Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2018-05-01)

Intro

Nuo balandžio 14 atostogauju/gyvenu Lietuvoje.

Šis mėnuo yra brangiausias per beveik 3,5 metų. Įdomu tai, kad abu brangiausi mėnesiai atsirado dėl motociklo įsigijimo bei su tuo susijusių išlaidų.
Taip pat, šio mėnesio statistika nėra ideali. Pirma, pamiršau užfiksuoti grynųjų rezervus, tad teko mėginti apytiksliai atsekti. Antra, pusė mėnesio išlaidų vesta eurais, bei vėliau konvertuota į svarus vienodu kursu.

Esmė ta pati. Pinigai auga toliau.

Finansinis turtas

Mano turtas 2018-05-01 dienai yra 171 072,48£ (+6 135,37) arba 671 720,24Lt (+24 243,30) arba 194 543,63€ (+7 021,35). Praeitas mėnuo.

 

iWeb portfelis

Viso investuota 98 290£ (151,91 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 120 991,82£ (+22 701.82£ 24,0%) (lentelėje matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

Statistika

Swedbank portfelis

Viso investuota 27 842,14€, dabartinė vertė 34 766,30€ (+6 924,16+24,9%), grynaisiais 151,98€.

RateSetter (peer to peer skolinimas)

Investuota 4 001£, vertė 4 379,63 £. Pradžia 2016-06-14.
Investuok šioje pačioje platformoje 1 000£ metams ir uždirbk papildomus 100£. 

Taupymas

Išleista pragyvenimui 58,9 pajamų, t.y., sutaupyta 41,1% (3,5 metų antirekordas 😉 ).

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
22 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
p2035

Welcome back. Geras antirekordas – 40% saving rate. Pas mus vos vos 10-20 išeina 😀 Su 200 kEUR galima ir į early retirement eit laisvai.

Mantas

Tai ka veiki kai i darba nebereikia?

Algis

Povilai, ar rekomenduotumėt Ratesetter kaip pradinį investavimo būdą? Ar geriau pirmą 1000 nukreipti į Vanguard fondus?

Triusis

Finansine laisve, esi vienas. Nice.

O dabar pafantazuojam: žmona, vaikas, butas su pakola Vilniuje. Finansinė laisvė įmanoma? :O

LRS

Povilai,
Tavo įžvalgos labai naudingos, blogą seku nuo labai senai, kai dar rašei tikrus postus, dabar su malonumu skaitau ne tik invertavimo būsenos atnaujinimus, bet ir tavo komentarus. Gal atsiradęs daugiau laiko parašysi vieną kitą postą su savo įžvalgom apie investavimą, taupymą, pasyvias pajamas, darbą, ir šiaip protingą ir ekonomiškai pagįstą elgesį? Nes komentaruose pateiki tikrai daug naudingų įžvalgų tiek iš patirties tiek iš bendro išprusimo. Tavo sukauptos žinios ir patirtys būtų naudingos žingeidiems lietuviams, kurie supranta, kad gali būti daugiau alternatyvų nei vien tik dirbk-pirk-mirk.

w

Povilai, ar nepagalvojai tapti laisvai samdomu finansų konsultantu? 🙂

Skaitau ir mėgaujuosi

Seku blogą. Paskutinis komentaras labai taiklus. Pats esu vyresnis ir kartu pavyzdys kad esmė kiek išleidi. Investuoju nuo 15 metų nors tuo metu sovietmečiu tai labiau taupymas buvo bei pirkimas kolekcinių monetų. Jų vertė irgi labai išaugo tiek Smetonos litų tiek pirmųjų metalinių litų unc stovio. Žmona pinigų tvarkymą patikėjusi man. Esame nereiklūs prabangai intravertai jau seniai pasiekėme tą ribą kai galima gyventi visai nedirbant, bet kad neapsamanotum kažkiek krapštomės, o pinigai kaupiasi sniego gniūžtės principu. Ir mašiną iškeičiu į kojas jei atstumas iki 5km. Povilo žodžiuose randu visas taisykles kurias taikau ir sau tik gal nemoku taip taikliai išreikšti. Manau Povilas turėtų sudėstyti knygą ta tema. Visada bus atsakingai į gyvenimą žiūrinčių kuriems tokie patarimai bis naudingesni nei pačiam juos atradinėti

Baltic Mustache

Smagu matyti, kad esam ne vieni su Povilu Lietuvoje siekiantys finansinės nepriklausomybės 🙂

Baltic Mustache

Bet kokiu atveju esi Lietuvis, o sutikti panašiai mąstančius labai smagu. Lietuvoje racionalaus taupumo idėjos labai gajos, tad kiekvienas bendramintis svarbus. Norėtųsi sutelkti tokių žmonių bendruomenę 🙂

Beje, visiškai pritariu, kad ir Lietuvoje galima pasiekti finansinę nepriklausomybę. Kaip ir minėjai, tau tai būtų užtrukę keletą metų ilgiau, tačiau pavyzdžiui mūsų atveju, gyvenimas Lietuvoje viską pagreitina, nes galime pasiekti 80-90 savings rate. Lietuvoje gyventi, bendrai paėmus pigu – o uždirbti nuotoliniu būdu galima bet kurios šalies atlyginimą 🙂

Baltic Mustache

Povilai,

Taip, visiškai tą patį. Bet tuo pačiu norisi, kad bendruomenė skleistų žinią apie save, apie „mustachian” idėjas, apie tai kad Lietuvoje galima gyventi gerai, sutaupyti, investuoti 🙂

Labai mažai žmonių tiki, kad Lietuvoje gera gyventi. Norisi parodyti platesniam ratui.

Indre

(atleiskit, is kur rasau neturiu lietuviskos klaviaturos)

Sveikinu, Povilai, nors ir paveluotai, su finansine nepriklausomybe! Butu smagu paskaityti irasa „koks tai jausmas”, bei kaip minejai, kokiu turi ideju tolimesnems veikloms.

Taip pat aciu uz ta VMI laiska kuri imetei senesniame irase kur buvo diskutuota apie uzdarbio uzsienyje apmokestinima, mane isuko darbai ir nepadekojau.

Labai dziugu matyti, kad daugeja (na bent toks ispudis) zmoniu ir blogu besidominciu finansais/taupymu – einu skaityti ir Baltic Mustache.

Z

Sveikas Povilai, iki šiol pirkau tik dividendines akcijas ir paskaitinėjęs tavo puslapį nutariau pasidomėti ETF. SEBe radau panašų į tavo ETF kuriame tu laikai daugiausiai santaupų „ETF Vanguard FTSE All-World UCITS” (IE00B3RBWM25 https://www.euronext.com/products/etfs/IE00B3RBWM25-XAMS/quotes) Tik valiuta ne svarais, o Eur. Ar teisingai suprantu, kad tam kad įsigyčiau ETF aš sumokėsiu vienkartinius mokesčius kaip ir pirkdamas Olandijos akcijų (SEB tai: 0,5 proc., min 35 Eur), be to SEBui kas ketvirtį mokėsiu VP saugojimo mokestį 0,04 proc.,/ketirtį ir dar fondui mokėsiu 0,25 metinį mokestį. Nesinori kažko praleisti ir patirti neplanuotų mokesčių ant „kailio”.

Andrius

Povilai, ratesetter priima tik UK tax resident investuotojus. Taip suprantu, kad jei planuoji pasilikti gyventi Lietuvoje, ateis laikas, kai formaliai investuoti per UK based ratesetter nebegalesi. Ar klystu?

Idomu, kokia alternatyva rinktumeis?

O galbut zinai buda, kaip tai daryti formaliai gyvenant Lietuvoje? Noreciau investuoti i p2p, bet lietuviskos ir latviskos platformos netenkina (mazos rinkos, mazai paskolu, nepakanka istoriniu duomenu, nepatikima kaip Mintos atveju, etc.).

Ricardas

Truksta iraso uz 2018-06-01 ir 2018-07-01 🙂

22
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x