Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2019-05-01)

Intro

Antras mėnuo, kai nepavyko sutaupyti norimos sumos. Reikia aktyviau pradėti sukti galvą iš kur tų pinigėlių paimti.

Akcijos kyla kaip ant mielių. Praeitą mėnesį buvo didžiulis kilimas, jau pradėjau svajoti apie 250k€ ribą po kelių mėnesių. Tačiau net šį mėnesį ji praktiškai pasiekta. Ne į gerą šitas kilimas 😉

Panašu, kad vėl reikia pradėti šiek tiek didinti grynųjų rezervus, nes akcijų kaina tikrai didelė.

Šį mėnesį tipiškai suinvestavau 1k€ per Degiro ir 2k£ per IWeb. Aprangos akcijos beveik išlipo iš minuso, tad artėja pardavimas.

Finansinis turtas

Mano turtas 2019-05-01 dienai yra 212 108.08£ (+7 640.10) arba 853 426.99Lt (+27 422.18) arba 247 169.54€ (+7 942.01). Praeitas mėnuo.

iWeb portfelis

Viso investuota 120 700£ (£608,01 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 153 498,36£ (+32 798,36 +27,2%) (lentelėje matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

iWeb portfelis grafikas 2019-05-01

Statistika

iWeb portfelis 2019-05-01 part 1

iWeb portfelis 2019-05-01 part 2

Swedbank portfelis

Swedbank portfelis 2019-05-01

Degiro

Viso investuota 38 526,96€, vertė 42 648,95€ (+4 121,99€ +10,7%). Investavimo pradžia: 2018-10-12.

Degiro portfelis 2019-05-01

Degiro portfelio grafikas 2019-05-01

RateSetter (peer to peer skolinimas)

Investuota 6 001£, vertė £6 542,71£. Pradžia 2016-06-14.

Investuok šioje pačioje platformoje 1 000£ metams ir uždirbk papildomus 100£. 

RateSetter portfelis 2019-05-01

Išlaidos

Sutaupyta 65,7% pajamų. Šiais metais tikslas sutaupyti £2 434 per mėnesį vėl liko neįgyvendintas. Sutaupiau tą patį, ką praeitą mėnesį, kai išlaidos buvo didelės. Problema ta, kad prasidėjo nauji mokestiniai metai (balandžio 6tą UK).

Tai reiškia,  kad, pradėjau mokėti daugiau mokesčių (nes vėl patenku į aukštesnį mokesčių lygį), antra, nuskaičiuojama 3% vietoj 1% į pensijos kaupimą. Trečia, tikėjausi, kad alga po bandomojo bent simboliškai padidės, kas neįvyko. Reikia greičiau Microsoft Azure sertifikatą išsilaikyti, bus puiki priežastis pasikelti.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
28 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Rolandas

Sveikas, kodel nori parduoti aprangos akcijas? juk jos moka gerus dividendus. Ir isvis idomu kokia tavo nuomone apie dividend portfolio?

tryberich

Puikūs rezultatai! Aš su žmona diskutavom vakar ką keisti dėl grocery reikalų. Išleidom kovą per daug, atkreipėm dėmesį ir žiūrim, kad balandis dar blogesnis 🙂 Beroc statistika rodo 5,7% pagrindinio maisto prekių krepšelio brangimą praėjusį mėnesi, kas irgi įtakoja išlaidas.
Maisto perkamės kartą per savaitę, manydami, jog tai optimizuoja išlaidas.Teks ieškoti kažkokių kitų sprendimų, kadangi atlyginimas kažkiek didėjo, bet sutaupyti pavyksta vis mažiau.
p.s. aišku aš kaip vyras matau, kad kartais žmona nepagrįstai paišlaidauja, bet nesinori dėl pinigų bambėti. pavyzdys: vaiko(2m) tokie kaip polo marškiniai, tokie balti su palmėm, man pliažui labiau tinkami Zaroj kainavo net 15eur, mano akim visai neverti tokių pinigų,supraskit kūdykiui maikutė, o kažkurioj kitoj parduotuvėje 5,99 Eur balti marškinukai, mano akim faini, net labiau tiks gimtadieniui pasipuošti. Žmona nenori jų pirkti, tad klausiu kodėl? Ji,- per pigūs kažkokie. Logika, jei pigesni tad tikrai blogesni… ar ten sveikų snacksų vaikui priperka, pvz vieno saldaus „batonėlio” kaina siekia ir beveik 3 eurus ir kai jų nuperki 5 vnt, jau nemaža sumelė 🙂 Dievaži aš noriu vaikui skirti irgi viską kas geriausia, bet kaip moterį suprotinti tuo klausimu:) Vaikas dar savarankiškai nevažiuoja dviračiais, bet jų jau turi įvairių tipų:) Tas euro įvedimas padarė neigiamą įtaką pinigų vertės suvokimui.

Giedrius

tryberich, labai teisingai pastebeta, kad valiutu pasikeitimas neigiamai itakojo vidini pinigu vertes suvokima 🙂
Pats save kartais prigaunu, kad ar cia striuke 50€ ar 70€ tai nelabai yra skirtumas tas 20€, nors „prie litu” tikrai galvociau kodel turiu moketi 70 litu daugiau 😀
lygiai tas pats ir perkant maista, kartais atrodo ar cia pienas 90ct ar 1,4eu – kas cia tera, o visumoj jei taip ziureciau i visus maisto produktus tai per menesi maisto krepselis gali pabrangti ir 50%

Gintautas

Įstrigo šis parašymas: „Vaikas dar savarankiškai nevažiuoja dviračiais, bet jų jau turi įvairių tipų”.
Kol pats neturėjau vaikų, man asmeniškai atrodė, kad nereikia šlamšto daug. Kai turiu, visiškai pakeičiau nuomonę. Ok, sutinku kad nereikia pirkt visko kas brangiausia (pats daug ką skelbiu.lt perku), bet kad visko reikia, tai faktas. Mažo vaiko susidomėjimas daiktu tą pačią dieną yra labai trumpas, todėl čia žaidžia jų kiekis. Išleisti tarkim šimtą/du eurų dviratukui/paspirtukui/masinytei/motocikliukui manau yra nedidelė suma lyginant su emocijomis, kurios suteikiamos bandant važiuoti, griūnant, verkiant, stengiantis vėl, viskam pavykstant ir juokiantis. Visa tai taip pat užfiksuojant foto/video. Ir tie išleisti keli šimtai man yra visiškai pofik, net jei jie po 30 metų išaugtų į 1000 eurų. Po tiek metų už pinigus man didesnį džiaugsmą teiks emocijos visus tuos video/foto peržiūrint jau su anūkais. Nes pinigai bet kuriuo atveju vienokiu ar kitokiu būdu padaromi, o štai su vaikais laikas greit prabėga ir to jau nebepakartosi 🙂

Rolandas

Norejau daug prirasyti, bet pagalvojau aj tiek to, tai pasakysiu trumpai, Gintautai – vaikams reikia ne plastmases o tevu demesio ir meiles. tryberich buk seimos galva, kaip pasakysi kad bus su finansais taip ir buti ir ne kitaip.

Gintautas

Rolandai taip, tėvų dėmesio reikia, bet tą pačią dėlionę penktą dieną 100’ąjį kartą surinkinėjant tikrai nėra smagu. Juolab pats vaikas kone užsimerkęs tai daro, tad reikia jau kitokio plastmasės gabalo su kuriuo galėtų kažką naujo kartu mokytis, žaisdamas su tėvais. Tad plastmasės gabalai tikrai makes sense ir jų reikia vystymosi/tobulėjimo procese 😉

tryberich

Puikūs visų pamąstymai, aš taip pat už puikias vaikų emocijas ir sutinku dėl žaislų ir priemonių įvairovės reikšmės, tačiau blogas apie finansus, tad problema kaip rasti aukso viduriuką, kad pakaktų ne tik visam kam, bet ir periodiškam investavimui.
Pas save biudžete matau potencialą, kurio neišnaudojam šeimos ateičiai,o tik šiandienai. Esu sveikas šiandien, o po 5 m. ar 10 m. neaišku kaip bus, pamąstau, jei nebegalėčiau dirbti, šeimoj būtų rimta krizė, mes gyvenam iš mano darbo pajamų. Va kodėl man taip rūpi investavimas:investavęs turi lėšų, kuriu taip paprastai nepaimsi ir kurios turi vieną krypti – augimą ilguoju laikotarpiu kalbant apie indeksus.

Vytautas

Labas, perskaičiau apie tave straipsnį delfyje, supratau kad mėgsti gyventi labai taupiai, neturi savo nuosavo būsto (gal ir nenori turėti ateityje? nes tai didelės išlaidos) ir apkeliaut pasaulį- yra visus šiuos tavo bruožus atitinkantis sprendimas- atsisakyt savo auto ir pasidaryt self build arba pirkt tokį mikriuką-kemperį- kuris atstoja ir būstą ir auto ir juo galima daug apkeliaut neišleidžiant pinigų viešbučiams, ar nesvarstei šitos galimybės? Labai populiarėja dabar šitoks gyvenimo būdas

Rolandas

Neskaičiavai kokia vidutinė metinė grąža tavo portfelio?

Evaldas

Labas Povilai, kokia tavo nuomone, butu apie si straipsni?

The Washington Post noted the rise of risky leveraged lending: “Financial companies issued a total of $1.271 trillion in leveraged loans in 2017 and 2018, 40 percent more than in 2015 and 2016, according to S&P Global Market Intelligence. More than 80 percent of the loans made in 2018 were made with fewer restrictions on the borrower and fewer protections for the lender in the event the loan falls into default.”
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-05-03/trump-s-economy-could-mimic-george-w-bush-s

Ricardas

> Deja, neina atspėti, kada tikrai jau yra tas taškas, todėl reikia būti rinkoje. Bet galima šiek tiek padidinti proporciją grynųjų portfelyje.

Nemanai, kad vis delto bandai timint marketa, ka visi rekomenduoja nedaryti, nes dazniau pralosi, nei laimi?

Andrius

Paskaičiau komentarus dėl išlaidų vaikams. Rekomenduoju pasvarstyti apie 3d spausdintuvą. Kiniškas, bet geras kainuoja 300-400€, o rimtas ~700-800€. 1KG plastiko kainuoja ~20€, bet iš jo gaunasi daugybė žaislų. Internete pilna visokių žaidimų, galvosukių, modeliukų. O kai vaikas paaugs ir pramoks pats kurti. Vieno nedidelio žaislo savikaina ~0.3€. Taip, Karlai, 30 centų. Ir tai su elektra ir printerio amortizacija. Čia kaip kompas, daiktas vienas, bet softas leidžia panaudoti labai plačiai.

Andrius

> Žinoma, ne viską galima padaryti, ir spėju spalvotai nepaspausdinti, bet vis tiek puikus pasiūlymas!

Plastikai yra visokių spalvų, o toliau tik kūribiškumo klausimas. 🙂 https://www.thingiverse.com/thing:2351087

O dar jeigu pridėti pigius elektronikos komponentus iš Kinijos, tai nežinau kas gali suteikti daugiau emocijų negu savaitgalis praleistas konstruojant droną (detalės 20 eur), tada mokytis skraidyti, sulaužyti, remontuoti už 3 eur ir t.t. O ir įgūdžiai gyvenime tikrai pravers

Tiesa, vaiką nebūtinai patrauks inžineriniai dalykai, bet vistiek siūlau pasidairyti kinietiškuose parduotuvėse. Daug gėrio ir už pigiai. O žaislai ir taip lūžta

Evaldas

Ligtais prasideda prekybos karas tarp JAV ir Kinijos. Google ir kiti jau imasi mažinti bendravimą su kinais. Kaip manai kaip prekybos karas jeigu prasidės paveiks stipriai ETF’us? Aš dabar gal geriau palaikysiu pinigus in cash, (gal šiek tiek daugiau nukreipsiu į p2p), reikia palaukti, kol susidarys aiškesnis vaizdas, bent jau man.

Andrius

Mano kuklia nuomonę, investicijos į Kinija yra labai rizikingos net ir be prekybos karo. Ekonomikos augimas matuojamas BVP, kurį sukurią fizinių asmenų skolos ir masinės statybos, kartais niekam nereikalingų pastatų ir net miestų. BVP rodiklis labai geras, tačiau matau didelę riziką kad tai gali būti burbulas.

HonestFIRE

Kaip vertini tai, kad DeGiro 20k yra apdraustos?

HonestFIRE

Hi, Povilai,

ok, cool, aš buvau supratęs taip, kad 20k aktyvų yra drausti, t.y., jei turi daugiau nei 20k akcijose ir DeGiro kažkas atsitinka, tokiu atveju tavo turimam portfeliui virš 20k gali atsitikti bet kas.

28
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x