Paprastas būdas perskaityti daugiau knygų: 10% procentų taisyklė

10% knygų skaitymo taisyklė

10% knygų skaitymo taisyklė

Turite nuolat augantį knygų sąrašą, kurį norite perskaityti, tačiau stokojate laiko? Norite perskaityti 40 su viršum knygų per metus? Kad skaityti svarbu, jau žinome, tad imkime ir pradėkime.

Paprastas 10% metodas

Jei kasdien perskaitytumėte vos 10% knygos, tuomet, kas 10 dienų, tektų pradėti naują.

Kaip sunku perskaityti tuos 10%? Tarkime, kad vidutinė knyga yra 300 puslapių, tuomet kasdien jums reikia perskaityti 30 puslapių. Priklausomai nuo knygos bei jūsų sugebėjimų 1 puslapis reikalauja nuo pusantros iki dviejų minučių. Taigi, tam jums reikėtų nuo 45 minučių iki valandos.

Taip pat, jei skaitoma elektroniniu pavidalu, tai dažnai knyga užima vos 80-90%, vėliau seka šaltiniai, paaiškinimai ir pan. Taigi, per metus galima perskaityti daugiau nei 40 knygų.

Kaip skaityti knygas ir iš kur jų gauti

  1. Klasikinės nemokamos knygos. Vienas iš šaltinių http://www.openculture.com/free_ebooks. Jei ten randate knygą, dažniausiai galite ją „nusipirkti“ už 0,00 svarų iš amazon.co.uk ir gauti tiesiai į savo įrenginį.
  2. Galima skolintis iš bibliotekos. Taip, jos vis dar egzistuoja ir turi gerų knygų. Paprastai tų pačių, kur prieš metus ar du buvo geidžiamiausios. Žinoma, nepavyks rasti visų, bet paieškoti verta.

    Knygų skaitymas su Kindle

    Knygų skaitymas su Kindle įrenginiu

  3. Skolintis elektronines knygas. Jungtinėje Karalystėje jau galima skolintis tokias knygas, tad bibliotekų repertuaras ir nauda auga
  4. Nusipirkti tam dedikuotą įrenginį. Pvz., Kindle. Pirma, kaip su kiekvienu nauju daiktu, pradžioje norėsite, kuo daugiau juo naudotis, ir tai leis išsiugdyti skaitymo įprotį. Antra, jis malonesnis akims ir patogesnis nei telefonas ar kompiuteris.
  5. Skaityti telefone. Tikrai patogu, nes jis visad po ranka. Be to, telefonui egzistuoja Kindle aplikacija, tad net skaitymo vieta tarp jo ir Kindle sinchronizuojama. Turiu Nokia Lumia 620 su Windows 8, knygoms ne iš Amazon naudoju Legimi aplikaciją.
  6. Skaityti kompiuteryje. Kompiuteriams apstu programų, kurios leidžia tai daryti.
  7. Nusipirkti knygą.

 

Kaip tam rasti laiko

  • Viešasis transportas. 20 minučių į vieną pusę, tada tiek pat atgal. Būsite jau perskaitę dienos „normą“ (iškart 10%).
  • Skaitymas darbe.
    • Skaityti pietaujant (apie 15 puslapių = 5%)
    • Skaityti tualete (taip teisingai išgirdote. Jei kaskart perskaitote vos po 3 puslapius, tai automatiškai be pastangų pasiekiate bent 3*3/30 = 3% knygos)
  • Rytas. Keliuosi anksti bei tomis dienomis, kai nebėgioju, skaitau iš ryto apie pusvalandį.

Protingi esate, mieli skaitytojai, tikrai galite atrasti vietų ir būdų, kaip tai padaryti. Parašykit savo mėgstamiausias vietas komentaruose.

Asmeninis 30 dienų iššūkis knygų skaitymui

Mano meilė skaitymui išaugo :)

Mano meilė skaitymui išaugo 🙂

Nuolatiniai skaitytojai pastebėjo, kad pradėjau skelbti daugiau knygų apžvalgų. Nuo kovo 1 pradėjau šį iššūkį ir baigiau 30tą. Žinoma, skaitau toliau. Viso perskaičiau 4 knygas per kovą (teoriškai turėjau perskaityti tik tris, bet dažnai įsijauti ar nori užbaigti skyrių, todėl perskaitai daugiau nei planuota).

Visuomet turiu dvi knygas skaitymui. Viena popierinė fantastinė iš bibliotekos, kita praktinio pobūdžio, skaitoma telefone. Stengiuosi abiejų perskaityti po 5% per dieną.

Susidūriau su problema, kad 10% gali būti per daug kai kuriais atvejais. Pradėjau skaityti Stephen King „It“, 1376 puslapių dydžio ir Daniel Kahnman (ženkliai „storesnė“ nei vidutinės knygos). 10% „It“ knygos  yra 138 puslapiai. Jei vidutinė trukmė 2 minutės (sunkus tekstas), tuomet reikia 276 minučių = 4 val. 36 min. Akivaizdu, kad kasdien perskaityti 10% neįmanoma.

Pradžioj aukojau miegą, bet vėliau išsprendžiau bėdą, turėdamas trečią knygą, kuri yra plonesnė. Taigi, dienos metu skaitau, kiek išeina, o vakare „damušu“ procentus su plonesne knyga.

Įkvėpimas pabaigai

Turiu sąrašą knygų, kurias norėčiau perskaityti. Dabar aktyviai skaitydamas pradėjau tiek daug žinių gauti, kad nė nesuprantu, kaip be to gyvenau. Neseniai prabėgau per atminties labirintus ir peržiūrėjau visas apžvalgas, kurias esu paskelbęs. Tikrai skaičiau per mažai knygų.

Žinoma, tai dalinai kompensuodavau tuo, kad skaitau daugybę straipsnių internete. Tačiau knyga nagrinėja viską giliau, žinios kokybiškesnės. Skaitant dėmesys būna visiškai sukoncentruotas, atsipalaiduojama.

Esu tikras, kad yra knygų, kurias norite perskaityti. Tad gana meluoti sau ir kitiems, kad neturi 30-45 min. per dieną skaitymui ir pradėkite skaityti! Kas gi nori gailėtis, kad per vėlai kažką sužinojo ir suprato. Tikrai ne jūs ir ne aš! 🙂

Už įkvėpimą dėkui šiam straipsniui.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
11 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Birutė

Ar vis dar skaitote tiek knygų? 🙂 Ar jaučiate, kad tai duoda jums naudos?

Marija

Ooo! Kaip laiku sis straipsnelis! Pati neseniai atradau skaitymo dziaugsma ir norisi kiekviena diena skaityt, tai pati taip pat atradau, kad kuo puikiausiai vaziuojant i darba ar pietu metu galima skaityt! Mane domina, kokias susijusias su investavimu knygas galetum rekomenduoti, nes pacia domina investavimas.

11
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x