Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2019-11-01)

Dirbu jau metus

Praeitą savaitę buvo 1 metų metinės, kaip dirbu šioje įmonėje. Kadangi prieš tai nedirbau, tai verta paskaičiuoti, kiek pavyko padidinti portfelį nuo 2018-11-01.

Nors skirtumas labai mažas, bet pirmą kartą prieaugis iš investicijų yra didesnis nei mano sutaupyta suma per metus. Taip pat, galima palyginti, kad metinis prieaugis išliko toks pat 50k.

Tai reiškia, kad nors uždirbu gerokai mažiau (daugiau pasitenkinimo darbu ir mažiau streso), gyvenu brangesnėj vietoj, bet dėl ankstesnio įdarbio – progresas išlieka toks pat! Galiu tik padėkoti praeities sau 😉

Portfelio pokytis

Euras toliau krito, todėl šįkart portfelio vertė svarais nepakito, bet eurais paaugo gerokai.

Mokesčių deklaracijos

Pradėjau aiškinimąsi, ar reikia deklaruoti man tuos mokesčius, ar ne, nes atėjo priminimas, kad esu nedeklaravęs. Paskambinau, sakė, kad nieko nedaryti, bet email’o apie tai neatsiuntė. Tad užklausiau apie tą patį per VMI platformą. Gavau labai įdomų atsakymą. Mokesčių mokėti nepriklauso, bet priklauso. Mano problema su šituo išaiškinimu yra ta, kad, deklaruoju aš, prie ko čia tas Swedbank’as. Visad reikia pataisyti, kokią informaciją jis bepateiktų. Antra, esu deklaravęs dar 2013 valstybei, kad esu išvykęs. Prievolė mokėti yra valstybei. Tai vėl, prie ko čia tas Swedbank, jei valstybė žino. Tad teks toliau ieškoti išeities:

Atsakydami į paklausimą, informuojame, jog nenuolatinio Lietuvos gyventojo Lietuvoje gautos akcijų pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos pajamų mokesčiu neapmokestinamos ir nėra pajamų mokesčio objektas pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo ( toliau – GPMĮ) 5 straipsnio 4 dalies nuostatas.
Vienok, kad nenuolatiniam Lietuvos gyventojui pajamas išmokėjusios įmonės (Jūsų atveju „Swedbank“ , AB) galėtų tinkamai įvykdyti mokestines prievoles, nenuolatinis Lietuvos gyventojas privalėtų informuoti, kad pajamų mokesčio mokėjimo tikslais jis yra nenuolatinis Lietuvos gyventojas, pateikiant savo rezidavimo vietą užsienio valstybėje patvirtinančią pažymą, kurią mokesčių mokėjimo tikslais išduoda tos užsienio valstybės mokesčių administratorius.
Pažymėtina, jog pagal mokesčių administratoriaus turimus duomenis, akcijų pardavimo pajamos Jums išmokėtos, kaip nuolatiniam Lietuvos gyventojui, todėl pagal GPMĮ 27 straipsnio nuostatas yra prievolė deklaruoti akcijų pardavimo pajamas Metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje ( GPM308 formoje) už 2018 metų mokestinį laikotarpį.

Akcijų įsigijimas

iWeb: 1 800£ (800£ dividendai)
Degiro: 540€

Finansinis turtas

Mano turtas 2019-11-01 dienai yra 233 828.17£ (-494.17) arba 935 813.20Lt (+27 229.63) arba 271 030.24€ (+7 886.25). Praeitas mėnuo.

Turto grafikas 2019-11-01

iWeb portfelis

Viso investuota 130 500£ (£306 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė £169 917.44£ (+39 417.44£ 30.2%) (lentelėje matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

 

iWeb portfelis grafikas 2019-11-01

Statistika

iWeb portfelis 2019-11-01 part 1

iWeb portfelis 2019-11-01 part 2

 

 

Swedbank portfelis

 

Swedbank portfelis 2019-11-01

Degiro

Viso investuota 42 100€, vertė 48 387.50€ (+6 287.50 € 14.93%). Investavimo pradžia: 2018-10-12.

 

Degiro portfelio grafikas 2019-11-01

 

Degiro portfelis 2019-11-01

RateSetter (peer to peer skolinimas)

Investuota 9 000£, vertė 9 701,01£. Pradžia 2016-06-14.

Investuok šioje pačioje platformoje 1 000£ metams ir uždirbk papildomus 100£. 

 

RateSetter portfelis 2019-11-01

Išlaidos

Sutaupyta 58.3% pajamų. Su taupymu pastaruoju metu sunkiai, praradau gebėjimą/norą taupyti 🙂

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
36 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Indre

Sveikinu, Povilai, manau šitas pasiekimas, kad prieaugis iš investicijų yra didesnis nei tavo sutaupyta suma per metus daug reiškia. Kai tik pradedi sunku įsivaizduoti šitą momentą – kad investicijos sugeneruoja daugiau negu sugebi uždirbti. ‘Praeities tu’ gerai pasidarbavo. Sėkmės toliau mokesčių epopėjoje.

Mr. Balticmustache

Sveikinimai. O kodėl vis dar laikai aprangos akcijas?

Paulius

Man keista kodėl du dar trauki į palyginimus litus? Nostalgija buvusioms valiutoms? Turėtum dar prisiminti ir vagnorkes.. rublių gal nelabai.
Nesu matęs nei vieno vokiečio bloggerio kuris prisimintų vokiškas markes ar dar kuris buvusią savo seną valiutą 🙂

Darius

Sveikas,

Turiu tokia ideja – gal nori podcastus daryt? Tuos straipnsius tiesiog igarsintum arba dar kazka papildomai. Butu idomu paklaustyt, nes paskaitymui ne visad laiko yra/prioritetai kiti. O podcastam lengviau rast, nes gali klausyti eidamas, sportuodamas pvz, kai tuo tarpu kitu dalyku daugiau ir negali daryt.

DJ

Geras. Atsitiktinai radau šį tinklapį. Liuks. Kaip NT GB reikalai? Aš trolinu BM ir Honestfire dėl butų, bet pats ten 8/10 laikau salyginai nemenko (LT mastais) portfelio ir įtariu, kad nemažinsiu, kaip tikras lietuvis, kuriam plytos ir juodžemis brangiau už virtualius skaičiukus

Rolandas

Sveikas Povilai,

sakyk ,gal zinai brokeri per kuri galima prekiauti USA?Domina dividentines akcijos,kad nebutu jokio abonentinio mokescio(jeigu is vis toks yra).Dekui.

Darius

Jo, turbūt yra. Tik tas roboto balsas gali įgrįst, plius ten grafikų įmeti, jis nepakomentuos jų 🙂

RL

Povilai, atsakyk atvirai ar jautiesi laimingas/laimingesnis kai esi finansiškai nepriklausomas? Dauguma kalba apie techninius dalykus, nors tai ne svarbiausia. Ar keliauji po pasaulį, ar vykdai savo svajones? ar toliau vergauji sistemai? Galbūt tu puikus įrodymas, kad jeigu žmogus gimęs būti vergu ir neturi fantazijos, tai jam jokia finansinė nepriklausomybė nepadės?

Darius

Jei apie laime kalbant – tai vienas kintamasis yra lukesciai 🙂 sumazini lukescius, padideja laime 😀 nes jei cia pagal tai ka turi tik butu, tai daug turintys ir pasieke butu laimingiausi, o mazai turintys – nelaimingi. Bet panasu taip nera. Siaip man draugas sako susiremontuot buta. Bet as galvoju nebusiu nuo to labai laimingesnis. Tai kam ten svaistyt pinigus. Nu nebent jei pana parsivedi, kad ta pana labiau susiviliotu – ir pridetu laimes. O siaip cia vien tas kad nereikia dalintis butu su kitais ir uz nuoma moket belekiek laimes prideda. Tai tas susiremontavimas butu maza dalis tos laimes kuri net nesijaustu. Siuolaikiniai zmones matyt turi aukstus lukescius buto isvaizdai ir nelaimingi jei butas prastesnis.

Darius

Moketi but patenkintu tuo ka turi ko gero yra ir gerai bet yra ir blogai tuo paciu metu . Tas vaikymasis geresnio yra motyvacija pasiekti geresnio. Na pvz kai turiu pasiekes toki lygi kad nebetaip brangu atrodo kavineje pavalgyt kaip kad kai buvau tik pradejes dirbti, tai yra nemazai laimes.

Kad atradau geresni darba, nes nebuvau toks laimingas senesniame tai irgi gerai.

Arba jei kalbant apie finansine laisve. Nelaisvas esi maziau laimingas, tai nori pasiekt laisve kad butum laimingesnis. Ir pasieki.

Bet gali galvot – kam ta finansine laisve – reik but laimingu be jos. Tada ir nesutaupai, neinvestuoji ir neturi.

Tai gal reik dziaugtis tuo ka turi, bet truputi ir nesidziaut kad butu motyvacija ? 😀

Rolandas

Sveikas Povilai,

Dekui tau uz atsakyma.O sakyk,gal zinai ar yra kas nors pigiau (cia kaina prasideda nuo 15 usa) stockcharts.com.Dekui.

Tadas

Sveikas Povilai, kaip jau minėjai suma kelionei yra. Kuriais metais maždaug planuoji pradėti kelionę? Ir kada planuoji pradėti pasiruošimo darbus? Visgi vien visas pasiruošimas ir vizos ir t.t. gerą pusmetį užtruks.. Ar dar apie tai visai nemąstai ir toliau kali pinigus?

RL

Labai geras Tavo atsakymas, Tau viskas pavyks! 😉

Rolandas

Sveikas Povilai.
Dekui uz atsakyma.Atsidariau uk Degiro.Taip pat interactivebrokers.Sakyk,tu kur nors mokinaisi investavimo i akcijas?
Dekui

efire

Pingino dėl gruodžio mėnesio ataskaitos 🙂

Šiaip žinau, kad blogai pickinti pavienes akcijas, bet kažkodėl norisi imti technologijų sektorių (VGT). Vien šiais metais graža virš 30% ir toli gražu nepanašu, kad technologijų akcijos artimesniu metu grius. O jei grius ar tikrai daugiau negu S&P. Tik šiaip garsiai mąstau.

Tryberich

Ir aš dabar su tokia strategija,
Apple, uber, activision B, dar dairausi į microsoft, amazon, alibaba, stebiu blackberry( reik jai kažkokio sandorio, merdi tokia nuostabi kompanija) Didesnės grąžos siekis padidina ir rizikas. Kadangi pas mane mažos sumos, tai nebijau prisimti didesnės rizikos.

Darius

efire – nematau kodel blogai pickint pavienes akcijas.

Balticmustache

Pickinti akcijas blogai vien tik dėl to, kad ilguoju laikotarpiu turėsi mažesnę grąžą nei investuodamas į ETF. Pickindami akcijas žaidžiate su geriausiais pasaulio fondų valdytojais, jų pasamdytais žmonėmis už milijoninius atlyginimus, didelę patirtį turinčiais profais. O ką jau bekalbėti apie insaiderius..

Darius

Parodykit tuos gerus fondu valdytojus, gal as pas juos i tuos fondus tada investuociau. Kad kiek zinau dauguma fondu minusa daro. O tie kurie ir pliusa daro ateina laikas minusa padaro. Esu istorija girdejes, kad va cia sako investuok pas tuos valdytojus, jie patys geriausi pasaulyje, istorija ju gera. Ir viena diena kai nukrito. Cia man atrodo chat with traders podcaste tokia istorija girdejau. Ir tada tas zmogus pradejo pats rinktis kur investuoti, kai jis su tuo fondu prarado ten didele dali pinigu.

Man toks jausmas su tais fondais yra kad jiem nera pakankamai motyvacijos but geriems, nes kas blogiausia jiem gali nutik tai bankrotas. O nuostolius prisiims investuotojai.

Kitas argumentas – fondai zaidzia su dideliais pinigais. Jie neturi tokios dideles laisves, nes jei reik didziule pozicija pirkt, o nera pardaveju, tai jie negali to padaryt nepakeldamas kainos. O tu budamas smulkiu investuotoju gali ta daryt ir ta pranasuma isnaudot.

Taip pat kai fondas atidaro pozicija diziule ir taip kelia kaina, tu gali atsidaryt savo maza ir tegu tas fondas kelia. Tada gausis kad zaidi ne pries ji, bet praktiskai su juo.

Na as pats cia teorija tik pasakoju, nes praktiskai neigivendinu, bet pasiziurekit kokio Mindaugo Navicko video ir panasius, SMB capital sake geri yra. Man is tu video susidare ispudis, kad imanoma cia viskas.

Adomce

Viskas paprasta su tamstos mokesčių administratoriumi Swedbank – jie neturi duomenų, kad esi išvykęs, todėl ir skaičiuoja mokesčius. Todėl laiškas iš VMI makes complete sense – tereikia jiems pranešti ir anie atsiknis. 🙂

36
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x