Kai akyse raudona

Turbūt visi pastebėjo ilgai trunkančius neramumus akcijų rinkoje. Štai 2018-12-18 vaizdelis mano naujausioje akcijų sąskaitoje:

Degiro portfelis 2018-12-18Sąskaita vos 2 mėnesių senumo, bet jau sėdi -746€. Ką darau tokiais atvejais? Užsipirkinėju toliau. Štai mano tranzakcijų sąrašas:

Degiro transakcijų sąrašas 2018-12-18

Svarbu paminėti, kad už 10 000€+ pardaviau Swedbank sąskaitoje po 46,235€. Atpirkau brangesne kaina nei pardaviau. Tik paskutinių pigesnių pasipildymų dėka, vidutinė kaina už kurią įsigijau yra 46,2582.

Tai ką noriu pasakyti?

  • Svarbu laikytis savo strategijos. Ar man būna dvejonių? Tikrai taip. Bet 90% atveju priimu sprendimą, kuris atitinka strategiją. Tie 10% dažniausiai yra godumo atvejai, kai įsigiju išparduodamų akcijų anksčiau nei nustatyta mėnesio diena pirkimui (perku svarais 13tą, ir eurais 30tą dienomis).
  • Neturiu kažkokių magiškų paslapčių, kaip uždirbti pinigų. Labai dažnai sulaukių emailų su klausimais, kur investuoti „kad uždirbti“. Visad yra rizika, pas mane nuostolių būna, kaip pas visus.
  • Geriausias vaistas prieš visas baimes turėti grynųjų pinigų rezervų. Be to, nuolat kartoju, kad reikia investuoti tuos pinigus, kuriuos praradus gyvenimas nepasikeistų.

Taigi, visi smagiai užsisiurbkime, kol yra galimybė.

P.S. tai mano asmeninė patirtis bei nuomonė. Tai nėra kvietimas elgtis vienaip ar kitaip.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
18 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Darius

As jau irgi pradedu galvot kad reik investuot kai tiek pakrito rinkos. Bet ir pazistami ir siaip internete sako kad nesamone investuot kai taip viskas krenta. Na krentancio peilio gaudymas. Kita vertus logiskai galvojant jei sugebi islaukti ilgai, tai kad ir idurs tas peilis, zaida turetu uzgyt, tik kad ilgas labai laikas. Taip ir maiso prota 🙂

Teoriskai turetu but galima bent jau sulaukt kazkokio stabdzio, net jei ir toliau kris – buna pristoja prie kokiu support lygiu.

Bet kitas dalykas as net nezinau per kokia platforma investuot. Sakot per degiro labai viskas komplikuota. Tai cia turbut tokiam kaip as neimanoma. Ar turi koki straipnsi kaip pasirinkti platforma? gal seb koki rinktis, bet dar girdejau visokiu brokeriu lietuvoj yra kaip myriad capital ar pan.

Darius

Plius man reik susigalvot uzdarymo plana pozicijai trumpesni nei visas gyvenuimas. Ar tokiu neturi? nes as nezinau ar as sugebesiu islaikyt visa gyvenima. Nors kita vertus jei matyciau grazius dividendus, tai gal ir butu motyvacija laikyt ir darp ildyt pozicijas.

Beje ka manai apie europos bankus? Gal i juos reiktu specialiai dar imest, gal yra koks indeksas ju? kad dauguma bankrutuotu ar tokia jau reali galimybe? o girdejau jie pakrite, stebbejhau grafikus danske ir deucthe bank, bet girdejau visos europos bankai pakrite.

Darius

Aciu.

„Bet sąskaitą reikia būti atsidarius iš anksto ”
ilgai atidarineja?

Na idomu, ten klausau Moe Ansari podcastu, kuris ten apie ilgalaikes investicijas kalba. Tai kaip suprantu siuo metu jis uz issipardavima ir laikyt daug cash, kai viskas krenta. Bet sako neissiparduot visko, tai irgi yra klaida. Matyt del to kad nezinom ar tikrai viskas nukris dar.

Darius

O kad siandien kyla ir baime kad paskutine proga uzsipirkt – man tai nebutu turint tiek kapitalo akcijose. Man jei tiek tureciau akcijose butu baime kad nukris viskas ir kol as gyvas nebeatsoks 🙂

Darius

Ai pamirsau parasyt dar manau kad vargiai cia kils – nes palukanas pakele ir dar planuoja kelt kitais metais, nors ir maziau kartu nei anksciau planavo. Cia toks vienas is pagrindiniu veiksiu. Bet tu ignoruoji tas palukanas FED?

Darius

nusprendziau pazaist pagaliau ir pasimuliuot excelyje periodini investavima i S&P 500, tai neskaitant mokesciu per didziaja depresija, pasaulini kara visai neblogas rezultatas, kai akcijos krito virs 80 %, ir nespejusios atsitiest vel virs 50 % 🙂

comment image

comment image

ir po to jei tesciau tai jau butu geras profitas ,nes po to gerai kilo akcijos. 15 metuku toks murdymasis, tais laikais turbut nebutu pavyke, nes butu baisu ir nebuvo istorijos ant ko patestuot. Butu buve tiesiog baisu, netikeciau kad kada nors cia sitas veiks dalykas. Idomu butu paskaityt sekmes istorijas is tu laiku tikras.

p2035

Sveikas. Jap dabar geresnis laikas pirkti nei metų vidurys, bet iki patrauklių krizinių kainų dar truputėlį yra pakeisti vietos 🙂 Aš laukčiau dar -20%. Ypač technologijų įmonių. CSCO laukiau nusipirkti už <35$

Darius

nu va gali but kad lauksim lauksim ir nesulauksim. Tai kazkiek portfelyje reik turet ko gero bet kuriuo metu. Realiai krizes ateina netiketai, o dabar visi tikisi, tai kazkaip keista irgi 🙂

Rationalis

Sveikas, Povilai.

Ar pries perkant akcijas uzsiiminejate tu akciju realios vertes analize? Tokia, kaip P/E ratio, equity percentage, ar analizuojat pacios kompanijos cash flows ir pns? Jei taip, ar tai uzima daug laiko? Kaip situ dalyku ismokot?

Dekui, Povilai.

Darius

„O tai prie ko čia išsipardavimas išvis gali būti? ”

Nes seniai krize bebuvo ir palukanas pakele. Na jo, kas galejo ir iskaiciuot , bet kol visi perka, tai gal trend foloweriai, spekuliantai irgi perka, nesvarbu kad palukanos bus pakeltos. Plius nebuvo garantijos – ten ir Trumpas priesinosi ir kiti analitikai sako kad nesamone palukanu kelimas. Ir futures rode 70 % tikimybe pries pat kilima kad kels. https://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/countdown-to-fomc.html

Man yra keista ju apskritai priezastsi – kelti palukanas tam kad butu vietos jas nuleisti kai ateis krize. Tai krize ir ateis del palukanu kelimo. Tai jei ju nekelsi, ji ir neateis tada pagal sia logika ir nereik ir tos vietos joms nuleist.


Taip, praeita krizė realiai nebuvo išspręsta, nes norėta, kad viskas būtų soft vietoj to, kad sufailintų tos įmonės (turbūt labiausiai bankai), kurios nėra reikalingos.”

O kodel bankai nera reikalingi? Ir apskritai kodel kokios nors imones gali buti nereikalingos? Juk jos vistiek kazka padaro ir darbo vietas sukuria, net jei ir nemoka su pinigais gerai elgtis.

„Dėl grafikų. Papostinai be email’o, tai blogas pagalvojo, kad naujas komentaras ir iškart nepaskelbė. Tai liko neatsakyta.”
Nesurpatau, kaip galejau be emailo papostint. Kaip avataras atsirado tada, juk jis pririsstas prie email ir validacija yra – email required?

Pirmam grafike yra atvaizdavimas investuotos sumos ir kokia portfelio verte periode nuo didziosios depresijos iki antro pasaulinio karo vidurio kazkur, kur jau pradejo kilti akcijos.

Investuojama mazdaug 100 $ kas menesei i sp500, del to ten gavosi tiese. O tas vingiuojantis grafikas – portfelio verte. Tai va per tokias didziules krizes portfelio verte gerai laikesi turint galvoj kad pradeta blogiausiame taske kur nukrito 86 % vienu metu ir netrukus ww2 – vel virs 50 % kritimas.

As tiesiog norejau patestuot kas butu tokiu labai blogu atveju, blogesniu nei praeita krize ir bloga pradzia investavimo. Tai vadinas jei mes nesitikim tokiu blogu laiku daugiau, tai tikrai gerai dabar investuot, tuo labiau kai db korekcija.

Ten beje neitraukiau jokiu mokesciu. Ir plius galima patobulint – per korekcijas imest daugiau, per kilima maziau, reiktu patestuot ir toki varianta.

Darius

O i Degiro as jau net nebebandau patekti pasiskaites komentarus, kaip suprantu man neimanoma jei neissikelsiu gyventi i palaikomas salis 🙂

Darius

„Dabar dar apie tą klausimą, kas būtų, jei ateina nauja krizė, bet palūkanos nepakeltos, tai akcijos dugno turbūt nerastų, nes būtų pati didžiausia krizė, kuri kada nors egzistavo Mintis ta, kad geriau mažesnė dabar, nei vėliau katastrofa vietoj krizės.”

nu jei ir tiap butu, tai tau nuo to tik geriau – uzsipirktum pigiai kaip niekad 😀

——
kodel milijonais verte? investuojama po 100 $ per menesi, per tiek nesukilo tas indekas 🙂
laikotapris ~1929-1943 metai

Darius

ta didzioji depresija irgi turbut daug kam atrode katastrofa 🙂

18
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x