Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2017-12-01)

 Žolė ir akmenys prie upės

Finansinis turtas

Mano turtas 2017-12-01 dienai yra 158 047.03£ (+2 071.72) arba 617 956.12Lt (+3 361.05) arba 178 972,46€ (+973,43). Praeitas mėnuo.

Turto grafikas 2017-12-01

iWeb portfelis

Viso investuota 92 580£ (270,33 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 114 466,47£ (+21 886,47£ 23,6%) (lentelėje matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

iWeb portfelis grafikas 2017-12-01

Statistika
iWeb portfelis 2017-12-01 part 1iWeb portfelis 2017-12-01 part 2


Swedbank portfelis

Swedbank portfelis 2017-12-01

Viso investuota 27 792,98€, dabartinė vertė 34 492,38€ (+6 547,42 +23,6%), grynaisiais 151,98€.

RateSetter (peer to peer skolinimas)

Investuota 4 001£, vertė 4 859,09 £. Pradžia 2016-06-14.

RateSetter portfelis 2017-12-01

Taupymas

Išleista pragyvenimui 28,3 pajamų, t.y., sutaupyta 71,7%.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
42 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Edvinas

Sveikas,

O kokiose biržose tu prekiauji? Ar tik London stock exhange ar ir daugiau?

Galvoju kaip elgtis, ar pirkti ETF kotiruojamus tik biržose kurios yra based ant Eur, ar pavyzdžiui ir tarkim NYSE kurioje viskas doleriais. Logiškai mąstant lyg ir jokio skirtumo jeigu perkam world indexą, ar kažką praleidžiu?

P.S. turtą kaupiu eurais, bet sunku rasti ETf eurais kuris turėtų didesni volume.

Edvinas

Geras klausimas. Aš irgi iš pradžių galvojau, kam man prasidėti, bet tada pasižiūrėjau į eurais ir doleriais prekiaujamas mano norimas ETF pozicijas – skiriasi volume. Ir netgi labai, pavyzdžiui eurais EAM biržoje – 5000, doleriais NYSE biržoje 800 000.

Bent teoriškai toks ETF turėtų būti likvidesnis, mažesnė tikimybė, kad jį uždarys ar sujungs.

P.S. tavo rezultatai stulbinantys!

Edvinas

EAM ir yra Amsterdam Euronex, ar ne? Manau abu kalbame apie tapatį, tik gal mano kaltė, kad nepaminėjau jog 5000 apyvarta yra būtent konkrečiam ETF’ui EAM biržoje – VWRL.

Tas pats ETF yra ir kitose biržose ($,£ CHF valiutomis), ten apyvarta kaip ir minėjau didesnė, bet reikia atlikti valiutos konvertavimą perkant ir parsuodant.

Edvinas

EAM ir yra Amsterdam Euronex, ar ne? Manau abu kalbame apie tapatį, tik gal mano kaltė, kad nepaminėjau jog 5000 apyvarta yra būtent konkrečiam ETF’ui EAM biržoje – VWRL.

Tas pats ETF yra ir kitose biržose ($,£ CHF valiutomis), ten apyvarta kaip ir minėjau didesnė – saugesnė. Bet europiečiui teoriškai nėra jokio skirtumo kuria valiuta pirkti šį ETF, nes jis vistiek yra based on dollar, visos kitos biržos tik atkartoja rezultatus. Peršasi išvada, kad galime pirkti ir doleriais, nes rizika valiutoms vistiek išlieka. Bet yra ir dar keletas niuansų:
– reikia atlikti valiutos konvertavimą perkant ir parduodant, o tai yra papildomos išlaidos. Perkant eurais, konversiją atlieka pats fondo valdytojas, matyt, geresnėmis sąlygomis nei fizinis investuotojas.
VWRL fonde yra Europos įmonių, kas reiškia, kad be reikalo perku Europos įmones su valiutos rizika, (fondas perka Europos įmones, konvertuoja jas į dolerius, o aš savo eurus konvertuoju į dolerius, kad nusipirkčiau tų akcijų).

Trumpai tariant, nesigauna vadovautis Bogle rekomendacija ir turėti tik keletą skirtingų pozicijų portfelyje. Atskirai reikia ieškoti World indexo excludinant Europą, tuomet tiesiogiai pirkti Europos įmonių indexą ir kažkiek tai obligacijų.

O kodėl nusprendei turėti tiek daug pozijų savo portfelyje?

Edvinas

Beje, tą patį niuansą, dėl Europos įmonių pirkimo doleriais matau tavo portfelyje t.y. tavo minėta IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) pozicija SWEDBANK portfelyje. Šis ETF fondas turi apie 11 proc. Europos įmonių ir yra sukurtas doleriais.

Įdomu kokia tavo nuomonė apie tai? Ar negeriau būtų tiesiog pirkti Europos indexą sekantį ETF, kuris yr sukurtas Eur valiuta ir eleminuoti dolerį su visomis rizikomis?

Edvinas

Tuo pačiu metu parašėme komentarą, jeigu gali ištrink mano komentarą kur netyčia per anksti paspaudžiau post.

IWDA pozicija matau turi apie 22 000 volume, kas irgi nėra super likvidu.

Edvinas

Ok, tavo komentaras įtikino. Bet kokiu atveju būtų labai įdomu pakalbėt gyvai šia tema, gan sunkoka per komentarus 🙂

Andrius

Sveiki, skaitau si bloga gal puse metu, 10/10 🙂
Ketinu pradeti su Seb akciju fondais, kadangi turiu butent seb saskaita
Tad cia ir noreciau pradeti. Jeigu tikslas investuoti 1000 euru ar rinktis tik fondus
Ar galima pradeti ir nuo vienos imones akciju, kaip manote? Yra toks seb technology fund kuris investuoja
I tokias imones kaip facebook apple ar toks fondas tinkamas sprendimas naujokui? Diskutuojat apie indexinius fondus kas tai? Aciu

Vaidrius

Čia trumpai apibūdinta, kodėl nesvarbu, kokia valiuta fondas:
https://andrewhallam.com/2016/05/expatriate-investors-does-it-matter-which-currency-your-etf-is-listed-in/
Dar prisiminkim, kad, pvz, perkant kokį JAV indeksą, dauguma įmonių, ypač stambių, didelę dalį savo pajamų gauna ne iš JAV, tai nereikia bijoti turėti 50% JAV indeksuose, jie labai gerai diversifikuoti per pasaulį.

Andriau, pasiskaityk kokią knygą apie pasyvų investavimą, pvz Millionaire Teacher, ten sužinosi, kodėl negerai SEB fondai, ar vienos įmonės akcijos, ar vienas sektorius, ir kas tie indeksiniai fondai.

Vaidrius

@Edvinas geriau pirkti europinius UCITS ETFus. Tiesiogiai perkant akcijas ar ETFus JAV, brokeriai gali imti papildomus mokesčius už tax reportingą IRS’ui, plius mirties atveju, jeigu turėjai virs $60,000, gali tekti sumokėti estate tax, net jeigu JAV nesi nei citizen nei resident:
https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/some-nonresidents-with-us-assets-must-file-estate-tax-returns

andrius

Vaidrius ta knyga Andrew Hallam autoriaus?
tu knygu perskaites nemazai, bet nerandu tinkamu, paskutine Harv Eker Milijonieriaus mastymo paslaptys, daugiau motyvacinė nei mokomoji.
ir daugelyje knygu akcentuojama diversifikacija investuoti i kelias turto rusis ir i kelis regionus. Bet matau kaip puikiai sekasi Povilui investuoti ir i vienos imones akcijas, toliau lietuviskos bendroves tokios kaip zemaitijos pienas, gubernija, kauno energija rode puikius rezultatus. Todel del investicijos rizikos iskaidymo ir noriu fondo, tik va jau neturiu patirties suvokimo kaip isirinkti

Edvinas

@Vaidrius,

Dėkui už atsakymą. Dėl JAV fondų ir indexų žinau. Berods nereikia ir mirties, turint 60k aktyvų profitas apmokestinamas taip pat 30 proc.

Andriau, rekomenduoju Little Book of Common Investing knygą. Po jos beliks tik techniniai niuansai kaip ir kur pirkti, visa kita bus aišku.

Edvinas

@Vaidrius

Dėkui už atsakymą, niuansus dėl JAV fondų ir indeksų žinau. Klausiau apie Airiškus UCITS, kurių pagrindinė valiuta doleris. Vanguard, iShares yra kotiruojami skirtingose biržose skirtingomis valiutomis, bet pagrindinė yra $.

@Andriau,

Perskaityk J. Bogle knygą „Little book of Common Investing”. Ten nėra jokių motyvacijų ar pan. Tiesiog tiesa ir svarbiausi dalykai kodėl verta investuoti į indeksus, o ne atskiras akcijas ar tuo labiau fondus. Knygoje yra ir W. Buffet ir kitų garsių investuotojų minčių.

Vaidrius

Taip, šito autoriaus.

Jonas

Sveiki,
Smagu rasti nauding1 puslapį lietuvių kalba apie ETFus su atnaujinamu turiniu 🙂 Galvoju irgi pradėti investuoti į ETFus, tačiau biudžetas mažas. Lietuvos bankų mokesčiai gąsdina ir labai riboja galimybė pradėti. Ieškant alternatyvų radau platformą ETFmatic.com (panašu, jaunas fintech startupas). Gal kas esate susidūrę? Kaip jums atrodo 0,5% metinis mokestis?

Vaidrius

Aha, aš panagrinėjau juos. Panašu, kad vienintelis robo-advisor’ius, pasiekiamas Lietuvoje, ir dar priedo su geresne kainodara, negu visi kiti europiniai robo-advisoriai, beveik pasiekiantis USA kainų žemumas. Pasiekti 25k EUR, kuomet mokestis tampa 0,29%, irgi realiau nei kokius 100k ar 500k EUR, kaip kitose platformose, ir tas mažesnis mokesnis galioja visai sumai, o ne tik viršijančiai. Boglehead’ai rekomenduoja niekada nemokėti daugiau 0,50% suminio metinio mokesčio.

ETF’ai jų geri ir pigūs, vos ~0.13% jeigu eurinė sąskaita, tačiau dividendai mokami, tai reiškia, kad kas metus teks pačiam deklaruoti ir VMI susimokėti 15% GPM nuo jų. Tikėkimės, Lietuva neįsives progresinių mokesčių.

Jeigu gali sukaupti kas mėnesį ar du po 200-300 EUR, gali dar pažiūrėti Degiro, pigiausias europinis brokeris. Jie priima lietuvius, bet ne lietuviškas banko sąskaitas, bet tinka N26 sąskaita. Aš naudoju degiro.de, tai trūkumas yra tik vokiškas interfeisas. Atsidarius Custody account, tavo vertybiniai popieriai neišskolinami, bet imamas dividend processing fee. Bet jeigu pirksi tik „accumulating“ ETF’us, tai šitą mokestį apeini. Užtat ima tik 2 EUR+0,04% už ETF tranzakciją ir jokių metinių mokesčių, jeigu pirkti tik Vokietijos biržose. Komplikuotas sprendimas, bet turbūt pats pigiausias. Kas nenori tiek vargti, tada rekomenduoju ETFmatic 🙂

Edvinas

Vaidriau,

Parašyk DEGIRO į suportą, jie gali tau pakeisti interface kalbą. Mano sąskaita yra registruota su N26, tačiau aš naudoju anglišką versiją 🙂

42
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x