Įpročiai ir smegenų veikimas

Dar šiek tiek apie įpročius. Per matematikos pamokas, susidūręs su Pitagoro teoremos įrodymų, Matt Lavin nuotraukagalvojau, kokia prasmė kalti tą įrodymą atmintinai – juk svarbiausia mokėti pritaikyti žinias. Tos pat nuomonės buvau per matematinės analizės paskaitas universitete – sunkūs laikai. Kaip bebūtų, palaipsniui atsirado supratimas, kad tie įrodymai ne šiaip sau. Kad svarbu suprasti, o ne kalti. Darbe kasdien tenka matyti, kaip papildomas žinojimas apie tai, kaip kažkas veikia, padeda sukurti daug paprastesnius ir efektyvius problemų sprendimo būdus.

Tas pats galioja žinioms apie įpročius. Žinote, kaip išsiugdyti? Žinote, kokie išmokti poelgiai būtų geriausi jums? Svarbu žinoti, kaip veikia smegenys, nes tai leidžia suprasti vieną dalyką.

Kuo dažniau atliekate veiksmą, tuo labiau tikėtina, kad tai taps įpročiu, nes smegenyse neuronai bus sujungiami taip, kad tai bus labiausiai tikėtinas jūsų poelgis. Visada esam tam tikrai duomenų įvesčiai, smegenyse tai bus apdorota ir keliaus tam tikru keliu. Kuo dažniausiai rinksitės sąmoningai vieną ar kitą kelią, tuo dažniausia nesąmoningai jis bus vykdomas.
Pastaruoju metu, visad prisimenu šį faktą. Tai mane motyvuoja. Pvz., šįvakar tai jau trečias straipsnis iš eilės. Parašęs pirmą, galėjau grįžti prie filmų žiūrėjimo, nes juk vis dėlto tai tinginio savaitė (dalinu savaites, kai stengiuosi būti produktyvus bei, kai galiu tingėti be jokio sąžinės graužimo) bei turiu pakankamai straipsnių, kad skelbti kas savaitę. Pasvėriau mintyse už ir prieš. Lemiamas veiksnys buvo tas, kad nenoriu taip sujungti laidelių smegenyse, kad būčiau linkęs rinktis filmą ir per vėlyvą ėjimą miegoti.

Taigi, kai vėl kartojate blogus įpročius, neproduktyvumą, numetate savo tikslus į šalį. Ar tiesiog renkatės tarp Coca-Colos ir sulčių – atsiminkite, kad pasirinkimas svarbus ne tik dabarčiai, tačiau ir ateičiai. Kitaip sakant: parodyk, kas esi šiandien, pasakysiu, kas būsi po penkių metų. Prisiminkite, nuolatinis elgesys visad kartosis, tad rinkitės atsakingai.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
1 Komentuoti
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
1
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x