Metų apibendrinimas finansiškai

Šįkart keletas asmeninių detalių, kurios turbūt dar nebuvo aprašytos. Bei elementariai apžvelgsiu finansų pokyčius: kiek mano turtas paauga kiekvienais metais.

Turto pokyčio įžvalgos

Istorija

Atvykau į UK 2013 pabaigoje su 15k£ (dabartiniu kursu 20£k). Įsikurti, pragyventi, kol susirasiu naują darbą, sunaudojau apie 4-5k£. Tad galima sakyti, kad liko 10k£.

Aktyviai sekti vertę pradėjau 2015 metais. Tuo metu, jau turėjau puikius įpročius, porą algos pakėlimų, persikraustymą prie pat darbo ir t.t.

Dar kartą pabrėžiu, kad uždarbis svarbu, bet mano portfelis atsirado ne dėl paaušktinimų. Lietuvoje dirbau mažoje įmonėje šešis metus. Vienu metu man nebuvo išmokėta alga 6 mėnesius iš eilės. Tiesiog nebuvo pinigų. Maždaug ties 3 mėnesių riba, pasitarus su manimi, buvo sutikta, kad man bus išmokėta po kitų. Paprasčiausiai todėl, nes man mažiausiai reikėjo pinigų.

Žinoma, (jei gerai pamenu) buvau dar studentas. Gaudavau padidintą stipendiją (būdavo du dydžiai, tai didesnį variantą). Taip pat, gaudavau pinigų iš tėvų. Mąstymas paprastas, kurį perkelsiu į savo šeimą. Jei žmogus sugeba ir studijuoti, ir dirbti, tai kodėl dabar iš jo reikia atimti pinigus vien dėl fakto, kad gali save išsilaikyti?

Tuo metu, dar nesupratau, kad neinvestuotos lėšos praranda pinigus. Buvo pats akcijų dugnas, tačiau dar nebuvau investuotojas. Galiausiai, pinigus atgavau maždaug 3 metai po to, kai išvykau iš Lietuvos.

Kaip bebūtų, visad sutaupydavau didžiąją dalį pajamų. Man niekad nebuvo net minties, ką reiktų daryti, jei negaučiau sekančios algos. Mano emergency fondas visad buvo didelis.

Vienintelė problema buvo, kad jaunas būdamas kvailai paskui sutaupytus pinigus ištaškydavau, kaip pvz., nusiperkant devėtą Alfa Romeo automobilį… Seni geri laikai. Džiaugiausi atsikratęs po 9 mėnesių su nuostoliu vertu beveik visos automobilio kainos.

Bet pamokos buvo išmoktos. Na, gal ne visai… Visad sakiau, kad galbūt ateis diena, kai nusipirksiu Alfą tiesiai iš salono, kol ji dar nėra metalo laužas. Vis dėlto, tai buvo kitoks automobilis.

Turto metiniai pokyčiai

Nuo aukščiausio taško esu nutolęs 10 260.05£ (-5.3%, rugsėjo mėnuo). Augant portfelio vertei, kiekvieną mėnesį įnešami pinigai dažnai būna nepakankami, kad kompensuoti rinkos svyravimus.

[table]

Metai,£,€, Skirtumas £, Skirtumas €
2016-01, 59 260.80, 80 324.71,N/A,N/A
2017-01, 112 424.05,131 918.39,53 163.25, 51 593.68
2018-01, 162 259.74,182 558.43,49 835.69 ,50 640.04
2019-01,183 445.08,203 917.55,21 185.34,21 359.12

[/table]

Buvau pripratęs prie 50£k metinio augimo. Didžioji dalis augimo sutaupytas atlyginimas.

Šiemet pokytis nukrito viso labo iki ~22k. Žinoma, didžiausia priežastis korekcija akcijų rinkose. Tačiau taip pat, keletas mėnesių be pajamų, kas turbūt kainavo apie 10k.

Manau, kad ateinantys metai bus superiniai. Arba akcijos kris toliau, leisdamos užsipirkti ilgą laiką per išpardavimą. Kitas variantas, jos atšoks, bet per šį laikotarpį mano akcijų įsigijimas padidėjo (sumažėjo grynųjų rezervai), kas reiškia, kad kilimas man turės papildomą naudą.

Ateitis

Jei akcijų augimas būtų išlikęs toks pat, 2019 būtų buvę pirmi metai, kai portfelio grąža pralenktų mano atlyginimo sutaupymą. Dėl šių paprastų priežasčių:

  • Šiek tiek mažesnė alga.
  • Ženkliai brangesnis pragyvenimas, nes darbas centre.
  • Atsipalaidavimas taupymo srityje.
  • Bet svarbiausia: labai išaugęs portfelis lyginant su kitais metais.

 

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
19 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
p2035

Sveikas. Manau ir pasimatė esminis skirtumas tarp indexinio investavimo ir 4%išėmimo strategijos ir augančių dividendų investavimo 😉 Kai rinka čiuožia žemyn pirmo varianto investuotojai pradeda nervintis, o antro kaip aš džiaugiasi stabilioms ir augančiomis pajamomis 😉 Prie viso to aš galvoju kad ir mano strategija nėra 100% teisinga. Pajamų ir turto difersifikacija yra rimtas reikalas. Na ok pas mane akcijos yra difersifikuotos pas tave per fondai dar labiau bet pagal turto klases mes esame per daug suinvestavę į vieną turto klasę. Mano mintys krypsta į NT nuomą. Mažą 1-2 kambarių buto nuomą. Arba gal net kokias smulkes komercines patalpas arba dar ką. Gal net agro žemės nuoma arba pačiam investuot.

Tomas

Sveiki, skaitau ne vieną blogą apie investuotojus tam, kad pačiam pradėti investuoti būtų ir lengviau ir atsirastų daugiau supratimo. Kolkas visuose bloguose matau vieną tendenciją, visi pasideda per metus apie 30- 50k pinigų viena ar kita valiuta. Aš kaip paprastas žmogus niekaip nesuprantu ką reikia dirbti, kad kas mėnesį galėtum sutaupyti 5k pinigų? aš sugebu per mėn sutaupyti 500eur. nuo 1,5k gaunamo atlyginimo.

Donatas

Sveikas, Povilai,

Ką patartum norint pradėti iš naujo investuoti pagal galimybės iš Lietuvos pusės. (Rašau „pradėti iš naujo”, nes yra tekę tai daryti ir deja nesėkmingai), turiu omeny, į ką pagrindinai atsižvelgti renkantis akcijas/fondus, skolinimo žmonėms platformas. Kitas dalykas, ką manai apie kalbas dėl 2019 krizių, kiek naudingai tai galima išnaudoti? Stebiu aukso kainas, atrodo ir jos jau pranašauja nerimą.

Tryberich

aš turėdamas didesnį kiekį grynųjų pinigų investavimui, aplink savo gyvenamą aplinką ieškočiau statyboms tinkamų žemės sklypų,arba besiplėčiančiuose namų valdos rajonose, gretimus žemės ūkio paskirties žemę. Manau 10 metų perspektyvoje tokia investicija gali atnešti ir 10%+ metinę grąžą su mažyte rizika, likvidumas tokiems kaip Povilas, neturėtų labai rūpėti, turėdamas iš kur paimti lėšų jiems prireikus.

Darius

Tomai – manau dalis yra kurie dirba uzsienyje, kaip Povilas. Kita dalis – jei esi koks direktorius kokios geros imones, tai irgi turbut gali virint tunkstanciais 🙂

beje – susikuriau etfmatic.com accounta ir perksiaciau sutarti ir tik tam kad nusivilciau – nematau ten galimybes pasirinkt konkretaus ETF i kuri noriu investuot. O ten jie patys suinvestuos i ivairius. Is vienos puses gal ir ok, bet as ten tu kitu fondu isvis nenagrinejes, tai cia kaip loterija butu. Ir dar neaisku ar jie parodys i kuri kiek investuota.

Darius

Nu ten kad 4000 virintu tai asmeniskai nepazistu ne vieno, tikiu kad yra, tiesiog matyt vienetai tokiu. Dauguma turbut apie 2000 su normalia patirtim ir tai skaitos gerai.

O kad kiti maziau uzdirba nei programuotojai, tai programuotojams nuo to tik geriau manau. Jei visi uzdibrtu po 2000 tai cia isvis kainos i kosmosa nulektu ir tie 2000 nebebutu nieko ypatingo.

Mr. Balticmustache

Tikiuosi Povilas nesupyks už reklamavimąsi, bet Donatui norėčiau duoti nuorodą į kelis mano straipsnius apie pasyvų investavimą. Įdėjau nemažai darbo, kad pradedantieji ir investavimo kelio ieškantys galėtų susipažinti.
Pirmasis čia: https://balticmustache.lt/investavimo-pagrindai-5-balticmustache-patarimai/

Andrius

Kadangi pažįstų vieną programuotoją dirbantį Uber Lietuva, tai manau kad ten dirba ir daugiau programerių. Atlyginimų statistika: https://rekvizitai.vz.lt/imone/uber_lithuania_software_and_development/atlyginimas/

25% kvantilis yra apie 3400 eur/mėn į rankas, mediana net 4500 eur/mėn! Gal tai daugiau išimtis negu taisyklė, tačiau geri programeriai tikrai 3k neapsiriboja.

Andrius

Duomenys nebuvo pataisyti. Uberis mano žiniomis moka didžiausius atlyginimus, tačiau kitos kompanijos neatsilieka. Geri developeriai laisvai patenka į 3k-4k į rankas rėžį. Iš kur žinau? Nes pats esu tame rėžyje, nors savęs dar nelaikau labai geru devu. Ir gana dažnai gaunu pasiūlymus keisti darbą, kurie taip pat yra tame rėžyje. O dar jei palyginti Vilniaus kainas su Londonu…

Lapinas

Sveikas Povilai, visu pirma ačiū, kad daliniesi tikrai vertinga informacija. Kažkaip vieno dalyko nesuprantu, dar pradžia tik mano investavimo, bet ar didelis skirtumas tarp ETF fondu ir tiesiog swedbanke esamu fondu, net nežinau kaip juos pavadinti, na pvz Franklin Technology Fund?

Lapinas

Tai kaip suprantu aktyvūs fondai tie kurie bando aplošti rinka, o pasyvus tai indeksiniai? Čia tos visos informacijos rašomos prie pačio ETF’o? nes kažkaip dar nesigaudau. Aš galvoju investuoti į ishares per swedbanką, žinau, kad ten brangiau gaunasi nei kitur, bet kiek žinau į Degiro neleidžia dabar registruotis, o planuoju pinigus dėti į fondą du kartus per metus didesnėm sumom, tai neturėtu labai jaustis, kad permoku…

Rolandas Lapinas

Ačiū, daug aiškiau dabar 🙂

19
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x