Kodėl svarbu įvertinti dabartinę situaciją

Į dabartinę situaciją, mus atnešė mūsų priimti sprendimai. Norėdami keliauti į priekį, turime tai suprasti ir prisiimti 100% atsakomybę.

O kur gi mes dabar esame? Kaip sužinotum, ar judi į priekį, ar atgal, jei pakeistum savo gyvenimą? Norėdami atsakyti į šiuos klausimus, turime susirasti pradinį atspirties tašką.

Kam reikalingas atspirties taškas?
Pirmoji priežastis yra galimybė sužinoti, ar judame į priekį link savo tikslų, ar vis dėl to atgal. Pavyzdžiui, artimoje ateityje pradėjote sugebėti sutaupyti 2000 lt per mėnesį vietoj ankstesnių 1000. Tai gerai ar blogai? Pinigų turit daugiau, tačiau galbūt dėl to nukentėjo kitos jūsų gyvenimo sritys: prasčiau maitinatės, gyvenat prastesniam bute ir pan. Trumpuoju laikotarpiu tai didelės įtakos neturi, tačiau vėliau tai gali pasireikšti prastesne sveikata, žemesniu emociniu pasitenkinimu ir įvairiais kitais dalykais. Priėjome išvadą, kad būtina gyvenimą įvertini visais pagrindiniais aspektais. Taigi, tik visų aspektų vidurkio padidėjimas reiškia, kad iš tiesų judame į priekį.

Antroji priežastis labai paprasta: kai žinome kur esame, galime lengvai pasakyti, kur norime būti, o svarbiausia, žinome, kaip ten patekti. Įsivaizduokite, kad esate nežinomoje vietovėje, turite žemėlapį rankoje ir norite nukeliauti į Vilnių. Kaip keliausit? Pirmiausia teks susirasti praeivį ir išsiaiškinti, kur šiuo metu esate. Vėliau galėsit nuspręsti, ar galima keliauti pėsčiomis, ar teks skristi lėktuvu ir pan.

Prieš porą mėnesių dariau „generalinę tvarką”. Išmečiau daugybę nereikalingo šlamšto, prisiminimus kruopščiai sudėjau į dėžes. Tai darydamas radau keletą lapų, kuriuose buvo išvardinti mano tikslai. Kiekvienas iš jų parašytas bent vienerių metų skirtumu. Ir žinot ką? Iš kiekvieno lapo bent pusę tikslų esu įgyvendinęs, nors jais vadovautis nustodavau po kelių savaičių. Tie lapai su tikslais buvo labiau norai, tačiau vis dėl to pusę jų pasiekiau, ketvirtadalis jų tapo beverčiais, nes kitaip žvelgiu į pasaulį. Taigi, tik vienas ketvirtadalis laukia savo eilės – visai neblogai. Koks viso šito ryšys su gyvenimo įvertinimu? Labai paprastas – smagu prisiminti ir pajausti, kad pasiekėt to, ko taip norėjot, kas atrodė taip tolima dar visai neseniai.

Manau, kad kasmet reikia įvertinti, kur esame ir kur norime keliauti. Siūlau pradėti nuo išsiaiškinimo, kur esame dabar, kad būtų lengviau keliauti į norimus kraštus. Kitame straipsnyje pateiksiu šablonus, kuriais naudojantis galima paprasčiau ir greičiau atlikti paprastą gyvenimo įvertinimą.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x