laikas

Manau, visi sutiks, kad laiko panaudojimą sekti reikia dviem etapais – šiokiadieniai ir savaitgaliai. Pirmiausia pradėjau nuo darbo dienų. Taigi, paskaičiavau, kiek manau, kad užtrunku per dieną prie vienų ar kitų dalykų.

Šiokiadieniai – teorija

Miegas 8,5
Kelionė į darbą, apsirengimas 0,5
Vakarienė 1,5
Pietūs 0,65
Pusryčiai 0,25
Darbas 8
Mankšta 0,15
Skaitymas 0,5
Komunikacija 0,5
Kompas, kiti darbai 1,5
Higiena 0,3
Poilsis 0,25
Facebookinimai, rss ir pan. 0,5
Kita 0,9
Viso 24

 

Norėdamas gauti kokį nors apčiuopiamą rezultatą, pirmiausia susiskaičiavau, kiek trunka neišvengiami dalykai: miegas, kelionė į darbą, maistas, trumpas atokvėpis, higiena ir pats darbas. Gavau ~20,6 valandų. Trumpai tariant, nekeisdamas įprastos dienotvarkės, galiu laviruoti tik ~3,5 valandų bloku. O tai velniškai mažai. O kitiems žmonėms kelionė į darbą dažnai užima dar bent papildomą valandą dėl didesnio atstumo ir/ar kamščių.

Kadangi tai teorinis dienos apmąstymas, tai pirmiausia įsidiegiau tokį patį laiko apskaitos įrankį į kompiuterį kaip darbo vietoje. Kai seki, kur dingsta laikas, pradedi jį labiau tausoti ir kitaip leisti. Pasinaudojęs ja vos vieną nepilną vakarą, supratau, kad su mano operacine sistema ji ne visiškai draugauja, tad dabar vėl be apskaitos. Jei kas nors žino puikią laiko apskaitos programą, pasidalinkite komentaruose, nes visi bandyti įrankiai nuvylė.

Savaitgaliai – teorija

Savaitgaliai mažiau rutiniškas laikas, todėl suskaičiavau ne vienos dienos valandų panaudojimą, bet visų laisvų. Ši dalis turėtų skirtis nuo jūsų, nes paprastai mano savaitgaliai prasideda ketvirtadienio vakarą. Be to, čia siekiau sužinoti, kiek man lieka laiko, po įprastų darbų, tad įrašiau tik tai, ką darau visada.

Miegas 25,5
Mankšta, sportas 2
Maistas 5
Vairavimas 4
Automobilio plovimas 0,5
GTD sistema 1
Higiena 1
Dalinai reguliarūs darbai 1
Susitikimai 10
Apsipirkimas 1
Sekmadieninė tinginystė 6
Facebook, rss ir pan. 1
Viso 58

 

Šiuo metu dar savaitgaliais apie 10 valandų trunka namo šiltinimo darbai, tad kaip ir pasiekiau 68 iš 72 valandų.

Kiti darbai

Dar pridėkime šiuos dalykus, kurie atliekami nereguliariai

Tvarkymasis per savaitę 1,5
Bloga savijauta, ligos
Blogi nutikimai, pvz., pamestas telefonas, nuleista padanga
Naujo pirkinio rinkimasis, pvz., senasis tel. sugedo
Atsitiktiniai pažįstamų sutikimai
Sąrašas begalinis n valandų

Išvados

  1. Viso per savaitę teoriškai įmanoma savo produktyviems tikslams panaudoti ~28 valandas (72 – 58 + 3,5*4). Tačiau praktiškai tik apie ~21. Tad vidutiniškai per dieną išlieka 3 valandos net pridėjus savaitgalius. Kai į tai žiūriu kaip galutinį skaičių, tai galvoju, kad ilgas laiko tarpas, bet kai į tą patį laiką pažiūriu, kiek jo galiu panaudoti per dieną, tai matau mažulytį skaičiuką.
  2. Iš aukštesniame punkte minėtų valandų dar reikia išskirti laiką, skirtą poilsiui.
  3. Darbo dienomis vienintelis laiko blokas yra 3 valandos. Susitarei vakare pažaisti poolo ir viskas, nebeturi daugiau nė lašo laiko.
  4. Labai padeda laiko sutaupyti dviejų dalykų darymas vienu metu, pvz., audio knygos klausymas ir ėjimas į darbą. Maisto ruošimas ir laiko leidimas su artimais žmonėmis.

Pabaigai viena citata: „Don’t say you don’t have enough time. You have exactly the same number of hours per day that were given to Helen Keller, Pasteur, Michaelangelo, Mother Teresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, and Albert Einstein. (Nesakyk, kad turi per mažai laiko. Tu turi lygiai tiek pat valandų per dieną, kiek jų buvo duota toliau išvardintiems asmenims).”

P.S. Tai straipsnis po ilgos pertraukos, priminęs kaip smagu rašyti. Sekantį kartą, kokie tikrieji skaičiai bei koks savistabos poveikis produktyvumui.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
16 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Aurelijus

Na gal dabar aiškiau tampa, kodėl aš norėčiau sumažinti miego poreikį iki minimumo 🙂

nierka

naudojau time snapper classics is cia: http://www.timesnapper.com/

nemokama versija yra pacioje puslapio apacioje po viliojancia antraste: TimeSnapper Classic: Free Forever.

puse bedos – daro screenshota ir uzsaugo ji kompe. susimazinus kokybe galima be dideliu disko vietos islaidu stebeti ar produktyviai leidi laika prie kompo.

vyriskiapatiniai

Jei sutrumpintum miego valandas bent 30 min, tai gautum 2 valandas papildomo laiko 😉

vyriskiapatiniai

as tai pastebejau, kad prie miego priprantama, buvo laikai kai po 12 val. miegodavau. dabar miegu 7-8 val. ir puikiai jauciuosi :))

[…] kaip rašiau praeitame straipsnyje, pritrūkau laiko, tad nusprendžiau išsiaiškinti, kiek vis gi jo turiu kiekvieną dieną. […]

Orakulas

o kas sake kad darbui neivengiama 8 val skirti?

Mole

Labai naudingas straipsnis, ir seniai lauktas 🙂 pameginsiu ir as pastebeti, kur dingsta mano diena, nes pastaruoju metu matau, kad nespeju nuveikti net greitai padaromu darbu, bet stai internetiniams skaitalams laiko isleidziu daugiau nei galiu. Tik speju, kad dienomis kai fiksuosiu laika, busiu nenaturaliai stropi 🙂

Ignas

Kaip kažkas minėjo, tai prie miego tikrai priprantama.
Atsimenu vasarą miegodavau apie 10-12 val. per parą ir kartais atrodo net mažokai būdavo.
Dabar 6-8 val. ir dar geriau jaučiuosi. Dar kartais dieną nusnaudžiu kokias 20-30 min., kai pavargęs jaučiuosi ir tikrai padeda. 🙂

Milda

man neseniai irgi iškilo poreikis susiskaičiuoti, kur gi mano laikas dingsta. labiausiai tai paskatino kai peržiūrėjau šį video seminarą http://www.egu.lt/mokymai/gaires/Laiko%20planavimas. dabar kiekviena diena prasideda planavimu ir pasibaigia rezultatų peržiūra. perskirsčiau prioritetus, mažiau vartausi lovoje (dažniausiai 7 val. miegu), tinginystę paverčiau į naudingą, bet malonią veiklą (pabėgioju, pasivaikštau, užsimu kūryba), iškart kitas pojūtis 🙂

16
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x