Greitas ir paprastas būdas atgauti jėgas (Power Nap)


Power Nap (nusnūdimas) – trumpas miegas, kuris nutraukiamas nespėjus patekti į gilaus miego fazę. Jo paskirtis greitai atgauti jėgas.

Svarbiausia yra tai, kad draudžiama patekti į gilaus miego fazę, nes tai iškraipytų biologinį miego ritmą. Tai bene ir yra didžiausias skirtumas nuo įprasto miego. Nusnūdimas leidžia išlaikyti įprastą kėlimosi ir ėjimo miegoti ritmą, tačiau kartu atgauti jėgas, tarsi pamiegojus.

Užmigti naktį man užtrunka mažiausiai 30 minučių. Tačiau vis tiek sugebu pasinaudoti nusnūdimo teikiamais privalumais, todėl žinau, kad galite ir jūs. Beje, nepabandęs nesužinosi.

Kartais vienintelis dalykas, kuris išduoda, kad buvau užsnūdęs yra tai, kad suskambus žadintuvui, iškart negaliu susigaudyti kas vyksta. Tai leidžia suprasti, kad budrumas buvo išjungtas, kad pailsėčiau. Jei to nebūtų, tai galėčiau prisiekti, kad neužmigau. Atrodo, jog prisimenu, ką visą laiką galvojau.

Nauda

  • Atgaunamas žvalumas, dingsta mieguistumas;
  • Pagerėjęs atminties darbas;
  • Greitesnė reakcija;
  • Padidėjęs produktyvumas. Pvz., galima sakyti, kad darbe dirbu iš naktinio miego, o namuose po nusnūdimo. Gaunate dvi „švarias“ pradžias.

Kaip tinkamai nusnūsti?

  1. Maksimalus tokio miego laikas yra 18-25 min.
  2. Iš anksto nusistatykite žadintuvą už 20 min.
  3. Suskambėjus žadintuvui būtinai kelkitės.

Trukmę reikia prisitaikyti pagal nuovargio dydį ir turimą laiką. Kartais pakanka net 10 minučių.

Sunkiausia dalis daug kam yra atsikelti suskambus žadintuvui. Organizmas bando pasakyti, kad jums dar ypatingai trūksta miego. Tačiau jam pasidavę, garantuotai sudarkysite savo miego ritmą, t.y., jums bus sunku užmigti vakare. Todėl ryte pabusite neišsimiegoję ir mažai darbingi.

Be to, jei nusnūsite ilgiau, tai vargu ar jausitės pailsėję. Kadangi organizmas įniks į gilų miegą, todėl pabudę jausitės dar vangesni nei prieš tai.

Kur miegoti?

Tam visai nebūtina lova, nes per tokį trumpą laiką nespėsite pasijusti nepatogiai. Todėl tam puikiai tinka tokie dalykai:

  1. Troleibusas. Mano mėgstamiausias. Taip smagiai sūpuoja ir liūliuoja. Net apmaudu, kad dabar mažai jais naudojuosi 😉
  2. Galva padėta ant stalo ar suolo. Kartais darbe prigulu 5-10 minutėm ant stalo, kai būnu labai pavargęs.
  3. Automobilis. Kai vairuojat ne jūs… 🙂
  4. Traukinys.
  5. Bet kuri kita vieta, kur jums patogu.

Ar tai tikrai veikia?

Ar teko girdėti apie polifazinį miegą? Yra daugybė variacijų. Viena iš jų yra 2-3 valandos miego per parą, t.y., nusnaudžiama 20-30 min, kas 4 valandas. Manau, kad tai puikiai įrodo, kiek daug jėgų sugeba atstatyti toks nusnūdimas. Daugiau informacijos apie tokio tipo miegą galima rasti čia ir čia.

Pabaiga

Jūsų rankose atsidūrė dar vienas įrankis. Tačiau prisiminkite, kad „Žinoti ir nieko nedaryti, reiškia nežinoti“. Sėkmės snūduriuojant! 🙂

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
6 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Matas

Va sita dalyka jau seniau zinojau ir yra teke panaudoti 🙂 bet smagu matyti, viska graziai surasyta ir paaiskinta 🙂

Viltė

Nuotrauka.. nuostabi 🙂
Pritariu, kartais tuo naudojuosi, jei jau „lūžtu”, bet geriau prisnūsti kokioje nepatogioje pozoje, nes tas dieninis snūstelėjimas, ypač jei nepavyksta po kelių ar keliolikos minučių atsibusti, turi atvirkštinį poveikį (aptingsti, sustingsti ir sunku pabusti).
Įdomi versija apie dvi naujas pradžias. Ačiū, kad pasidalinai 🙂

Justas

Teko ir man naudotis ir galiu pasakyti, kad tikrai padeda! Tik aš esu skaitęs, kad gali power napinti iki 45min (daugiau jau veda į gilų miegą). Trumpas įrašas iš mano skaitytos knygos panašia tema: http://www.saltinis.eu/knygos/kacper-m-postawski-how-to-sleep-less-and-have-more-energy/

Ine

na, va, pasirodo tokiu (kaip as) daugiau beesama. Toki mano gyvenimo ritma padiktavo neisvengiamybe. Turejau slaugyti sunku ligoni ir dirbti keliuose darbuose (vienas, beje, nuotolinis). Be normalaus nakties miego gyvenau apie 7 metus. Net lovos nebeturejau… Dar gyva. Maloniu viziju visiems snaudaliams!

Ernestas Skobas

Sveiki, galvojantys apie polifazini miega. Noriu surinkt bendraminciu Lietuvoje, o ypac Kaune, kadangi ten gyvenu. Gal atsirastu panasiu psychu, kurie noretu bandyt polifaziskai miegot? Ar bent moraliskai palaikytu? Mano tikslas – Uberman. Susisiekit el. pastu skobas(ETA)gmail com ar facebook

6
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x