Laiko valdymas II – gyvenimo konstitucija

Kaip ir rašiau čia – tikslai turi remtis mūsų vidumi, o ne tokiais dalykais kaip „reikia”, „galbūt būtų visai nieko, jei padaryčiau tą ir aną”, „norėčiau šito” ir pan. Pirmiausia reikia apsibrėžti vertybes ir prioritetus – dalykus, kuriais vadovausimės. Kartu vertybės ir prioritetai sudaro principus, kuriais galima vadovautis kiekviename gyvenimo žingsnyje. Galima tai vadinti gyvenimo konstitucija. Kai principai išdėstyti, tuomet 95% gyvenimo situacijų sprendimą esate priėmę iš anksto.

Pradėdamas galvok apie pabaigą

Savo konstitucijos turėjimas yra vienas iš 7 Covey minimų sėkmės principų – pradėdamas galvok apie pabaigą. Taigi, pirmiausia įsivaizduojame kaip norėtumėm, kad atrodytų mūsų gyvenimas, o tuomet to atkakliai siekiam.

Jei neturėsim gyvenimo vizijos, tuomet klaidžiosime su keistais tikslais, kad ir kokiais prioritetais ar vertybėmis jie besiremtų. Mėtysimės nuo vienų dalykų prie kitų. Kol galų gale vis tiek neturėsim to, ko geidžiam. Dažniausiai žmonės geba pasakyti ko nenori, bet taip pat nežino, ko nori. Nepagailėkit laiko ir išsiaiškinkite, ko jūs giliai savo širdyje trokštate.

Gyvenimo konstitucija

Anksčiau visad vadovavausi tam tikrais dalykais, kurių išreikštinai niekad nesaugodavau. Jie būdavo mano galvoje arba kažkokiam sąraše, kurio taip ir neužbaigdavau arba tiesiog nebežiūrėdavau nė karto po to, kai darbas būdavo baigtas.

Paskaitęs Stephen R. Covey knygą „Septyni sėkmės lydimų žmonių įpročiai”, nusprendžiau, kad tai kur svarbesnis dalykas nei maniau anksčiau. Tereikia viską teisingai apipavidalinti, t.y., tai turi būti principai, tačiau išdėstyti tokia forma, kuri įkvepia bei paaiškina, kaip elgtis. Kad būtų lengviau įsivaizduoti, pažiūrėkite į mano juodraštinį gyvenimo konstitucijos variantą:

ASMENYBĖ
Pirmiausia susitvarkau savo daržą. Drąsiai išraunu su šaknimis blogus įpročius. Jokių derybų su sąžine. Prieš teisiant išklausau abiejų pusių. Planuoju ir ryžtingai vykdau planus. Tvarkingas visame kame. Pirmiausia klausau, tada kalbu.

SANTYKIAI
Nuolat užmezgu naujus, puoselėju senus ir nutraukiu man netinkamus. Išklausau. Įkvėpsiu. Būnu pavyzdys. Esu šalia, kai reikia.

SIEKIAI – Nuolat tobulėju ir mokau kitus
Ryžtingai siekiu tikslų. Verčiau sudegsiu siekdamas, nei mirsiu nepabandęs. Drąsiai taikai klaidų metodą sėkmei pasiekti. Kas mėnesį peržiūriu gyvenimo misijos teiginius.

NAMAI
Namai vieta, kur saugu, jauku, ramu ir visad malonu grįžti. Namai švarūs, prižiūrėti ir tvarkingi.

LAIKO VALDYMAS
Kasdien bent valandą leisiu sau pailsėti. Darbo laikas yra ribojamas. Esu organizuotas ir išeikvoju kiekvieną man duotą akimirką. Vienu metu darau vieną darbą.

FINANSAI – pinigai dirba man, o ne aš jiems.
Esu finansiškai nepriklausomas. Imu paskolas tik tam, kad iš to uždirbčiau arba būsto pirkimui. Gaunu daugiau nei išleidžiu. Mažiausiai 10% pajamų investuoju.

Tai nėra labiausiai motyvuojantys žodžiai, tačiau, kai skaitau aukščiau esančius sakinius apie savo gyvenimą, kyla nenumaldomas noras tai atspindėti realybėje. Jei norite rasti daugiau pavyzdžių ar tiesiog labiau motyvuojančių, ieškokite jų Stephen R. Covey knygoje.

Kaip bebūtų, tačiau perskaičius visą sąrašą, pajutote bent kažkokį emocinį pakilimą. Ar ne? Žmones paveikia skirtingi dalykai, nes jų troškimai skirtingi. Todėl jūsų asmeninė konstitucija jus įkvėps kur kas labiau, nei manoji.

Be to, sutiksite, kad tai kur kas geriau, nei paprasti hierarchiniai prioritetų ir vertybių sąrašai, kurie yra per sausi ir nepasako, kaip mums elgtis.

Ką dar reikia žinoti apie gyvenimo konstitucijos rašymą

Tai ką joje parašysite turi remtis universaliais gyvenimo principais: dorumas, sąžiningumas, meilė, drąsa ir kiti. Kaip ir gamtoje taip ir gyvenime veiksmo jėga lygi atoveiksmiui. Todėl galite kurį laiką save apgaudinėti, jog gyventi galima kitaip, tačiau galų gale viskas sugrįžta bumerangu.

Manau, jog dabar tapo aišku, ką turėjau omenyje praeitame straipsnyje, teigdamas,  kad vien vadovautis vertybėmis ir prioritetais yra per mažai. Pirmiausia juos reikia apsibrėžti vadovaujantis universaliais gyvenimo principais.

Pabaigai

Rekomenduočiau gyvenimo konstituciją peržvelgti bent kartą per mėnesį. O kartas nuo karto netgi padaryti pakeitimus – juk vis dėl to mes tobulėjame. Pakitus suvokimo lygmeniui, atitinkamai turi pasikeisti ir konstitucija. Kitu atveju tai taps tik dar vienu bereikalingu popieriaus lapu.

Kai tik sudvejosite, kaip pasielgti konkrečioje situacijoje, prisiminkite, kad savo elgesį pasirinkote iš anksto (juk tai elgesys pagal principus, kai sprendimai pasirinkti iš anksto). Atsiverskite šį nuostabaus gyvenimo aprašą ir gyvenkite!

Na, ko dar laukiat? Imkite ir aprašykite, kaip gyvensite. Galite tai daryti bet kokia jums patogia forma, galite apimti kiek tik norite gyvenimo sričių – būkite kūrybingi! Svarbu, kad tai būtų būtent tai, ko trokštate ir remtųsi tinkamais gyvenimo principais.

Sekantis straipsnis – laiko valdymas III – tikslai.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
13 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Ruvi

Kaip nostalgiškai nuteikė tavo įrašas! Susiradau ir savo „gyvenimo koncepcijas” arba konstituciją, kaip tu įvardinai. Pradinės tokios naivios ir kartu napoleoniškos atrodo 🙂
Bet va sutinku pilnai – būtinai reikėtų apibrėžti raštu savo siekiamybes visose srityse, tuomet tai nebus „kažkas abstraktaus”, o konkretūs planai. Tai tikrai padeda pasiekti užsibrėžtų tikslų – galiu iš savo patirties patvirtinti.
Net kai siekiamybės tampa gyvenimo būdu, kartas nuo karto vsvien pravartu pasidaryti „revizijas”, nes be sistemos labai lengva nuvažiuoti į chaosą.
Dėkui, Povilai, už įdomų straipsnį.

Tygas

Geros mintys, ypatingai, kai imi jas taikyti praktikoje.

Matau domiesi saviugda, ar esi girdėjęs apie KITO VARIANTO veiklą?

Darius Damalakas

Aš buvau kitokio varianto pristatyme. Man labai patiko idėja, kad jie tiesiog veikia nelaukdami leidimo iš viršaus. Tai man primena posakį, kad taisyklės yra tam, kad jas laužytum iš tos pusės, kad pirmiau atsiranda tam tikras pasikartojimas ir tik po to atsiranda taisyklė, ne atvirkščiai.

Tad sveikinu kito varianto iniciatyvą veikti pagal situaciją, o ne pagal taisykles. Tai labai sunkus darbas, bet tai keičia pamatus.

[…] ir čia aptarėme dalykus, kurie reikalingi, kad išsikeltumėme prasmingus tikslus. Tad šįkart apie […]

[…] kad viską apie laiko valdymą jau aptarėme: evoliucija, gyvenimo konstitucija, tikslai, planavimas. Tad dabar teliko priminti svarbiausius dalykus – apibendrinti – […]

hi

Kaip sekasi investuoti? Kokio amžiaus pradėjai :>

hi

Ne, neinvestuoju, tik noriu pradėti, bet kol kas per mažai žinių apie tai 😉

hi

Dėkui, paskaitysiu 🙂

trackback

[…] Bet geras dalykas yra tas, kad koncepcijas galime patys susikurti ir įtvirtinti. Koncepcija yra tarsi nenuginčijamas teiginys yra taip ir ne kitaip. Tačiau mes galime priversti koncepcijas dirbti mums. Įtvirtinkime pozityvias nuostatas apie savo asmeninį gyvenimą, pinigus ir turtą, santykius ir t.t. Labai išsamiai apie apie asmeninių koncepcijų įtvirtinimą yra aprašyta Povilo Panavo  Asmeninio tobulėjimo bloge – straipsnyje Laiko valdymas II- gyvenimo konstitucija […]

13
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x