Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2017-12-01)

 Žolė ir akmenys prie upės

Finansinis turtas

Mano turtas 2017-12-01 dienai yra 158 047.03£ (+2 071.72) arba 617 956.12Lt (+3 361.05) arba 178 972,46€ (+973,43). Praeitas mėnuo.

Turto grafikas 2017-12-01

iWeb portfelis

Viso investuota 92 580£ (270,33 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 114 466,47£ (+21 886,47£ 23,6%) (lentelėje matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

iWeb portfelis grafikas 2017-12-01

Statistika
iWeb portfelis 2017-12-01 part 1iWeb portfelis 2017-12-01 part 2


Swedbank portfelis

Swedbank portfelis 2017-12-01

Viso investuota 27 792,98€, dabartinė vertė 34 492,38€ (+6 547,42 +23,6%), grynaisiais 151,98€.

RateSetter (peer to peer skolinimas)

Investuota 4 001£, vertė 4 859,09 £. Pradžia 2016-06-14.

RateSetter portfelis 2017-12-01

Taupymas

Išleista pragyvenimui 28,3 pajamų, t.y., sutaupyta 71,7%.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
42 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Vaidrius

Pasiskambinau į support, tai sakė su degiro.de šiuo metu nėra galimybės pakeisti kalbą (bet gal bus ateityje). Galima arba naudoti google translate visam puslapiui, arba atsidaryti airišką degiro.ie su ta pačia n26 sąskaita, tiktai papildomai reikės nurodinėti kokį nors kodą darant pavedimą, kad žinotų kur priskirti pinigus. Tu naudoji tą airišką variantą? Tokiu atveju kainodara biškį kitokia – airiška.

Vaidrius

Povilai, jeigu nori pirkti ETF registruotus Airijoje, tai tau nereikia jų pirkti Irish Stock Exchange, perki bet kurioj kitoj, kad ir LSE, kur jie listinguojami.

Plius tie skirtingi tarifai Degiro yra tik akcijoms, ETF’ai turi vienodą worldwide tarifą.

O registruoti Airijoje fondai yra palankiausi dėl mokestinių ypatybių Lietuvos ir daugumos kitų Europos šalių rezidentams, dėl lengvatinio JAV dividentų apmokestinimo.

Marius

Sveiki,

Gera diskusija, gerame blog’e. Aš kolkas tik planuoju įdarbinti savo pinigus, ieškau geresnių sąlygų. Ties brokeriais mažiau klausimų kyla, bet su teisiniu reglamentavimu sudėtinga. Jeigu, tarkime, atsidarau N26 sąskaitą, kurią vis papildau ir dirbu per Degiro (kolkas toks finansiškai optimaliausias variantas atrodo pagal mano sąlygas), ar teks mokėti mokesčius Lietuvoje ar Danijoje? Netikus Lietuvos mokestinė bazė, nenorėčiau aš su jais turėt nieko bendro.

Vaidrius

Lietuvos mokestinė bazė yra net labai nebloga, lyginant su ES ir su JAV – paprastas 15% GPM, ir 500 EUR neapmokestinamas capital gains (bet ne dividendams). Pvz kokioj Vokietijoj apmokestinami net ir akumuliuojančių fondų dividendai (Lietuvoj ne), Danijoj dar plius ir tavo fondų kasmetinis pelnas (net nepardavus!!!). Tai visi danai ašaroja reddit’e, kokia jų valstybė nepalanki siekti finansinės nepriklausomybės. Daug Vakarų Europos valstybių turi progresinius mokesčius, kas reiškia, kad mokėsi ~30%, JAV ir iki 39%. Taip kad džiaukimės, būdami Lietuvos mokesčių mokėtojais. Mes tik neturim gerų tax-advantaged produktų, kaip antra ir trečia pakopa.

Na ir tikėkimės, kad nė viena valdžia neįves progresinių mokesčių.

Daugiau info:
https://www.bogleheads.org/w/index.php?title=EU_investing
https://www.bogleheads.org/wiki/Nonresident_alien_with_no_US_tax_treaty_%26_Irish_ETFs

Indre

Pritariu Mariui, gera diskusija gerame blog’e.

Dėl teisinio reglamentavimo – Povilai, tavo atveju kai gyveni+dirbi daugiau nei pusę metų UK, ar deklaravai išvykimą iš Lietuvos? Jei taip, ar vistiek deklaruoji VMI savo pajamas kasmet?

Aš taip pat dirbu užsienyje. Svarstau investuoti per ETFmatic, bet apmokestinimo dar iki galo neišsiaiškinau – ar mokėčiau Lietuvai, ar tai šaliai kurioje dirbu (kalba eina apie EU)? Esu deklaravusi išvykimą. Įdomu, kur ta riba kai investicijų apmokestinimas persikelia kitai šaliai – pakeitus pilietybę?

Jonas

Tęsiant diskusiją dėl kainų – dabar pradėjau svarstyti Lietuvoje – pvz. Swedbank vs ETFmatic. Jei renkiesi investuoti tik į akcijas (neliečiant obligacijų), tai gali gautis, panašu, pigiau ir Swedbank – vienkartinis įsigijimo mokestis (25 eur) + mėnesinis priklausomai nuo pozicijų vertės. Tai realiai, jei galvoti apie investiciją ilgesniam laikui (daugiau nei metai), palįsti po ETFmatic 0,5% metiniu mokesčiu labai realu. Nes ETFmatic irgi laisvi proporcijų fondų rinktis neleidžia, o, kaip suprantu, sikia sudėtimi atkartoti pasaulinį indeksą (FTSE All- World Index). Tokiu atveju renkantis per Swedbank prieinamą VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) su metiniu 0,25% vis tiek sumoje gausis pigiau nei ETFmatic.

Jonas

Supratau – tu teisus. VANGUARD FTSE ALL WORLD X US ETF mačiau, panašu, šį, ir kažkodėl užsifiksavo atimintyje, kad ALL WORLD… Žlugo mano planas 😀 Teks turbūt su ETFmatic draugauti.. Tik dabar jau klausimas, kada bus geriausia įstot, kai rinkos sukrutėjo.

Vaidrius

Povilai, dėkui už doką, visada įdomu paskaityt VMI išaiškinimus. Aš irgi neseniai gavau vieną – kad accumulating/capitalizing ETF atveju dividendai kasmet neapmokestinami, o pasiverčia į kapitalo prieaugį, kuriam GPM galios pardavimo momentu, ir jau atsiras 500 EUR neapmokestinamas dydis.

Jonai, ETFmatic ledžia susikurti custom portfolios, ir bet kaip susidėlioti siūlomus ETF. Pirmyn, užsiregistruok į simulation account ir pasibandyk 🙂

Ir swed, ir seb ima po 0,16% metinį saugojimo mokestį, kas tikrai nemažai. Tai jei turėsi bent 25 000 EUR, ETFmatic tau bus pigiau (~0,42%), ir dar be transakcijų kaštų. Plius rekomenduojama, kad transakcijos kaštai nesudarytų daugiau 1%, tai turėsi nemažas sumas sukaupti, kaskart pirkdamas su swed ar seb. Panašiai ir su standartine DnB sąskaita. Dar yra DnB Trade, ten kiek pigiau, plius saugojimo mokesčio nėra, bet reikia vienu kartu atsinešti 2000 EUR.

Turėk omeny, kad jei kartą per metus norėsi rebalansuoti portfelį, dar tau kainuos pora ar daugiau operacijų.

ETFmatic trūkumas tas, kad ten yra tik dividendus mokantys (distributing) fondai. Nors dividendus ETFmatic reinvestuoja, bet pagal VMI išaiškinimą vis tiek reikės sumokėti kasmet po 15% nuo jų vertės (ir nėra jokios lengvatinės/neapmokestinamos sumos). Nors su tokiu trūkumu galima gyventi.

Nėra jokio skirtumo, kokia yra fondo valiuta, skirtumą sudaro tik biržos valiuta. Pvz, koks nors World Index ETF gali turėti „reporting” valiutą doleriais, bet savo viduje pirks akcijas doleriais, eurais, kronom ir t.t. Ir šis fondas gali būti parduodamas LSE biržoje svarais, Xetra biržoje eurais, Amsterdame eurais, SIX frankais. Tai tau svarbu tik išsirinkti biržą, kurioje tas ETF parduodamas ta valiuta, kuria turi savo grynus pinigus, visa kita nesvarbu. Plačiau paaiškinta čia:
https://www.bogleheads.org/wiki/EU_investing#Base_currency_vs._trading_currency_vs._currency_of_the_underlying_asset

Marius

Pasipylė nemažai info. Sudeginot mano Degiro avantiūra mokesčiams išvengti:) Vis tiek atsižvelgiant į tai, kad esame europiečiai, galime rinktis iš didesnio skaičiaus brokerių nei Lietuva gali pasiūlyti. Savus palaikyti, žinoma, gerai, bet čia jautrus klausimas – šeimos finansai. Kokie dar variantai?
Etfmatic užssiregistravau. Ten visiškas robo. Neina pagal save susidėliot portfelį, jie sudėlioja už tave, tu tik nusistatai rizikos lygį ir pagal jį tau subalansuoja kiek procentų bus obligacijos ir kiek akcijos. Fondai gal ir neblogi, bet proporcijas mieliau susidėliočiau pats.
Dar brūkštelsiu, kai turėsiu daugiau laiko paieškos rezultatams apibendrinti.
Smagu matyti tokią tarptautinę bendruomenę. Su artėjančia švente visus. Tikiuosi Lietuva širdyse.

Vaidrius

Povilai, dėl 500 EUR lengvatos: dividendams ji negalioja. Yra 500 EUR lengvata iš finansinių priemonių pardavimo pelnui; +500 EUR indėlių palūkanoms, (ir dabar jau) +500 EUR P2P skolinimo platformų palūkanoms. Taigi dividendų čia nėra.

Swedbank deklaruoja mėnesinį 0,013% daugumai šalių (=0,156% metinis), SEB 0,04% per ketvirtį (=0,12% metinis). Nemaži mokesčiai, turint omeny, kad galima su kitais brokeriais jų neturėti. Iš esmės SEB ir Swedbank gerai prekiauti tik Baltijos šalių biržose, bet čia ETF pasiūlos nėra.

Mariau, ETFmatic paspausk „Edit Goal“, tada „Customise your allocation“. Dar pažiūrėk ar užpildęs „Your profile“ – „Financial understanding“, ten rašo „Some of our advanced features are only available to customers like yourself that score 80%+“. Jeigu yra, tai kreipkis į supportą.

Šitoj vietoj geriau sumokėti visus mokesčius, 15% nuo pelno juk nėra labai daug. Bent jau visi brokeriai, kurie veikia Europoje, reportina/reportins į VMI, visi liepia nurodyti savo lietuvišką asmens kodą. Užsieny gal ir rasi tokių, kurie nereportina, bet ten bus problema pervesti pinigus, o ypač atgauti juos atgal. Plius nežinai, kas bus po 10 metų, bet visa industrija eina į daugiau reguliavimo, daugiau sekimo dėl mokesčių vengimo ir t.t. Tai manau tikėtina, kad mokesčių ir delspinigių sąskaita kada nors vis tiek pasivytų.

Bet mokesčius gali mažintis legaliai, yra tokie dalykai kaip tax loss harvesting ir capital gains harvesting, kur robo-advisoriai labai pasitarnauja, tą labai komplikuota darytis rankomis. ETFmatic turi vieną iš jų šiuo metu portfeliams nuo 50k EUR, kitą žada ateityje. Lietuvoje mokesčių sistema šiuos būdus leidžia 🙂

42
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x