Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2018-09-01)

Finansinis turtas

Mano turtas 2018-09-01 dienai yra 193 705.13£ (+938.21) arba 745 940.60Lt (-1 778.28) arba 216 039.33€ (-515.03). Praeitas mėnuo.

Turto grafikas 2018-09-01

iWeb portfelis

Viso investuota 103 300£ (673.69 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 133 272,70£ (+29 972.70£ 29,0%) (lentelėje matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

iWeb portfelis grafikas 2018-09-01

Statistika

iWeb portfelis 2018-09-01 part 1iWeb portfelis 2018-09-01 part 2
Swedbank portfelis

Šį mėnesį pagaliau atsikračiau Vilniaus Baldų akcijų su kelių šimtų eurų nuostoliu. Liko parduoti Aprangą. Tada viskas bus investuota tik pasyviai.

Swedbank portfelis 2018-09-01

Viso investuota 27 842,14€, dabartinė vertė 34 963,23€ (+7 121,09+25,6%), grynaisiais 151,98€.

RateSetter (peer to peer skolinimas)

Investuota 4 001£, vertė 4 420.82 £. Pradžia 2016-06-14.

Investuok šioje pačioje platformoje 1 000£ metams ir uždirbk papildomus 100£. 

RateSetter portfelis 2018-09-01

Išlaidos

Išleista 601.09€. Iš kurių 308€ dantistės paslaugos. Taip jau būna, kai tris metus iš eilės sako, kad nieko taisyt nereikia, o tada, kad jau „viskas“ blogai 😀

Sprendžiant pagal pastaruosius du mėnesius, lengvai telpu į prognozuotus 700€/mėn.

Išlaidų pasiskirstymas 2018-08

 

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
32 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Algis

Sveikas Povilai, kiek matau gauni taupyt ant maisto? Apie 70 eur? Ar tevai prisideda?

Darius

Man irgi taip atrodo kad ant maisto mazai. As tai skaiciuoju kavinej bent apie 5 eur per diena. Jei paciam reiktu gamint, geriau as jau paprogramuoju, nei gaminu pastoviai. Ir tai tenka, nes dazniausiai 1 karta kavinej per diena valgau.

Paulius

Ant maisto tai rimtai mažokai atrodo. ~70eur/30 dienų bus ~2.3eur dienai. Vilniaus centre valgykloje asmeniškai palieku ~2,5eur dienos pietums, nes kaip Darius ir minėjo, geriau paprogramuoju nei kasdien gaminu namie valgyt ir nešuosi į darbą. Juo labiau radus pigią/kokybišką valgyklą namie gamintis kainos prasme gaunas beveik tas pats nei iškart eit pavalgyt.

Zalalis

Kada mąstai aprangos akcijas parduoti? As taip pat turiu, irgi po truputį uzdarineju akcijų portfelį.

Investuotojas

Kuo remdamasis parduodate Aprangą ir Vilniaus baldus, Povilai ir Zalalis?

Darius

Pauliau, kokia ten kavine kad uz 2.5 eur pavalgai centre? As uz tokia kaina nebent kebaba ciliake galiu rast. Arba jei ir ka randu, tai neprivalgau uz tokia suma. Zirmunuose valgau, tai tik forto dvaras, cancan ir london grill. Ir gaunas 4-5 eurai vidurkis turbut. Ir tai buna neidealu tose, isskyrus gal london grill. Dar nebuvo lyg nesamoniu, kaip pvz maistais su plauku, ar negerai nuplauti irankiai.
Esu bandes kazkokia pigesne zirmunuose prie 1522 pastato, man ten nevilioja eit antra karta.

Darius

Katpedelej lyg pigiau, bet ten gali atsinest ir laptopa, ka nors spesi ir suprogramuot per valanda kol tau atnes valgyt 😀

Darius

Nezinau ar as jau klausiau ar ne. Bet va kaip tu neturi baimes kad viskas nukris tarkim 50 % ar daugiau, ir nebeatsisatys greitai, sakykim dabar yra super pervertintintos akcijos.

Na kaip bitcoinas, buvo iki 20k pakiles, o gal jis niekad nebeatsistatys? Akcijos aisku kitas dalykas nes jos turi ir realia verte, tai realios imones, bitcoinas tik pinigas kaip ir kiti pinigai, ir remiasi verte tik pasitikejimu.

Aisku tos imones irgi – remiasi tik pasitikejimu. Bet tas pasitikejimas matyt bus visad ausktensis nei paisitikejimas pinigais, tai del to jos turi augt bent pries pinigus. Nebent ateitu laikas kad kriptovaliutos igautu didesni pasitikejima nes ju yra ribotas kiekis. Nors dar tas ribotumas – niekas nedraudzia isleist forko, tada dalis pinigu pereina i ta fork ir nukrenta kitu kripto verte, ir realiai to neribotumo nera. Nebent visi pasitiketu tik keliomis pagrindinemis krypto valiutomis ir tada i tuos forkus nekreiptu demesio ir dideli pinigai i juos nepereitu.

Investuotojas to Darius

Nu nukris ir ką? Kriptovaliutos niekada nepakeis pinigų, kriptovaliutos nueinantis reikalas, ką rodo ir jų kaina. Tik spekuliantai jas šokdina. Per daug susitelkei į netikrus dalykus. Įmonių akcijos gali irgi, kaip tu sakai, nukristi 50%, na bet jos dar mokės dividendus. Galbūt, jei tai bus tikras ekonominis sunkmetis, ir dividendų sumažės, na bet juk ne problema programuotojui rasti darbą. Tuo labiau su patirtim, dirbęs svetur. Povilas išgyventų, jaučiu, ir iš pusės etato su nuliu dividendų 🙂 Taip kad, nekreipki dėmesio į laikinus rinkos iracionalumus. Aišku, JAV akcijos gal ir pervertintos matuojant tradiciniais, Shilerio P/E ar kokiais kitokiais matais, bet to nepasakyčiau apie Baltijos šalių įmones.

Mr. Balticmustache

Apie maistą kaip tik rašėme straipsnį savo blog’e.

Pradžioje buvo sunku patikėti, bet mums, kavinės eliminavimas pietums, per 10 metų sutaupys apie 48 000€. Jau pusmetį pietus gaminamės namie – viską apgalvojus ir atidirbus užima mažiau laiko nei eiti kažkur valgyti, gerokai sveikiau, skaniau, ir stipriai pigiau!

Jeigu atvirai, tai gyvenimo atradimas. Maistu pradėjom mėgautis.
Jeigu kažkam įdomu, galite užmesti akį. Tikiuosi Povilas nesupyks už linką. https://balticmustache.lt/maistas-kiek-jis-mums-kainuoja/

Darius

„Nu nukris ir ką? Kriptovaliutos niekada nepakeis pinigų, kriptovaliutos nueinantis reikalas, ką rodo ir jų kaina.”

Ta kad tu turejai 200k o beturi 100k. Uz 100k galejo nusipirkt kazko stabilesnio, pvz NT. Man tai va tokia baime butu. Plius galvosi – tiek dirbau tiek dirbau kad ta 100k uzdirbt, ir isgaravo per menesi tarkim. Nu velnias, kam tiek dirbau, buciau geriau atostogaves. Tokios mintys kelia baime laikyt akcijose savo uzdirbtus pinigus. Man ir direktorius pasakojo kaip buvo isvaziaves i uzsieni, uzsidirnbo ir investavo i akijas 80k litu, tai cia buvo dideli pinigai kai jis man pasakojo kokiais 2011, o ta jis dare butent gal pries krize jei taip nukrito. Tai man irgi ziauru atrodo – isvarei i uzsieni vergaut, vergavai, ir pasirodo viskas veltui.

„Anksčiau seniai būdavo rasdavom valgyklų pigių. Dažniausiai ten studentams skirta. Tai po 2,5€ turbūt galima rasti. Bet tai nėra kavinė, tai būtent – valgykla. Man tai jokio skirtumo, bet „dideliems“ ponams nelygis.”

Man ne del lygio, bet del maisto kokybes, higienos itarimu kelia. Bet jie zinot kur kokybiska, skanu, pigu, prasau dalinkites 🙂

„tada staliuko gali reikti laukti, išsirinkti, laukti kol atneš).”

Sita problema nesunkiai issprendziu skaitydamas kol laukiu. O skaityt siaip ar taip naudinga, jei skaitai naudingus dalykus. Nuejimas iki kavines – sportas, plius podcastai pas mane pastoviai ausinese – fun arba naudinga informacija.

„Palyginkime tai su atsineštu maistu. Įmetei į mikrobangę 1-3 minutėm. Pavalgei per 10min. Susiplovei porą plastmasinių indelių dar 1 minutę. Likusias 15 minučių medituoji, eini pasivaikščiot, ką tik nori. Norėčiau pamatyti, kaip kavinėj per 15 min. susisuktų kas nors ”

Nezinau ar yra sveika maisas is mikrobanges, na bet jei tai ignoruojam, tai jo, atsinesu paciam ofise yra greiciau. Bet as vistiek neisivaizduoju kaip ta pati pasigamint greitai namie ka valgau kavinese. Pvz kokie zemaiciu blynai, cepelinai, kugelis, balandeliai, tie patys kepsniai kad ir kepu nesigauna tokie kaip kavinese – pilna ten maisto kurio nemoku taip greit pasigamint. O tuos uzsalyta vistiena is to pavyzdzio vien valgyt tai greit igristu man.

„Jei rytoj visas mano portfelis išgaruotų, mano gyvenimo lygis nė kiek nepasikeistų. Bet koks kvalifikuotas darbas man užtikrintų tuos 700€/mėn. Būtent todėl man nėra psichologinės baimės tuos pinigus prarasti – jie neturi realaus apčiuopiamo vaidmens. Išskyrus, kad suteikia tai ko labai trokštu – laisvę.”
Na pasikeistu sakyciau – reiktu parduot savo laisve kad turet ta pati 700. Na bet cia dar nedidziausia problema kai zinai kad didzioji dauguma ta daro. Bet man kaip minejau didziausia problema, kai zinai kad pardavei ta laisve ir negavia nieko (praradus 100k). Jei tas 100k buvo uzdirbtas is paciu akciju, tada ok, nes zinai kad tu nedirbai siaip ar taip o pinigai atejo lengvai. Bet jei zinau kad pinigus sunkiu darbu ir nervais uzdirbau tai tada baime 🙂

Darius

O del kriptovaliutu, Investuotojas, is kur toks uzdikrinas kad jos niekada nepakeis pinigu? Be to kad jau kaip suprantu dabar jos pakeicia tam tikrose sferose – ginklai, narkotikai ir pan. Tai jei bent cia jos bus reikalingos, tai vadinas turi nesunykt iki nulio, turet kazkokia verte.

FIRE

Sveikas
gal skaitei knyga The Simple Path to Wealth?
Man patinka autoriaus ideja del 3 fund portfolio ( The three (portfolio) tools: Stocks (VTSAX); Bonds (VBTLX); Cash (VMMXX) or Bank)). Pats pa kol kas tik viena ETF’a ir perku.
Ka pats apie tai manai, kodel pas tave tiek daug ETF’u?
Kodel manai, kad tavo variantas yra long-terme atnes daugiau gainsu?

Darius

@Fire teoriskai jei akcijos taip kaip sako visad pakris ir atsosk su kaupu, tai laisvai akcijoms bus pelnas. Kas ten is tu bondu ar cach. Cash nuverteja nes ju prispausdina. Hmm, nors akciju emisijas irgi buna isleidzia, kaip tada idomu, akcijos nuverteja irgi?

„Juk NT kaina per krizę irgi žiauriai smigs. Gal ne 50%, bet 30%. Vis tiek bus žiauru, jei norėsi tuos pinigus realizuoti. ”

Va kaip tu sakai su akcijomis, kad tik skaiciukus rodys mazesniu, bet jos bus, man taip pat vaizdas su NT – kad ir kiek jis pakris, as ta NT matau ir net galiu jame gyvent 🙂 NT as realu matau, o akcijas – kazkokie popieriai 🙂 nu cia kazkaip tos akcijos asociiacija duagumai lietuviu kad tik idesi ir pralosi jei nemoki elgtis, nes dauguma ir pralosia. O su NT nu realiai as jo realizuot ir neplanuociau, jei parduot, tai pirkt kita NT, kuris taip pat bus pakrites atitinkamai. Arba jei nebijai – tai pardavus NT – pirkt pigiu akciju 🙂 bet bijociau taip gamblint.

Ir matyt yra dar ta baime kad galiu neislaikyt ju. Beje va man buvo kad OEG nukrito ir per 10 metu neatsistate kaina. Aisku jei buciau tam dugne uzsipirkinejes kai krito, tai buciau atloses, tai taip ir reiktu daryt. Bet va matyt tas gal irgi paveikia – kad gali gal visa gyvenima trukt kol atsistatyts ir pinigai isaldyti. Taip jos mokejo dividendus, bet tie dividendai mazi.

Plius ta baime issigasiu kad daugiau nenukristu, ir sugalvosiu parduot 😀 matyt taip ir buna zmonem. As su OEG taip ir padariau, pardaviau nes jau cia dabar kalba kad krize tuoj, tai galvojau vel pakris. Reik kazkokiu budu turet uzsispyrima neparduot kai pradeda krist.

Na ir dar baime kaip su Japonijos nikkei indeksu – 1990 krito, ir dar tik puse teatgavo vertes per 30 metu. Tai cia dabar as 30 – ir kai busiu pensininkas, gal tik puse bus atgauta – sakykim jei dabar pirkciau S&P50 ir atsitiktu kaip su Nikkei. O kaip matom is grafiko net parkritus uzsipirkus jis toliau is leto krito iki 2012 metu. Kodel negali but taip su kitais indeksais?

Nu man viena ir drauge sake kad as bijau investuot – i ta pati paskolu kluba irgi imeciau 100 eur vos, ten gerai issinagrinejes. O ji daug nenagrinejo, pist 200 iskart, kai jai parodziau kas tai per dalykas, ir dar diversifikacijos nepadare – i du skolinikus suinvestavo tik 🙂 nu gerai kol gerai jie moka 🙂 dabar paskolu klube turiu 300 eur, kas irgi yra centai palyginus. Man ten per daug paslapciu atrodo yra – ten gali atrodo tas paskolu klubas koki nori, toki parasyt ta skolininko reitinga, na tipo Lietuvos bankas priziuri juos. Bet kiap vienas pazistamas sako – bankai tai yra paskutinis dalykas kuo galima pasitiket – banku tikslas yra apknist 🙂

cia gal reik man kokia investvimo psichologija pasidomet kad iveikt baimes gal 😀

FIRE

@Darius
Pats kalbi apie diversifikacija ir po to paciam neaisku, kodel stock pickinimo metu akcijos kaina gali neatsokti. Pasidomek apie Enron scenariju. Bondu tikslas, kad sumazintu kritima krizes metu. Dabar neaktualu, nes pencija dar toli tai 100% total stock market ETF pas mane, bet artejant pencijai bondai pagal mano perskaityta teorija yra must have.

Nebent aisku iseini i pencija RE (retired early) ir planuoji krizes metu tureti igudziu ir galimybiu susirasti darba ir vel pradeti dirbti, kad uzsipirkti pigiu akciju. Manau, kiek veliau gyvenime jau buni tokiam etape kuriame jau atejus krizej nori ir toliau gerai gyventi, gal siek tiek susimazinus islaidas, bet ne vel pradeti dirbti 🙂 Kol dar jaunas taip, bet veliau jau gal ne.

Buvau investaves ir i mintos (labiausiai patiko mogo paskolos su masinos uzstatu) ir finbee (nepatiko), lenndy (puse velnio), bet vis daugiau pinigu perkeliu is P2P i ETF’us. Pas tave problema, kad tu bijai prarasti tuos pinigus, kas yra normalu. As ziuriu is tos puses, kad geriau taupyti investuoti, negu neinvestuoti ir trinity study tikiu. Pasiskaityk apie Bob is the world’s worst market timer http://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/

Tomas

Labas, Povilai,
Smagu girdėti, kad viskas klostosi pagal planą. Jei ne tos išlaidos pas dantistą, iš vis pigiai būtum prasisukęs. Ačiū, kad shariniesi savo kelionę ir rodai pavyzdį, kad ir su tokiu portfeliu galima būti laisvam. Skaičiau komentarus po straipsniu apie tave vz.lt, tai Lietuvoj (gal ir kitur, bet LT ypač) labai daug pavyduolių ir norinčių pasakyti, kad visa tai nesąmonė ir neįmanoma. Super, kad nekreipi į juos dėmesio ir tiesiog įrodai, kad tai yra įmanoma. Įdomu bus toliau sekti tavo kelionę 🙂
BrokeInvestor

Martynas

Dariau, dėl maisto – jeigu tinka Žirmūnai (supratau, kad tinka), pabandyk užeit čia – Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla. Įėjimas tiksliai, ten, kur padėtas markeris -https://goo.gl/maps/pZJSBXiTfW22.
Šioje mokykloje ruošia virėjus, ten yra pirmame aukšte valgykla (neveikia vasarą, kai mokykloje nėra studentų). Maistas naminio tipo, kainos neblogos.

Investuotojas to Darius

Dariau, jog tau nepasisekė su OEG, nereiškia, kad akcijos didžiausias blogis, kad visi sudegs. Būtum nusimanęs bent truputį skaičiukuose, nebūtum pirkęs. Pažiūrėjau specialiai dėl tavęs OEG rezultatus 2005 – 2007 (tikriausiai pirkai 2008 pradžioj ar 2007 per patį piką). Štai, pelnai :
2005 : 13 mln. €
2006 : 26 mln. €
2007 : 24 mln. € (akcijos kaina 4-6 €, jų kiekis 151 mln.)
Jei pirkai su intencija pelną dvigubinti kas metus, turėjai nusvilt. Kad įsivaizduoti kokia bloga tavo investicija buvo, tereikėjo paskaičiuoti atsiperkamumą. 151 mln akcijų * 5 € = > 750 mln €. O vidutinis 2006-2007 metų pelnas buvo 25 mln. eurų. Tariant, jog ateityje įmonė po tiek pat uždirbtų, kiek reikėtų metų jog atsipirktų tavo investicija? 750 / 25 = 30. 30 metų arba 3% pelningumas! Kiek pamenu, bankų indėliai siūlė po 5 – 10%… Praėjo dešimtmetis, OEG 2016 uždirbo 29 mln €, 2017 uždirbo 30 mln. €, o akcijos atsiperkamumas prie 2 € kainos buvo 10 metų. Kaip matai, nuo auksinių laikų 2007 metais nedaug pasistūmėta. Žmonės sudega nepamatuotai brėždami pelno kryptį, įsivaizduodami „vot dabar tai bus laikai”. Deja, trykštant optimizmui į duris ankščiau ar vėliau pasibels giltinė vardu „realybė”.

Darius

Jo, as irgi skaicau komentarus tuos neigiamus 🙂 nu man net neatrodo kad pavydi jie, nes juk cia prastas gyvenimas pagal juos. Na ir gerai, nepatinka tai nepatinka jiem. Jei niekas nedirbs nuo 30, tai isivaiduokim kaip viskas pabrangs. Tai cia kaip ir geras dalykas kad zmones taip netaupo ir dirba, konkuruoja.

Martynas, aciu, bet paziurjeau nuo darbo vietos 20 min pesciom, tai laiko prasme daug prarasiu. Bet uzsirasiau, gal kada arciau gyvensiu ar dirbsiu. O su masina vaziuojant – tai nieko nesutaupysiu, plius reiskia ir i darbo vieta su masina tureciau vaziuot. Hmm, nebent paspirtukas elektrinis iseitis 🙂

Investuotojas – ne as buvau toks noobas, kad as tikrai nesitikejau 2x per metus uzdirbt. Ir dabar cia nesitikiu, jei pasyviai investuojant. Jei tureciau tuos 8 % kuriuos indeksas generuoja jau gerai butu taip is oro gaut. Ten as i tuos skaicuu tai neziurejau – gal kazka i grafika paziuejau, jau neatsimenu, ir dar galvoj buvo – kazino, o as ir pats losejas uzkietejas (siuo metu losiuu forex, tai gal jau nebe toks losimas) – jie lupa gerai is zmoniu, tai cia bet kokiu atveju uzdirbs – daugiau ar maziau 😀 bet kad uzdirba pasirodo nebutinai kaina auga akcijos 🙂 jo, kazkaip atrodo banko indelis mazai bet ten 10% kazkaip neatkreipiau demesio tada, cia jau matyt tikrai gera investicija buvo kas atkreipe demesi. Man akcijos trauke tas kainos judejimas, ir kad nesi tas eilinis kuris tiesiog pasideda, nes ir mociute moka pasidet i banka. Norejos isbabdyt kazka, paziuret kiek sunku tai yra, kas gali is to gautis – tai suinvestavau i akcijas. Plius „finansu makleris” super kietai skamba 😀 kiti dirba sunkiau, o tas manipuliuoja pinigais ir sau gyvena, dar ir prideda malonumo tas kad is kvailesniu kurie nuostolius turi galetum uzdirbt 🙂 gal kada isaugciau i toki galvojau 🙂

Darius

gal biski nesuprantamai paraisau – nesitikejau daug uzribt, bet tuo paciu 10% banke neatrode daug. Ssiaip matyt nezinojau apskritai kiek cia galima uzdirbt. Pagrindas buvo isbandyt kas cia per dalykas matyt ir galbut ismokt.

Investuotojas to Darius

Supratau, kaip sakant šovei aklą šūvį, nepasisekė, pataikei ant didžiausios istorijos pasaulinės krizės, ir tai sužlugdė tavo pasitikėjimą, motyvaciją ir bet kokius bandymus domėtis investavimu.

Mantas

Man atrodo neteisinga nuomos kainą neįtraukti į išlaidas. Tai vistiek yra tavo pragyvenimo išlaidos. Asmeniškai aš, visuomet nuomos kainą ir mokesčius įtraukiu į išlaidas.

32
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x