Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2023-03-01)

Intro

Dviguba pilietybė

Buvo Lietuvos vyriausybei pranešta per MIGRIS sistemą internetu apie tai, kad įgijau JK pilietybę. Internetu pateiktos skenuotos versijos, tada duodamas susitikimo laikas pateikti originalams. Mano atveju tai bus balandžio 7ta diena.

Nuo tos dienos bus 60 dienų terminas per kurį jie nagrinės, ar iš tiesų atitinku išimties dvigubai pilietybei reikalavimus bei, ar mano pateikti įrodymai užtektini.

Išlaidos

Įrašo pradžioje galima matyti nuotrauką iš Bulgarijos, kur praleidau 8nias dienas bei kartu atšvenčiau draugo vestuves. Taip pat, gimtadienio proga ketvirtadienį skrendu į Gran Canaria (Las Palmas). To, ir tepavyko sutaupyti tik 18,6%

Investicijų sustabdymas

Vakar pervedžiau paskutinius 2600£, kuriuos ketinu šiemet investuoti. Planuoju išėjimą iš darbo taip, kad paskutinė darbo diena būtų paskutinė rugpjūčio diena. Kadangi akcijos dažnokai buvo išpardavimuose, per tą godumą neblogai išsekinau grynųjų rezervus. Neturiu pakankamai, kad padengti dviejų metų išlaidas, tad dabar kelis mėnesius kaupsiu, iki vasaros galo.

Mano ankstesnis planas buvo iš pradžių pamėginti dirbti tik 4 ar 3 dienas per savaitę, bet dabar norai pasikeitė. Noriu pilnai būti bedarbis.

Finansinis turtas

Mano turtas 2023-03-01 dienai yra 404 380.43£ (-10 977.79) arba 455 938€ (-9 760.70). Praeitas mėnuo.

Turto grafikas 2023-03-01

iWeb portfelis

Viso investuota 177 951£. Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 260 703.45£ (+82 752.53£ +46.5%) (lentelėse, skiltyje statistika, matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

Statistika

iWeb portfelis grafikas 2023-03-01

iWeb portfelis 2023-03-01 part 1

iWeb portfelis 2023-03-01 part 2

 

Degiro

Vertė 13 098.11€ (+4 252.52€ +48.08%). Investavimo pradžia: 2018-10-12. Portfelis yra mažinamas. Buvo investuota 54 000€, dabar 8 845.59€.

Degiro portfelio grafikas 2023-03-01

Degiro portfelis 2023-03-01

Vanguard

Viso investuota 36 854.76£, vertė 37 710.64£ (+855.88£ +4.13% metinių, +2.32% paprastų). Investavimo pradžia 2021-03-04.

Vanguard portfelio grafikas 2023-03-01

Vanguard portfelis 2023-03-01

Interactive Brokers

Investavimo pradžia 2022-02-24. Investuota 78 560£, vertė 81 915.15£ (+3 355.15£ +4.27%). Degiro portfelis bus perkeltas čia. Kažkodėl nesigauna gauti to unrealised profit, kuris yra screenshot’e. Ar čia dėl valiutų kurso skirtumo tiek daug susidaro (nes skaičiuojama svarais, bet beveik visi pinigai įkelti buvo eurais).

InteractiveBrokers grafikas 2023-03-01

InteractiveBrokers portfelis 2023-03-01

Išlaidos

Sutaupyta 18.6% pajamų.

Neapskaitomos sumos

Šios sumos nėra įtrauktos į mano turto apskaitą:

  • Aviva pensija – ~15 000£ (~17 000€)
  • Lietuviška pensija – ~550€
  • Investuota į Poq (kur dirbu) – 3 134.67£, dabartinė vertė 0.00£ (nes neįmanoma parduoti).
  • Keli tūkstančiai mokestinių lengvatų už investavimą į privačią pensiją.

Viso apie ~20 000€

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
12 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Justinas

Galima sakyti jau būsite pilnai FIRE?

Darius

Sveikas,

Tai detaliau butu idomu suzinot, kodel sprendimas nebedirbt visiskai? Ka planuoji veikt laisvu laiku?

Darius

Nedirbant kiek per menesi galima naudoti pragyvenimui su dabartiniu portfeliu kad nenukristu investuota verte po infliacijos?

Darius

„Beje, bet su dabartine infliacija, tai nuimti nieko negalima. Tūkstančiais tas portfelis dabar nuvertėja, net nieko nenuimant.”

Nu bet juk ziurime i vidurki o ne tik kad dabar. Jei eini i pensija tai juk turi nuiminet pragyvenimui.

Bet siaip suma nebloga. Tik jei neturi kokioj anglijoj busto, tai skaiciau kad vien ant nuomos tokie pinigai iseina – 1700. Tai idomiai cia taip.

„šokti su parašiutu”
tik neuzsimusk, toki gera gyvenima susikures 😀

Beje porfelis juk turi padengti infliacija. Kuo didesnis nuvertejimas tuo turi brangi akcijos. Gal tik kai cia buvo ispusta ir taip tai jos pakrito kazkiek bet tik nustos kelt palukanas ar prades mazint ir manau augs akcijos. Juk tam ir yra tos akcijos kad minimum infliacija padengtu, bet mes dar tikimes kad jos ir uzdirba.

Darius

Beje kaip sakai kiek % tavo atlyginimas kristu jei dirbtum lietuvoj, kad ir kontraktintum su uzsieniu?

As galvojau kad lietuvos ir uzsienio atlyginimai nelabai skirias del galimybes dirbti is bet kur.

Nors dabar rasydamas prisiminiau kad san franciske sako gerokai didenes algos vien del vietos.

Siaip LT kas 3k eur uzdirba tai jau gerai, pazistu geru programeriu, jie uzdirba kazkiek virs 3k eur. O cia sakai per 3-4 men 15-23k, tai arba tu dar geresnis uz juos arba cia tokie skirtumai nuo anglijos.

Beje ten ne kontraktoriai, tai del visokiu saugumo garantiju, tai irgi mazesnis gaunas atlyginimas. Bet neturetu but stipriai, cia turbut keliu simtu eur skirtumas.

Dar idomu – jei nera motyvacijos, kaip tu pasieki ta rezultata? Vistiek neismeta, tai jei nebutu rezultato, tai ismestu. Ar ten tokia imone chill, nelabai ka ziuri 😀

adomce

Ta Bulgarijos vėliava labai jau įtartinai į lietuvišką panaši 🙂 bet mūsų smagesnė, jū tokia…. subdued, šalta? 😛

Manau, kad per daug žmonės koncentruojasi į FIRE (FIRE is potentially overrated). Tie planai perplanuojami dažnai. O juk daug svarbiau yra procesas, nei rezultatas. Ar mėgaujiesi procesu – gyvenimu šiandien – ar nelabai? Pvz. įsivaizduokime Povilas sukurs šeimą. Planai išnyksta ir perplanuojami 180 laipsnių kampu. Ar kas nors Covid planavo? O karą Ukrainoje? O 15-20% infliaciją? O klimato atšilimą, žmonių migraciją? Kaip ten sakoma – mes planuojam, o Dievas juokiasi? 🙂

Štai pvz aš dabartiniame darbe sėdžiu (nors galėčiau praktiškai jau ir nebedirbti, arba nuotykių ieškoti po skirtingus kontinentus) ir mėgaujuosi procesu. Geras suburtas kolektyvas, geras bosas duoda laisvę ir apsaugo, kai reikia, 3/5 dienų dirbu iš namų, dešimties metų planas executinasi neblogai (tranzicija į IaC ir SRE ir Agile, multi-cloud environment, paslaugų insourcinimas, mes aptarnaujame 7 departamentus, turinčius visiškai skirtingas verslo logikas, nors kiekvienas jų turėtų turėti savo IT, o mūsų čia tik 50 inžinierių), darbas įdomus ir challenging at the same time, yra iš ko mokytis aplinkui. Alga irgi nebloga, daugiau nenoriu (viskas vistiek eina į pensiją…) tai tikrai nėra #1 motyvacija likti.

Bet svarbiausia – tai yra my way to give back to this country. Buvo laikas, kai buvo viskas baisu ir 3 maži vaikai ant galvos (aš tik vienas dirbau, nes kitaip neįmanoma auginti gerų jaunų piliečių), nei būsto, nei aiškaus karjeros kurso, nei alga superinė (reikėjo kurį laiką gyventi iš pašalpų), nei giminių kurie padėtų (labai populiaru LTU, beje). Dabar jau situacija kita. Ir jeigu ne aš ir panašūs į mane darbe, jeigu mes visi FIREintumėm ar būtumėm pavilioti vien tik su daugiau pinigo, tai kaip komanda ir paslaugos veiktų?

Daug žmonių gali daugiau algos pasiprašyti ir kitur, bet jiems čia patinka. Mes turime žmonių, kurie dirbo bankuose, buvo distinguished engineers service provaideriuose (o salary increase gavo tik pas mus, ir čia per N metų), kurie dirbo Microsoft ir net rašė egzaminų klausimus, kurie turi fizikos ir chemijos degrees, kurie buvo hackeriai jaunystėje, kurie daro IT crowdfunding laisvalaikiu, bet … jiems čia patinka. O dabar mes diktuojame sąlygas vendoriams, spardome užpakalius šūdmaliams ir apsimetėliams, mokiname tuos pačius Microsoft ir panašius, kaip reikia daryti IT ir mūsų aplinka jiems yra geras testbed išbandyti savo product improvements 🙂 Ir smagiausia, kad visame tame dalyvauti, visai nereikia universitetinio išsilavinimo, kuris nuves žmones į skolas, ar būti super coderiu 🙂 Tuoj pajungsim chatGPT ir jis už mus kodą rašys, ir gana neblogai 🙂

Plius antra profesija man padeda pamankštinti smegenis ir hopefully atitolinti onset of dementia, kai investment (į kur aš po truputį keliauju ir kuris mane ir šeimą maitins ateityje) tampa nuobodžiu. Nes bet koks profesionalus darbas ilgainiui tampa rutina ar nuoboduliu. Ir atvirkščiai – kai IT užknisa, yra investment. Čia panašiai kaip Statkevičius su teatru ir rūbų mada. Labai neblogas setupas. Tik laiko jau daugiau kažkam nelabai lieka 🙂

O dabar palygink mano psichologinę būseną, su žmogumi (real case) kuris turi 1m+ sąskaitoje, kuris irgi svajojo apie FIRE, kuris išėjo iš darbo, iš pradžių bėgo į Kiprą (nepatiko), po to į Australiją, darė 3 metus soul searching, kol atrado save (dabar sako, gal Kirpas ir visai nieko :)). Stato ramiai namą, skaito apie termitus, maudosi jūroje….ir vistiek ten dirba part time. Ir jo satisfakcija to pateisinimui irgi yra – giving back. Žmonės – sociumo dalyviai, mes negalime vieni be kitų.

Ir apskritai, nepamirškit – ką jūs beveikiate gyvenime šiandien, visada galite more. Jūs dar tik, kaip vietiniai sako, „scratching the surface”. Yra dar daug ko ir visur veikti, pilna jumyse neatrastų talentų 🙂 Ar jums 60, ar 16. Man visada keista, kaip šiuolaikinė švietimo mašina reikalauja iš jaunų žmonių: pasirink profesiją jau 15os metų. Ką tu gali rinktis, jeigu dar nieko gyvenime neišbandei? 🙂

adomce

> Galbūt ir visą 100k. Mano originalus planas buvo grįžtant į UK
> susitaupyti 50k kelionei aplink pasaulį bei mesti arbą. Nesakau, kad
> būtent tą darysiu, bet pinigų ketinu išleisti daug įvairioms
> patirtims.

Don’t hold back. Kai labai taupai (kitaip neįmanoma, kai pradedi nuo 0 – tai yra vėlesnės prabangos kaina) ir gauni už tai nuolatos į kuprą (kaip aš nuo savo antros pusės LOL), puikiai supranti, kad kažkada ateina laikas palaikyti sveiką balansą tarp taupymo ir gyvenimo. Štai mes nulėkėm savaitgalį palaikyti Lietuvos ledo ritulio rinktinės, nors jau N metų kaip buvau ant sniego ir net taisyklių nepamenu ice hockey 🙂 Bet buvo smagu ir verta, nors vyrai ir gavo į kaulus…. o visai galėjo laimėti bent trejas rungtynes.

>Plius dabartinė infliacija pinigus degina nesveiku greičiu. Net nieko >nenuimant iš portfelio, mano portfelio pirkimo galia nuolat mažėja >labai stipriai.

Taip, bet įtariu, kad Tu taip pesimistiškai galvoji tik dėl to, kad nesusitvarkei statistikos. Jeigu vietoje daugelio grafikų išskirtumei tiktai tai, kuri pusė portfelio yra Tavo santaupų įmokos VS kuris yra investment return, viskas būtų aiškiau (prie ko potencialiai reikėtų padirbėti). Ir skaičiuojant, įtrauk visas pensijas ir akcijas private equity, darbdavio ir ką tik nori – nes visa tai yra to paties portfelio dalis, nėra prasmės juos atskirai skaičiuoti (net jeigu ir negali realizuoti, tiesiog rašyk tą pačią numanomą vertę dovanojimo metu).

Įtariu, kad santaupos sudarytų didesnę dalį, o juk investuojant reikia pasiekti būtent didesnę investicinę grąžą. Santaupos iki pirmo antro 100-200K natūralu, kad sudarys didelį procentą (čia taip visiems), bet po to jau jos turi nueiti į šešėlį ir ROI perimti visą portfelio augimą. Kai turėsi laiko pasižiūrėk, koks trend yra paskutinius penkis metus, įdomu visai pamatyti 🙂

Pvz mes jau +14% pliuse šįmet (po neigiamų metų visada didelė tikimybė, kad atšoks) taigi pusę pernykščio nuostolio jau atkalėm. Tai gal nėra jau taip blogai pasitikėti akcijų rinkomis 🙂 Iš 8 metų darbo tik vieni nuliniai ir vieni minusiniai, visa kita – pelnas. Juk logiška = esant aukštai infliacijai assets kaina auga (NT, daiktai, žaliavos, pelningi verslai) – tai nėra kur bėgti daugiau, jų daugiau nepasigamino. Visi turi kapšus pinigo ir mėgina juos palenktyniaudami ištaškyti 🙂 Vat pvz. visas tas crypto susiurbtas srautas turi kažkur eiti, burbulas panašu jau sprogo, nors dar yra nemažai spekuliatyvaus pinigo, kuris kažkur vėl mesis iškilus pirmai panikai (parduok durnesniam).

12
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x