Kaip viskam surasti laiko

Labai dažnai tenka išgirsti sakant: „jei tik turėčiau daugiau laiko, tai padaryčiau tą ir aną”. Tačiau iš tiesų, tai tik dar vienas atidėliotųjų pasiteisinimas. Tema sena kaip pasaulis, bet sukaupiau keletą gerų pavyzdžių, kurie tikiuosi bus geras spyris į pasturgalį, priversiantis pajudėti iš vietos. O vėliau su inercijos pagalba… galima ir kalnus nuversti… 🙂

Norint surasti viskam laiko, pirmiausia reikia suprasti, kiek daug jo iššvaistome. Todėl šio straipsnio tikslas parodyti, kiek daug jo turime, tačiau nenaudojame.

Buto darbai
Šiuo metu padedu sesei remontuoti butą, tad supratau, kad dirbti 11-14h per parą visiškai nesudėtinga. Anot psichoneuroimunologo Nick Hall (angl. psychoneuroimmunologist) žmogui svarbus ne streso (atliekamo darbo) kiekis, o jo pobūdis. Jei žmogus patiria 14h per parą identišką stresą, pvz., darbas kompiuteriu, tuomet jis tikrai gali persitempti. Kita vertus, jei dieną dirbama 8h kompiuteriu, vakare bėgiojama, po to tvarkomas garažas, vėliau skaitoma knyga, tada bendraujama, tuomet sveiko žmogaus išteklių viskam turi pakakti. Galiu tik pridurti, kad tai tiesa.

Tačiau svarbu nepamiršti daryti pertraukų, gerti daug skysčių, tinkamai maitintis ir vėdinti patalpas. Dirbu programuotoju, tad esu ne kartą pajutęs, kad neišvėdinus dieną patalpų, tikimybė, kad vakare įsiskaudės galvą labai didelė.

Studijos
Egzistuoja Parkinsono (prof. C. Northcote Parkinson) dėsnis, kuris teigia, jog užduotis užpildo visą jai skirtą laiką. Pvz., kai studijavau dieniniam ir dirbau 4 dienas per savaitę po 8 valandas, tai viską spėdavau. Na, kartais tekdavo ir iki 1-4h nakties pasėdėt, o 6:00 keltis. Bet paklausiu, kiek iš jūsų kartais šiaip sau eina taip vėlai miegot?..

Baigęs studijas pradėjau tik dirbti ir daryti savo asmeninius darbus, pvz., šis puslapis. Pradėjo atrodyti, kad to laiko nėra. Klausdavau savęs: kaip galėdavau viską suspėti, kai studijavau?! Viskas paprasta, kai yra laiko, tai skiri jo daug bereikšmiam poilsiui, pvz., naršyti internetą, susitvarkyti stalą, apsipirkti. Žodžiu, darai bet ką, kas padeda atidėlioti tikrąjį darbą.

Tuo tarpu, kai laiko nėra, tai viską padarai ir dar daugiau. Ką čia ir bepridursi? Gana tingėt, griebiat jautį už ragų ir darot darbus!

Vaikai
Tik nesakykite, kad dirbate ir todėl studijoms nebepakanka laiko. Žmonės dirba, studijuoja ir dar augina mažus vaikus, kurie nuolat serga. Beje, tie žmonės viską suspėja. Jie tikrai neišgalvoti ir ne iš pasakų. Jie tokie patys žmonės kaip ir jūs.

Išvados
Laiko stygius tėra jūsų galvoje. Patys jį susikūrėte, kad pateisintumėte savo tingumą. Jei tikrai norite kažką padaryti, tuomet tikrai galite surasti tam laiko. Jei nesugebate surasti, tuomet  jūs tiesiog teigiate, kad jums tas dalykas nesvarbus.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
6 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Mindaugas Šimkus

„Na, kartais tekdavo ir iki 1-4h nakties pasėdėt, o 6:00 keltis. Bet paklausiu, kiek iš jūsų kartais šiaip sau eina taip vėlai miegot?..” NIEKADA. Miegu nuo 20h iki 5h 🙂 vėliausiai miegot nuėjau 21:30, ar tai 22h, bet tai užtat dieną šiek tiek jautėsi nuovargis… Miegas yra labai svarbus – niekaip nepateisinu darbo (pramogavimo) miego sąskaita, nes tai darbas (pramogavimas) sveikatos sąskaita…

„Tik nesakykite, kad dirbate ir todėl studijoms nebepakanka laiko. Žmonės dirba, studijuoja ir dar augina mažus vaikus, kurie nuolat serga. Beje, tie žmonės viską suspėja. Jie tikrai neišgalvoti ir ne iš pasakų. Jie tokie patys žmonės kaip ir jūs.” Taip, tu teisus – tie žmonės neišgalvoti. Taip pat neišgalvotos ligos ir sveikatos sutrikimai dėl streso (atsirandančio dėl per daug užimto gyvenimo). Ką jau kalbėt apie kenksmingų stimuliatorių (kaip kava, energetiniai gėrimai) vartojimas,kad atlikti darbus kuriems nebeužtenka energijos. O nuo tokios perkrovas žmonės kartas nuo karto vėlgi taupydami laiką atjunginėja smegenis alkoholio ir nikotino pagalba (dažniausiai). Aš asmeniškai nė kiek nesižaviu studijuojančiais dviejose specialybėse dirbančiais ir dar auginančiais vaikus. Jie nežino ko griebtis ir puola visur nieko taip iki galo rimtai ir nepadarydami. Kad kas nesuprastumėte manęs klaidingai, turiu pridurti, kad žavesio nekelia ir tie kurie nuolat verkšlena, kaip jie nieko nespėja, nepaanalizuodami savo laiko panaudojimo neracionalumo arba prasto veiklos paskirstymo.

mano išvados būtų kiek kitokios – jei norite ką nuveikti, bet jums atrodo, kad tiesiog tai veiklai jums stinga laiko – paanalizuokite ar tikrai visą dieną leidžiate prasmingai… kiek laiko skaitote ale naujienų straipsnius ir pagalvokite ką jums davė tai kad jį perskaitėt? ar duoda jums gyvenime naudos žinios kur kubilius nusiperdė, ką valinskas pasakė, ar koks uspaskis blogas? kokia gili krizė ir kaip nėra pinigų, kaip tik mažinant atlginimus policininkams, mokytojams, gaisrininkams ir kitų niekingų prof. atstovams ir pensijas tiems kas jau atidirbo savo ir yra nebepajėgūs priešintis. (apie monopolininkų (elektros, dujų, šildymo) viršpelnių apmokestinimą iš „LT corporate media” neteko girdėt) kad rusija galbūt puls LT kadanors, kaip neva teroristai vis terorizuoja jav… kad negras okupavęs Iraką, Afganistaną gavo taikos premiją. ar tai duoda jums naudos? Ar tik plauna smegenis? Ką jau kalbėt apie TV, kurio 90% laidų žmones „konkrečiai bukina”.. Apie kriminalus mirgančius pirmuose puslapiuose, aprašant smulkiausiai tyčinio nužudymo detales, bei paminint nuosprendį – 14 metų, kas daugiau nieko nedaro kaip tik demoralizuoja….

čia praktiškai aprašiau aprašiau kaip aš švaistydavau laiką kol nesusivokiau taip darąs… Manau po sesijos atsiras laiko ir pradėti eilei knygų kurioms taip ir nerasdavau laiko.

Mindaugas Šimkus

taip, su tuo aš taip pat visiškai sutinku – kuo daugiau skirtingos ir įvairios mėgstamos norimos ir reikalingos veiklos 🙂

Kemblys
6
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x