Viskas apie motociklo teisių laikymą Anglijoje (UK)

Informacija apie motociklo teisių laikymąArtėja pavasaris, vis daugiau klausimų žmonėms kyla apie motociklų A kategoriją: kiek kainuoja, kokia procedūra, kokie testai. Į šiuos klausimus atsakysiu šiuo išsamiu straipsniu.

Pats pasirinkau tiesioginį kelią į A kategoriją (angl. direct access scheme), reikia būti bent 24 metų arba turėti 2 metus motociklo A2 kategoriją. Štai schema, kur pavaizduoti visi būdai gauti teises.

Kokia motociklo teisių laikymo eiga

  1. Gauti teises mokymuisi (angl. provisional licence). Jei neturite jokių teisių, tą padaryti galite čia. Ten pat rasite ir reikalavimus kandidatams. Jei turite europietiškas teises automobiliui, kaip, kad pats turėjau, tuomet jums reikia užpildyti D9 formą, kurią galite rasti čia. Kaip bebūtų, išsilaikius teises, teks atsisveikinti su lietuviškom. Pildant D9, rekomenduoju kur nors pridėti „for CBT“. Internete skaičiau, kad kartais atmeta prašymą, jei nebūna nurodyta priežastis.
  2. Išsilaikyti CBT (compulsory basic training). Išsilaikius galima vairuoti motociklus iki 125cc. Tiesa, reiks L raidės ant galingesnių nei 50 kubinių centimetrų tūrio variklių. Kaip bebūtų, CBT yra privalomas, norint gauti motociklo A1, A2 ar A kategoriją. Ši dalis labai lengva. Tai net nėra kažkoks testas. Jūs būsite apmokytas, kaip važiuoti motociklu nuo nulio. Pradžioj papasakos šiek tiek teorijos, tada duos važinėti aikštelėje, atlikti keletą stabdymų ir posūkių manevrų. Tada važinėsite paskui instruktorių porą valandų mieste. Po šito gausite CBT sertifikatą.
  3. Teorijos egzaminas. Užsiregistruoti testui galima čia. Jis susideda iš dviejų dalių. Be to, jei neišlaikoma bent viena dalis – reikia perlaikyti abi.
    1. 50 teorinių klausimų (teisingai atsakyti reikia 43). Verta paminėti, kad teorijos testas daug lengvesnis nei Lietuvoje. Kokie 5-8 klausimai vien apie kultūrą bei neturi nieko bendro su taisyklėmis. Pvz., ką darysite, jei matote, kad eina pagyvenusi pora per pėsčiųjų perėją. Variantai: pyptelėsite, gazuosite ar turėsite kantrybės, nes suprantate, kad jiems pereiti reikia daugiau laiko.
    2. Grėsmių testas (angl. hazard perception test). Bus parodyta 14 video klipų, maždaug 1 minutės trukmės. Viso bus 15 grėsmių, t.y., vienas klipas turės dvi. Čia tam, kad neatsipalaiduotumėte pastebėję pirmą. Kai pamatote grėsmę, spaudžiate bet kurį pelės klavišą; kai situacija keičiasi, vėl spaudžiate. Pvz., pamatote mašiną, kuri galbūt jūsų nepraleis, spaudžiate. Vėliau įsitikinate, kad ji tikrai važiuos nepaisydama jūsų, ir vėl spaudžiate. Kiekviena situacija gali būti įvertinama maksimaliai 5 balais. Balas priklauso nuo to, kaip greitai pastebėjote „kliūtį“. Spaudyti nuolat negalima, bet tikrai leidžiama daug kartui be reikalo paspausti. Viso 15 * 5 = 75 balai. Išlaikymui reikia surinkti 44.
  4. Aikštelės testas (angl. module 1). Sudėtingesnis nei Lietuvoje. Schema pateikta pora pastraipų žemiau. Visas schemas galite rasti čia.
  5. Praktinis testas mieste (angl. module 2). Trukmė iki 45 minučių. Važiuojate po miestą, instruktorius jums iš paskos. Testo metu egzistuoja 10 min. tarpsnis, kurio metu pasakoma, kad negausite jokių instrukcijų ir važiuokite savo nuožiūra.
UK praktinio variravimo aikštelės testo Module 1 (off-road) schema

UK praktinio variravimo aikštelės testo Module 1 schema

4 ir 5 vyksta kartu mokantis. T.y., kai užsirašoma mokytis kursams, tai ruošiatės aikštelei su instruktoriumi, ją išlaikote. Tada būna kita pamoka ruoštis praktiniam testui mieste. Po jos laikote testą.

Pamokos būna po 4 valandas, kas labai pagelbėja ir leidžia pereiti kursus ir testus per 4-5 dienas. Nereikia kiekvieną kartą iš naujo „įsivažiuoti“ ir priprasti prie motociklo. Pati pirma pamoka, ypač, jei po CBT, tikėtina, kad bus skirta važinėjimui po miestą, kaskart duodant važiuoti vis galingesniu motociklu. T.y., pirmas pusvalandis su 125cc, tada 500cc, tada 600cc. Pastarojo jau pakanka testui, tačiau, jei ketinate vairuoti galingesnį, jums bus pasiūlytas atitinkamas motociklas pasiruošimui, pvz., mano mokykla turėjo 750cc, bet man neteko juo pervažiuoti.

Pastabos. Laikant teises Londone, bus privalomas važiavimas tarp automobilių (angl. filtering) egzamino metu. Kituose miestuose laikant, galima elgtis kaip mašinai ir stovėti kamštyje. Pats laikiau Basildon mieste.

Motociklo teisių laikymas su lietuviškom/europietiškom teisėm

Pirmiausia, jums nepavyks užsiregistruoti internetu teorijos testui. Jums bus parodyta klaida „CLH driving licence is not supported on the web“. Tos trys raidės yra paskutinės jūsų vairuotojo numeryje (angl. driver number). Jums teks skambinti telefonu, kurį rasite toje pačioje svetainėje. Tuomet laukti 10 darbo dienų ar ilgiau, kad galėtumėte telefonu su banko kortele sumokėti už teorijos testą ir pasirinkti vietą bei dieną, kada laikysite.

Man tai atlikti buvo ypatingai sunku. Laukiau 10 darbo dienų, jokio atsakymo. Paskambinau pasiteirauti, paaiškino, kad 10 darbo dienų limitas yra tada, kai jie patys gali viską padaryti, bet šiuo atveju jie laukia DVLA patvirtinimo apie tai, kad tikrai turiu A kategorijos mokinio teises (angl. provisional licence).

DVSA kaltino DVLA, kad kažkas blogai su mano mokinio teisėm. DVLA, kuri jas išduoda teigė, kad viskas gerai. Net laišką gavau siųsti su savo nusiskundimais, nes po kelių valandų telefonu negalėjau pasiekti jokio progreso. Vienu metu jau buvau praradęs viltį. Bet per maždaug 3 mėnesius, man pavyko užsiregistruoti teorijai. Tikiuosi, kad buvau išimtis ir jums seksis geriau.

Taip pat, kai išsilaikysite teises, jums teks pildyti formą „D1 Pack“, kurią galite gauti pašte arba užsisakyti, kad atsiųstų jums į namus. Reikės nuotraukos, kurią galite pasidaryti bet kurioj nuotraukų „būdelėj“, kurių pilna mieste. Kaina 5£.

Ši forma, pakeis jūsų lietuviškas teises į angliškas ir pridės A kategoriją. Tai kainuos apie 40£, todėl reikės padaryti išrašyti specialų čekį, kurį galite gauti pašte. Dėti grynų negalima, mėginau 😉

Kiek kainuoja

Duomenys 2015-03-14. Pats išsilaikiau A kategoriją 2014-12-30.

[table]

Dalis, Kaina, Komentaras

CBT,  80-120£, Compulsory basic training

Teorijos testas, 25£, Motociklams eilės mažesnės (bent rudenį)

Praktinis pasiruošimas ir testai, 590£, Pačių testų kaina: Module 1 (aikštelė) £15.50. Module 2 (miestas) £75 (jei ne darbo metu: £88.50)

[/table]

Viso: 735£.

Man pačiam nepavyko iš pirmo karto išlaikyti (buvau pervargęs nuo 35 dienų darbo iš eilės), tad papildoma pamoka (4h) ir perlaikymas kainavo dar 250£.

Pastabos. 120£ už CBT yra maksimumas, kurį leidžia valstybė. Tad Londone tiek kainuoja, bet mažesniuose miestuose mažiau.

Patarimai

Pasiruošimas teorijos egzaminui

„Standartinis“ metodas yra nusipirkti DVD kompaktą, su visais galimais klausimai ir daug grėsmių video klipų (angl. hazard perception). Kainuoja apie 7-20£.

Įdomu tai, kad, priešingai nei Lietuvoje, klausimų skaičius yra baigtinis ir galima spręsti identiškus tiems, kurie bus teste. Britai juokauja, kad tai vienintelis testas, kuriam galima legaliai nusipirkti atsakymus.

Pasiruošimas teorijos testui per biblioteką

Pasiruošimas teorijos testui per biblioteką

Taip pat, galima ruoštis teorijai per bibliotekos puslapį visiškai nemokamai. Tiesiog nueikite į artimiausią biblioteką, gaukite nario kortelę, tada nueikite čia. Pats išmėginau: patogu bei pateikia gerą statistiką, kuri leidžia suprasti, kada tikimybė išlaikyti testą yra pakankamai didelė.

Neišsigąskite, kad prašo įvesti el. pašto adresą. Įvedus bet ką, būsite paprašytas įvesti bibliotekos nario kortelės numerį ir būsite prijungti prie sistemos.

Teko girdėti, kad yra angliškos taisyklės išverstos į lietuvių kalbą. Kaip bebūtų, manau, kad geriausia viską daryti angliškai – padės su kalba.

Pabaigai pridursiu, kad testas žymiai lengvesnis nei Lietuvoje. Pvz., bent 5 klausimai apie kultūrą kelyje, kur neįmanoma suklysti; teisingų atsakymų skaičius pateikiamas kartu su klausimu, t.y., bus parašyta, kad pažymėkite 2 teisingus atsakymus. Tai labai palengvina testą.

Pasiruošimo eiga:

  1. Išsprendžiate keletą teorijos testų, kad geriau suprastumėte, ko tikimasi.
  2. Perskaitote kelių taisykles (angl. the highway code).
  3. Peržiūrėkite kelių ženklus ir ženklinimą.
  4. Sprendžiate teorijos testus, kol kiekvieną kartą išlaikote.

Bendro pobūdžio patarimai

  • Būtų pailsėjus ir išsimiegojus.
  • Jei yra kažkokių neaiškumų, kaip kur nors elgtis, prieš testą paklauskite instruktoriaus.
  • Jei turite važinėjimo patirties Lietuvoje, prisiminkite, kad per žalią šviesą galima važiuoti net tada, jei jums dedikuota rodyklė nedega. Tiesiog reikia praleisti kitus eismo dalyvius. Analogiškai elkitės, kaip su papildoma žalios rodyklės sekcija Lietuvoje.
  • Teorijai laikyti gali būti eilė, mano atveju lapkričio viduryje buvo tik savaitė. Todėl teoriją galite laikytis ar bent jai užsiregistruoti dar nepraėję CBT, taip paspartindami procesą. Manau, kad motociklams yra atskira eilė, nes kitaip būčiau turėjęs laukti bent kelias savaites.

Jei liko kažkokių neatsakytų klausimų, užduokite juos komentaruose ir papildysiu straipsnį. Sėkmės laikantis ir būkite saugūs kelyje! 🙂

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
21 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
dangis892

kaip vadinasi anglijoi ant motorolerio laikinos teises?

karolis

Sveiki. O jeigu as turiu lietuviskas teises su b ir a1 kategorija ka nors keicia? Gal niekas nieko nesakytu jei tarkim sustabdytu parodyciau kad turiu a1 o vazineju su 600 kubatura motociklu? 😀

vitalijus

kiek kainuotu dagenhame

sergejus

anglu kalba 0, bet motorolerio teises neprosali, kiek ?

Saulius

Dekui uz issamu straipsni.

Saulius

Beje,as esu pasikeites teises i angliskas,tai man kaip suprantu jau jokios formos
pildyti nereikia,tiesiuog suoliuoti tiesiai i cbt kursus

Mantas

Sveiki, dekui uz straipsny. Jame viskas aiskiai isdestyta, bet as niekur nemaciau kokiu dokumentu reikia teisems. Ps: as pirma karta anglijoje ir neseniai atvykes, tad dar nelabai zinau kaip kas vyksta…

Karolis

Sveikas Povilai, o jei aš turiu A kategoriją (be apribojimų) Lietuvoje, ar galiu su tom teisėm tiesiog važinėti UK ar reikia persilaikyti?

Ramunas

Sveiki gal kas zinote kur ira bostone mokykla motociklo teisiu ar kazkas pn

Jonas

Jeigu as gaunu provisional driving license ir islaikau CBT ir gaunu 50cc mopedo teises ar su jomis galiu vairyoti lietuvoje?

21
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x