Apie požiūrį į moteris: Heidi ir Howard eksperimentas

Du profesoriai (Frank Flynn ir Cameron Anderson) atliko eksperimentą, siekdami išsiaiškinti kaip skiriasi mūsų suvokimas apie moterį ir vyrą, jei abu yra tokie patys.

Kaip pagrindą jie pasirinko tikros moters Heidi Roizen istoriją, kuri turėjo didelį asmeninį ir darbinį pažinčių ratą technologijų pasaulyje, kurio sudėtyje buvo daug įtakingiausių pasaulio žmonių. Taip pat, ji buvo labai sociali ir draugiška asmenybė. Pasiekė karjeros aukštumų rizikos kapitalo rinkoje (angl. venture capital).

Studentams buvo duota ši istorija. Jie turėjo parašyti savo nuomonę apie istorijos herojaus pasiekimus ir asmenines savybes. Tačiau vienai grupei buvo duotas Heidi (moteriškas) vardas, o kitai Howard (vyriškas).

Kadangi pasiekimai buvo identiški, tai kompetencija buvo įvertinta vienodai. Tačiau Howardas buvo įvertintas kaip geresnis darbdavys ir kolega.

Tuo tarpu Heidi buvo vertinama kaip savanaudiška ir ne tokio tipo žmogus, kuriam norėtum dirbti ar kurį norėtum samdyti.

Svarbiausia, kad vienintelis istorijos skirtumas buvo vardas!

Iš esmės, šis eksperimentas patvirtino tai, kas buvo nustatyta anksčiau: kai vyras sėkmingas, jis teigiamai būna įvertintas tiek vyrų, tiek moterų. Kai sėkminga moteris, tuomet ji mažiau patinka abejoms lytims. Svarbus momentas – pačios moterys taip pat save vertina blogiau.

Išvada ta, kad žmones vertiname ne pagal nuopelnus, o pagal stereotipus. Todėl, kai moteris suklesti pagal vyriškus stereotipus, ji būna mažiau patraukli tiek kolegų, tiek darbdavių akyse.

Beje, skaitydamas būtent šią knygą, o ne tik eksperimentą, pagavau save daugybėje vietų pritariant autorei. Kad ir kaip keista pačiam būtų, bet iš tiesų, esu šališkas moterų ir vyrų atžvilgiu. Na, pripažinkit, kad ir patys esat. Pagalvokite apie ypatingai sėkmingą moterį ir dabar apie tokį patį vyrą. Tiesiog, atlikite eksperimentą mintyse. Dar prie jo pridėkite ne tik darbą, bet šeimą, vaikus ir visa kita. Kaip vertintumėte vyrą agresyviai lipantį karjeros laiptais ir moterį? Kuriam dirbti norėtumėte labiau? Jei būsite nuoširdūs, tikrai rasite bent kažkiek skirtumų.

Tikiuosi, kad žinodami šią informaciją, galėsime būti objektyvesni.

Apie šį eksperimentą sužinojau iš knygos Lean In, autorė Sheryl Sandberg. Rekomenduoju perskaityti. Patį eksperimentą atliko ir aprašė Frank Flynn ir Cameron Anderson.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
7 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
nesvarbu

Ačiū, už gerą įrašą 😉

Aurelija

Na vadinasi aš esu įskirtinė, nes aš žaviuosi tiek sėkmingais vyrais, tiek sėkmingomis moterimis. Tačiau va pati susidūriau su tuo, kad mano pasiekimus moteriška lytis apšneka iš neigiamos pusės, o vyrai žavisi, bet to žavesio viešai neparodo. Moterys viešai nupeikia įvairiais žodžiais, nes viduje krabžda didelis pavydas. Ne duok Dieve imu kalbėti apie išlindusį pavydą, tai tos moterys ima save dangstyti tuom, kad neturi laiko kada apie tai kalbėti, nors prieš tai paklodės ilgio žodžius buvo paleidusios į viešumą ir net nebandė sustoti. Šitam bloge trūksta turinio apie kito žmogaus sėkmę ir aplinkinių pavydą. Tokių Lietuvoje yra daug, vos ne ant kiekvieno kampo vieni kitiems pavydi, o kad padaryti savo gyvenimą sėkmingu, tai net nesistengia. Gal apkalbėjimas užima daug laiko:)

Aurelija

Žinau tai jog su kuo būsi ir tuo pats patapsi. Tokių negatyvų stengiuosi šalintis, tačiau patirtis rodo, kad kartais reikia žmonėms pateikti kokį straipsnelį apie kitų žmonių sėkmės pavydą, kad patys susimąstytų ir imtu veikti savo gyvenimo gerinimui, o ne imtusi apkalbinėjimo. Nereikia iš vien apie tai kalbėti, bet kai atspindi kokiu straipsneliu žmonių veidus ir parodai link ko tai gali davesti, arba ko galima siekti užuot pavidėjus, tai žmogus pasąmonėje susimąsto ir po truputį ima keistis. Jeigu domitės psichologija, tai turėjote suprasti, kad knygos žmonių mąstymą kažkiek tai pakeičia. Juk ir pats pastebėjote kaip ėmė keistis Jūsų mąstymas po to, kai perskaitėte vieną, kitą knygą. Tai žinokite panašiai yra ir su straipsneliais, jeigu žmonėms yra parodyta kaip jie elgiasi ir link ko eina, ką gali pasiekti jeigu nebūtų tokie ir ko nemato per pavydą, tai viskas būtų kiek kitaip.

Aurelija

Pritariu, bet manau reiktų nepamiršti ir tų, kurie vienu metu yra apimti vienų emocijų, o vėliau, kai randa kažką, kas atspindi jų veidus, tai susimasto. Nekalbu aš ties pavydu, bet kartais man būna jog kažką perskaitau ir tuo metu atrodo jog neveikia manęs tas turinys, bet vėliau, tarkim po dienos, ar dviejų prisimenu tą turinį ir imu mąstyti jog tikrai tas straipsnis yra naudingas ir reikalingas. Tad čia gali būti panašiai – paskaito, paskaito… atrodo jog tuo metu nesudomino, bet vėliau tikrai susimąstė. O jeigu nesusimąstė, tai jau ne Tavo bėda ir ne kažkieno, o to pačio žmogaus. Nebus taip, kad nepatiko ne vienam, kažkam tikrai patiks ir padės.

7
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x