Motociklo rinkimasis sekančiai kelionei 3 dalis – sprendimas

Praeitą kartą rašiau apie išbandytus motociklus praeitą savaitę. Dabar apie šią savaitę bandytus bei ką gi pasirinkau. Pabaigoje dar trumpai apie kelionės tikslus ir planuojamus kaštus.

Kodėl atmečiau BWM 1300 GS

Nors žiauriai patogus, smagiai valdosi, bet vis dėlto per sunkus. Lėtais greičiais ar aikštelėj stumdyti sudėtinga. Be to, brangiausias apie 23k. Tiesa, Ducati ne ką pigiau su 20,1k£.

Iš ko renkuosi?

Pasirinkimas tarp Husqvarna Norden 901, Triumph Tiger 900 (tiek GT, tiek Rally) ir Ducati DesertX.

Husqvarna Norden 901 – labai patogu sėdėti

Privalumai

  1. Patogiausias iš trijų sėdėti, tik BWM patogesnis (bet BWM iškritęs iš pasirinkimo). Galimos net dvi padėtys, arčiau bako, arba toliau. Tad užpakalis niekad nenutirptų.
  2. Kaina mažiausia iš likusių.
  3. Valdosi ir guldosi maloniai

Trūkumai

  1. Per trumpas langas. Nors daug daužymo (angl. buffeting) nėra, bet langas per mažas. Gamintojas siūlo didesnę, gal išspręstų bėdą.
  2. Patikimumas. Iš esmės, tai tas pats KTM. Tiesiog neturiu pasitikėjimo ir būtų neramu, kad suges.
  3. Valdosi maloniai, bet nėra ryšio su asfaltu jausmo. Galbūt čia šakes pareguliuoti reiktų. Ne, darant apsisukimo manevrą lėtu greičiu, buvo kažkaip keista. Bet galbūt čia todėl, kad prieš tai su mažesniu ir kitaip valdomu KTM važiavau. Tikrai nieko blogo nėra, tik keistai truputį pasirodė.

Realiai geras variantas, atmečiau dėl nepasitikėjimo gamintoju.

Galutinė kaina su viskuo apie 15k£

Ducati DesertX – pats smagiausias

Ducati DesertX 2023

Tai smagiausias motociklas iš visų bandytų. Žiauriai gerai valdosi ir guldosi. Lėtu greičiu irgi labai lengva manevruoti.

Ant tiek linksmas, kad tiesiog priverčia agresyviai važiuoti ir lėkti.

Tačiau motociklas toks labai gyvuliškas (angl. raw) sakyčiau. Stiklas labai blogas, labai daug daužymo (angl. buffeting). Sėdynė atrodo minkšta, tačiau akivaizdžiai per siaura ir per trumpa. Mano užpakalis būna ten, kur susijungia sėdynės. Pradinis minkštumas apgaulingas. Pirma pagalvojau, kad primena BWM 1300 GS, tačiau pasidaro nebeminkšta po kiek laiko.

Pati važiuoklė labai sportiška. Sugeria tik mažus nelygumus, visa kita labai jaučiasi per užpakalį. Nebūtų smagu prastais keliais, o tokių nemažai pasitaiko. Man išvis sunku įsivaizduoti, kaip per bekelę tokiu važiuoti. Atidaužytų užpakalį ir rankas. Taip, valdymas, kelio dangos pojūtis ir sukibimas turbūt fantastiški būtų, bet mano kūnui daug malonumo nebūtų.

Tam tikruose apsukų rėžiuose vibruoja kažkur stiklas ar kažkas prieky. Taip pat, yra kažkoks pusiau švilpimo garsas važiuojant. Primena kažkiek oro paėmimo garsą, tačiau ne jis čia, nes rankeną užlaužus supranti, kaip oro paėmimas skamba.

Quick-shifter prastas. Reikia jėgos daugiau. Taip pat, prastai sulygina apsukas perjungiant. Dažniausiai būna smūgis naudojant quik-shifter.
Iš esmės quick-shifter išeitų naudoti tik tada, kai yra pagreitis imamas ir apsukos kažkiek sukeltos, bent 5-6k.
Poreikis atleisti gazo rankeną norint perjungti į apačią nervinantis. Visa esmė perjungti į apačią, kad tuoj bus einama ant lenkimo. Net, jei yra lėtėjama, tai nereiškia, kad aš noriu gazą atleisti. Juk noriu tik pavarą pakeisti. Man labai keista, kad taip veikia. Mažai situacijų, kur jį naudoti malonu.

Trūkumai:

  1. Stiklas
  2. Sėdynė
  3. Važiuoklė kieta per bet ką didesnio ant kelio (šitą gal galima kaip nors pražiūrėti. Būtent dėl to turbūt taip smagiai valdosi)
  4. Prastas quick-shifter
  5. Ducati verčia viską daryti atstovybėje (angl. dealership)

Stiklas

Peržiūrėjus trečiąsias šalis ne tiek daug pasirinkimų tam išspręsti. Pats Ducati kelioninis (angl. touring) stiklas vos 2,5cm aukštesnis. Internete žmonės sako, kad sprendimas yra priešingas, reikia eiti su dar žemesniu Rally stiklu, tada lieka tik švarus vėjas. Peržiūrėjus internetą, tikrai mažokai tų variantų, kaip tas problems išspręsti reiktų. Problema, kad daužymas buvo didžiausia praeitos kelionės bėda, ir tikrai nenoriu to kartoti. Uždėjus didesnį stiklą, problema dažnai neišsisprendžia, gali pablogėti. Kitas dalykas, kad aš noriu iškart važiuoti nusipirkęs, o ne mėginti spręsti tokias bėdas. Žinoma, turint laiko, tikrai galima būtų rasti stiklą, kuris būtų tinkamas.

Sėdynė

Sėdynę irgi galima pakeisti, tas turbūt mažiau problematiška nei stiklas. Bet kuri sėdynė turėtų sueiti geriau nei originalas.

Limituotos remonto galimybės

Viską turbūt galima rasti internete, bet Ducati tiek nuėjo į tą pusę, kad naudojimosi knygelėj ties grandinės įtempimu rašo: važiuoti į atstovybę. Iš esmės, instrukcija beprasmė. Nieko absoliučiai nesako, išskyrus, kad reikia vežti į atstovybę.

Kita

Kaina antra pagal dydį, tik BWM 1300 GS brangesnis. Komplektacija 20,1k £ (bazinė kaina 15,1£). Kaina tikrai nėra problema. Čia tik mėginu pateisinti, kodėl kažką kitą pasirinkau.

Privalumai

  1. Važiavimo malonumas ir valdymas fantastiški – niekas net nėra arti Ducati šituo aspektu. Ducato atskiroj savo lygoj.
  2. Tepalo keitimas kas 15 000km (vietoj įprastų 10 000km)
  3. Labai gražus

Triumph Tiger 900 GT Pro ir Rally Pro

Tiger 900 Rally Pro 2024

Nors pradinė kaina beveik tokia pat kaip Ducati (14,6k£ for Rally Pro, ir 13,6k£ for GT Pro), bet sudėjus visus priedus tiek Rally tiek GT išeina 17,2k£ (vietoj Ducati 20,1k£).

Problemos:

  1. Vibracijos
  2. Valdymas vidutiniškas
  3. Šiluma juntama keliais

Vibracijos

GT Pro iš esmės jų neturi, bet Rally Pro turi. Mano bandytas Rally Pro turėjo bekelės pėdų laikiklius, tad nebuvo gumos. Po 1,5h UK greitkeliais (105-130k km/h) mano kairė koja dilgčiojo. Kairė ranka dar nesijautė, bet atrodo pusvalandis ir gali pasijusti. Bet galėjau ir įsivaizduoti, nes, kai ieškai vibracijų ir jausmų, tai smegenys mėgsta rasti.

Valdymas

GT Pro tai valdosi visai smagiai. Prasčiau nei Ducati, bet vis tiek smagiai. Rally Pro nėra smagus. Kad valdosi blogai pasakyti negaliu, bet tiesiog nėra smagu. Neturi Rally Pro pasipriešinimo guldymui kaip koks KTM 890 Adventure, bet kartu nėra labai norintis vykdyti reikalavimus. Kompromisas tarp labai patogios važiuoklės (turbūt ir galimybės bekelia važiuoti) ir valdymo.

2024 Triumph Tiger 900 sėdynės naujos anot manęs tai mažiau patogios nei praeitų metų modelio. Praeitų modelių buvo super pagal mane. Bet taip, dabar per sėdynes vibracijos jausti neišeina. Sėdynė nėra labai geresnė nei Ducati, bet nereikia sėdėti ant sėdynių sujungimo, kas reiškia, kad net paprastas airflow uždangalas pridėtų tą mažą trūkstamą komfortą.

Žinoma, valdymas vidutiniškas, bet būčiau Ducati neišbandęs, tai atrodytų neblogas. Nuo Husqvarna 901 nusileidžia ne tiek daug. Bet kartu ir turi privalumą, kad jaučiamas asfaltas labiau.

Šiluma

Daug kas skundėsi, kad praeitas modelis pro vieną pusę per daug šilumos pučia ir kaitina kelius. Šitą jie pataisyti mėgino. Gal ir pataisė, tačiau testavau 13C temperatūroje. Keliai jautė šilumą, bet abejose pusėse. Ne karštį, bet šilumą. Sustojus, apčiupinėjau vietas, kur keliai būna, ten visur šilta. Iš esmės, man regis net Honda NC750X ten sušyla, bet tik prie didesnių temperatūrų ir keliai realiai nejaučia, nes nėra į juos pučiančių ventiliatorių..
Sunku prognozuoti, kaip tai būtų 25C ar 35C temperatūroje. Vienas apžvalgininkas jautrus karščiui sakė, kad ties 25C tai vis dar nėra problema. Prie 35C dar turbūt niekas neturėjo galimybės išbandyti.

Privalumai:

  1. Rally Pro labai patogu iš pakabos pusės
  2. Gera apsauga nuo vėjo, reguliuojama 5cm.
  3. GT Pro valdosi maloniai (bet ne Rally Pro)
  4. Gamintojo patikimumas didžiausias iš šių trijų pasirinkimų, bet tikrai nėra „japoniškas“

Patogumas

GT Pro verčia būti į priekį pasilenkus, kas mano nugarai nepatiko nė kiek nei 2023 nei šitam modelyje. Man įsiskauda nugara apačioj arba viršuj. Galima būtų pataisyti šitą turbūt pastumūs vairą arčiau.

Rally Pro išbandžiau ant žemesnės sėdynės tai keliai įsiskaudėjo abu. Su Honda NC750X tik kairys skaudėdavo. GT Pro keliai puikiai stovi, nes pėdų laikikliai yra keliais centimatrais priekyje, tad kojų sulinkimas mažesnis. Iš esmės, tikiuosi, kad Rally Pro sėdynė ant aukštesnės sėdynės išspręstų šitą bėdą.

Vėjo apsauga

5 cm reguliavimas gali atrodyti mažai, bet būna situacijų, kai pvz., labai vėjuota ir nuleidi 5cm žemyn stiklą, vėjas pradeda labiau pūsti ir sumažėja daužymas. Jei šoninio vėjo nėra, tai tada ant aukščiausios padėties labai švarus vėjas eina. Plius imčiau dar su spoileriu, tai turbūt įmanoma išvis ramiai ir tyliai važiuoti bus.

Valdymas

GT Pro neprilygsta Ducati DesertX, bet turbūt yra panašus į Husqvarna Norden 901.

Rally Pro valdymas nėra blogas, bet tikrai mažiau linksmas. Nėra tokio pasipriešinimo guldyti kaip KTM 890 Adventure, bet kartu ir motociklas neturi noro gultis ar atsitiesti. Iš esmės kompromisas tarp super patogios pakabos ir valdymo.

Patikimumas

Triumph didžiausias iš Ducati ir Husqvarna. Triumph taip pat leidžia pratęsti garantiją iki 4 metų. Bei visi nauji motociklai turi Europoj galiojantį draudimą dviems metams, jei sugestų motociklas (angl. roadside assistance).

Kita

Pigesnis nei Ducati apie 3k, nors ne piniguose laimė 😉

Užsisakiau Triumph Tiger 900 Rally Pro

Penktadienį (2024-02-09) sumokėjau užstatą už Rally Pro už būtent tą spalvą kuri matoma nuotraukoje. Pristatys tarp vasario 24 ir kovo 9. Tada dar reiks prasukti staigiai 1 000 km, ir padaryti pirmą servisą motociklui. Tada iškart į kelionę.

Iš esmės pasirinkau dėl didesnio komforto nei Ducati. Ką vadinu komfortu?

  1. Vėjo gera apsauga
  2. Maloni važiuoklė/pakaba (angl. suspension)
  3. Sėdynė nėra super, bet geriau nei Ducati
  4. Malonumas naudoti quick-shifter (galima net į pirmą ar iš pirmo į antrą, vis tiek super maloniai perjungia)

Mano važiavimo stilius ramus, patogumas svarbiau nei manevringumas. Neramumas tik tos vibracijos, šilumos nuo aušintuvų, ir kad keliai kiek per daug sulenkti buvo su sėdyne ant žemesnės padėties (važinėsiu ant aukštesnės). Bet manau, kad viskas bus normaliai. Nė vienas motociklas nebuvo idealus, visi savo trūkumų turėjo. Čia tikrai labai kompromisinis pasirinkimas, nėra taip, kad kažkuris variantas geriausias net, jei ignoruojama kaina.

Jei pirkčiau motociklą trumpoms kelionėms ir tiesiog šiaip turėti, tai tikrai Ducati imčiau. Galima būtų paaukoti patogumą dėl papildomo malonumo, kai važiuojama ne tiek daug ir ne taip toli. Man regis, Ducati yra vienintelis motociklas, kur tikrai nesijaučia, kad priekinis ratas yra 21 colio. Geriau nei BWM GS 1300 are Tiger 900 GT Pro, nors abu pastarieji su 19 colių ratu.

Galutinė kaina su visom apsaugom, dėžėm, surinkimu, registracija ir t.t. gavosi 17,2k£ (381£ nuolaida) (20,15k€). Esu tikras, kad galima buvo daugiau išsimušti nuolaidos, bet aš neteisingai interpretavau mano pirmą kainos derėjimą. Vietoj to, kad iškart nuleistų, nuėjo su viršininkų tartis (kai derėjausi dėl praeitų metų modelio, tai ne problema buvo iškart daugiau nuleisti), tai pagalvojau, kad, esu jau arti limito, bet manau, kad bent dar 200£ iki 17k turbūt buvo galima nusiderėti norint. Kaip bebūtų, derybininko įgūdžius man tikrai yra kur tobulinti.

P.S. Visi čia kalbėti motociklai buvo sukomplektuoti su aliumininėms dėžėm, apsaugom, šildomoms rankenom ir sėdynėm (išskyrus Ducati, nes neturi tokio varianto), cruise control, quick-shifter ir t.t. Žodžiu, beveik viskas, kas įmanoma. Kai kurie iš šių dalykų įeina į pradinę kainą.
Plius darbas visa tai sumontuoti. Bei 400£ už sekiklį.

P.P.S. Taip, pačiam viską perkant ir susidedant būtų pigiau, bet neturiu nei vietos, nei laiko, nei noro tuo užsiimti.

Koks mano dabartinis kelionės užmojis?

Per ateinančius porą metų aplankyti visas Europos šalis motociklu, išskyrus salas (Islandija, Malta, Kipras). Bus 3 mėnesiai keliauti, 3 mėnesiai poilsis, 3 mėnesiai keliauti ir taip porą metų.

Įsivaizduoju, kad Vakarų Europoj man tai kainuos apie 5500-6000€ per mėnesį. Rytų apie 4000-5000€. Taip pat, kadangi kelionė bus ilga, tai reiks ir tepalus, ir padangas, ir grandines keisti, vožtuvus reguliuoti, ir t.t. Tam dar keli tūkstančiai sueis.

Viso gausis apie 12 mėnesių keliavimo, tad vidutiniškai tarkime  5250€ per mėnesį. Vadinasi 12 * 5250€ = 63 000€. Tada  dar bent kokie 4 000€ motociklo priežiūrai. Manau, kad į 70k€ eis sutilpti. Žinoma, kad tai yra daug daugiau nei mano portfelis leidžia, norint jo nemažinti.

Įmanoma, kad bus galimybė padirbti 2-3 mėnesius per metus savo senai įmonei. Jei tokia proga bus, tai apsiimsiu. Pradiniai pinigai realiai neapmokestinami JK, tai per tą mažą laikotarpį galima apie 15-16k £ be vargo uždirbti, kas labai pagelbėtų. Plius visai smagu paprograminti po tiek laiko nedirbus būtų.

Visos dalys

Motociklo rinkimasis sekančiai kelionei 1 dalis
Motociklo rinkimasis sekančiai kelionei 2 dalis
Motociklo rinkimasis sekančiai kelionei 3 dalis

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
4 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
praeivis

Sveikinimai su pirkiniu! Tikrai bus puikus variantas! 🙂

Palangiškia

Labas, kada naujas įrašas? Kaip pasiruošimas kelionei? 🙂

4
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x