Kaip įveikti baimę

Mes norime daugelio dalykų: geresnio gyvenimo, pilnatviškesnių santykių, daugiau pinigų ir daug ko kito. Tai kodėl gi mes to nesiekiame? Kodėl mes tuo pačiu keliu keliaujame metų metus? Ši problema susideda iš dviejų dalių: troškimas ir baimė. Baimė pasireiškia įvairiomis formomis: nesėkmės baimė, pasipriešinimo baimė, netobulumo baimė… Kai kurie žmonės bijo netgi sėkmės.

Troškimas
Kuo labiau kažko nori, tuo didesnes kliūtis gali įveikti be jokių papildomų pastangų ir dvejonių. Deja, dažnai vien troškimo nepakanka.

Kita troškimo problema yra ta, kad dažnai mes manome, kad norime, nors taip nėra. Noriu pasakyti, kad daugybė žmonių galvoja „Man reikia numesti svorio”, „Man reikia išmokti užsienio kalbą”, „Man reikia daugiau pinigų”. Čia nebeliko žodžio noriu. Norint pasiekti šiuos tikslus, reikia elgtis kitaip. Raktas į šios problemos sprendimą yra, daryti tai, ko nori. Taigi, tu pakeiti „Man reikia numesti svorio” į „Aš noriu sverti mažiau, nes tada jausčiausi labiau pasitikintis savimi, būčiau ištvermingesnis”. Žmonės dažnai suklysta, siekdami kitų žmonių tikslų arba darydami tai, ką jie turėtų daryti, tačiau sistema taip neveikia. Tu privalai norėti dalykų ir įsivaizduoti, kaip puikiai jaustumeisi, jei tau pavyktų.

Baimė
Yra daugybė būdų įveikti baimei. Čia pateiksiu keletą iš jų, į pagalbą pasitelkdamas konkrečius pavyzdžius.

Neadekvati baimė. Noriu, kad šis blogas būtų viešas ir, kad jame būtų tikrasis mano vardas su pavarde. Tačiau mane baugina mintis, kad kiekvienas mano draugas gali jį skaityti. Taigi kyla klausimas, kodėl aš tai darau? Nes šio tipo baimės yra kvailos. Jei aš rašau apie tai, ką jaučiu, kas esu ir ką darau savo gyvenime, koks blogiausias dalykas gali nutikti? Jie nustos būti mano draugais, nes sužinos, koks iš tiesų esu. Juk tai kvaila. Net jei taip nutiktų, tai tereikštų, kad mūsų keliai buvo per daug tolimi, tad blogas tiesiog draugystę nutraukė truputėlį anksčiau.

Kitas pavyzdys: nori pakviesti kažkokį asmenį į pasimatymą, bet bijai, kad tau pasakys „ne”. Kodėl ši baimė neadekvati? Blogiausias dalykas, kuris gali nutikti yra tai, kad tau atsakys „ne”. Kita vertus, jei tu nepaklausi, tuomet tu iškart gauni „ne”.

Taigi, pirmasis baimės įveikimo metodas yra išsiaiškinti, kodėl baimė yra neadekvati.

Nesėkmės baimė. Šio tipo baimė dažnai eina kartu su rizika. Nori pradėti savo verslą, tačiau tuomet tavo galva prisipildo tokių minčių: „o jei man nepavyks”, „o jei įsiskolinsiu” ir t.t. Ši baimė turi realų pagrindą, nes 5 iš 10 naujų verslų žlunga per pirmus 5 jų gyvavimo metus, o dar 4 iš jų žlunga per sekančius 5 metus. Na, bent jau taip teko girdėti. Kaip įveikti šią baimę? Pirmiausia, reikia įsivaizduoti, kaip atrodytų tavo gyvenimas, jei tau pavyktų. Tai labai motyvuoja ir padeda veikti ryžtingai. Antra, planuoti, skaičiuoti ir daryti kitus dalykus, kad nuspręstum, ar turi realią galimybę sėkmei pasiekti. Tai apima naujų dalykų mokymąsi. Tokiu būdu tapsi labiau savimi pasitikintis. Trečia, dabar yra informacijos ir internetinių puslapių amžius. Tau nereikia 100% savo laiko skirti verslui. Pradėk kūdikio žingsneliais ir stumkis į priekį. Net įkūręs savo verslą, gali dirbti savo senajame darbe. Ketvirta ir svarbiausia, žmonės gailisi tų dalykų, kurių jie nepadarė, kur kas labiau nei tų, kuriuos bedarant, juos aplankė nesėkmė. Įsivaizduok, kad esi 50-60 metų amžiaus ir dirbi tame pačiame darbe kaip prieš 30 metų, vietoj to, kad turėtum savo verslą. Mintis, kad galėjau padaryti tai, bet net nepamėginau, mane tiesiog nužudytų.

Kitas metodas. Dažnai tiesiogiai net nebandau įveikti baimės. Išvysčiau savo mąstymą iki tokio lygio, kad jei kažką bijau daryti, bet žinau, kad tai teisingas dalykas, tuomet privalau tai padaryti. Kaip tai veikia? Pavyzdžiui, noriu paklausti asmens paslaugos, bet paskutinį kartą, kai tai dariau, jis mane išplūdo. Taigi, bijau, nes tai gali pasikartoti. Tuo pat metu žinau, kad privalau tai padaryti, nes bijau.  Paverčiau baimę papildoma motyvacija imtis veiksmų: jei jaučiu baimę, tuomet privalau tai padaryti.
Jei nori išsivystyti šį sugebėjimą, pradėk daryti dalykus, kurių bijai. Pirmiausia įveik mažas baimes, o vėliau pereik prie didesnių. Netrukus pastebėsi, kad baimė veikia kaip nuoroda į dalykus, kuriuos privalai padaryti kuo greičiau.

Santrauka

Šiame straipsnyje aprašyti metodai baimei įveikti:

  • Išsiaiškink, kodėl tavo baimė yra neadekvati. Mąstyk apie tai, kodėl bijoti tokio dalyko yra kvaila.
  • Ruošk save sėkmei: mokykis, planuok ir pradėk mažais žingsneliais. Žmonės gailisi tų dalykų, kurių nepadarė, bet ne tų, kuriuos padarė ir patyrė nesėkmę.
  • Paversk baimę savo drauge ir papildoma motyvacija.

Ir nepamiršk tikrai norėti dalykų, o ne tiesiog galvoti, kad jų reikia.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
91 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Eimis

noriu kazko tokio kad pamirsciau tai arba praeitu ta baime.

Eimis

o geriausias budas tavo manymu?

Eimis

hm , aciu bandysiu 🙂

Eimis

Na sveiki , va dabar norejom vaziuot y kelione su klase ir aš kažkaip bijojau važiuot 🙁

ramunas

as turiu baime darydamas triukus pwz saltus be ranku ar tai atbulinius saltus, kai as jau noriu daryti salta man sukyla jaudulys kad man neiseis. susitrenksiu smarkei galva ar kaip kitaip susizalosiu. bet sita baime beveik iveikiau bet iskylo kita darydamas tuos pacius triukus tik versdamasis nuo kokio pvz 1 metro aukscio as ore sustinkstu ir nebepeersiverciu nukrintu dazniausei laimingai bet vistiek darydamas tuos triukius nor zinau kad skaudzei nekrisiu vistiek labai bijau ir sustinkstu, gal kaip patarti kas gali?

ramunas

nors pagal viska nuo auksciau versdamas nereikia taip stipriai atsispirti kaip nuo zemes bet labiau bijau kai nuo auksciau verciuosi o nea nuo zemes.

[…] kad visos baimės tėra mūsų galvoje ir neturi nieko bendro su […]

ramunas

db as noreciau jus patarimo cia susyje su mustynemis:D kai ant manes „varo” as atsikertu kai stumdo ir siek tiek pasimusu atsikertu bet bijau trenkti smakiau man visos rankos pakerta dreba visas kunas. pwz. buvo sokei ir ant manes uzsoko pora nepazystamu kuri buvo vyresni aisku draugai padejo ir apgyne bet bijojau smarkiai trenkti nors turejau balioneli rankoje neisdrysau papurksti. bet draugai visada nepades ir noreciau paklausti ka tokioj situacijoje daryti kai nebus draugu kaip save kontroliuoti ir ta balioneli papurksti ar smarkiau trenkti kad nelystu? na suprantate ka turjau omenyje?

ramunas

kaip apsiginti kad nebijociau? imtis ristingu veiksmu?

Edita

Del Eimio baimes, kai mama kazkur isvyksta ir jis bijo, manau reikia pradeti kapstytis giliau… As nesu, nei psichologe, nei nieko panasaus i ta puse… Bet manau uzduok sau viena klausima, kodel ta baime isviso atsirado? Kodel tu bijai? O priezastis labai aiski… Esi jau prarades savo labai artima, mylima zmogu ir ta baime ir dabar yra del mamos… Bet gal but ir klystu.. O jei neklystu, tai laikui begant ta baime vis silpnes ir galiausiai isnyks.. Geriausias būdas su savo baimėm susidurti ir kovoti, bet kartais vienam, tai yra persunku…

egidijus

Prasau padeti nugaleti baime gyventi uzsienyje(Anglijoje).Pries 3 metus buvau priverstas grysti namo del sitos nelemtos baimes.Bijau gyventi ten ir tiek.Neturiu kazkokiu paaiskinimu ir nesuprantu kas man darosi.Is sirdies buciau dekintas zmogui padejusiam iveikti sia baime.!

egidijus

Sveiki Povilai!Labai Tau Aciu uz Tavo isreikstas mintis.Taip,Tu teisingai pastebejai kad as bijau gyvent ne tik uzsienyje,bet ir kitoje vietoje ar kitame mieste.Uztenka isvaziuot pailset kelioms dienoms i svetima vieta,ir kaip mat prasideda sirdies skausmai,galvojimai kad galiu nesulaukt kitos dienos ir visos kitos nesamones kurios susijusios su sia liga.Pas psichologus as vaikstau pastoviai bet nelabai jauciu kazkokios didesnes pagalbos is Ju.Nezinau.gal ne pas tuos vaikstau,ar gal dar kai ka reiketu daryti papildomai,ko iki siol nedariau.Labai noreciau pakalbet akis i aki su zmogum,kuris turejo ta pacia liga ir surado buda,kaip is jos iseit.Ar rimtai noretu pasikalbet su manim ir bent kazkuo man pakgelbet.As tikrai tikiu kad kazkas man pagelbes.Taip pat man labai malonu butu su Tavim Povilai susipazint ir bent keleta minuciu pasikalbet!Tikrai atsidekosiu is sirdies!

mexa

Sveikas,
As turiu labai kvaila baime, kiekviena karta kai buna MAN svarbus ivykis (pokalbis del paaukstinimo, viesas pasisakymas ir t.t.), nieko negaliu padaryti, viskas isgaruoja is galvos ir pastoviai nusisneku. Bet jei pati viso to ivykio nesureiksminu, viskas buna nuostabu (galiu rezti kalba pries auditorija, pristatyneti naujus produktus ir t.t.). Neisivaizduoju, kaip tai iveikti.

D

sveiki,turiu tokia beda su kuria kovoju jau apie metus.baime ligoms,ir mirties baime.isbandziau gana daug ka,taciau tai atrodo padeda tik iki kol vel neuzklumpa „silpnumo akimirkos”tada vel rodos grysti i pradini taska.bijau visko kas tik gali nors truputi kelti nepasitikejimo,net zodis rytoj atrodo nesaugus.kartais bijau visko,kiekvienam zingsi.gal kam teko tai isgyventi ? kaip galeciau sau padeti?

aiste

man tai baisu savo sese metais vyresne vestis i koki kluba su savim, arba i koki baliu arba kazkur siaip eit nes bijau kad jai gali atsitikt kasnors jei su manim bus , nes as amziais patenku i beda bijau kad galiu nusitempt kartu ja. dar bijau kai maza sese iseina i mokykla arba i lauka , o jeigu vasara zaibuoja ir griaudeja o jinai negrysta tai varau jos ieskot nors belekaip bijau zaibo ir griaustinio. tai bet norejau paklaust kaip iveikt baime griaustiniui ir zaibui nes as net vasaros jau nebelaukiu vien del to kad zinau jog griaudes ir zaibuos

loreta

Laba diena, Emili, kiek tau metu?

justina

Laba diena, o aš bijau dainuoti. Šiaip esu ne per daug pasitiktintis žmogutis, bet dainuoti didžiausia problema. Lankiau muzikos mokyklą 10 metų ir dabar lankau ansmablį, nes man patinka ir aš noriu išmokti dainuoti, bet vis tiek bijau. Man atrodo tai nesėkmės baimė, bijau nusidainuoti, prastai pasirodyti prieš žmones ir nežinau kaip su tuo kovoti. Kartais pabandau garsiau uždainuoti, bet po to vėl išsigąstu, kad o jei nusidainavau, o jei mano balsas juokingai skambėjo ir vėl ilgai negaliu dainuoti…

91
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x