Kaip taupyti pinigus (2 dalis) – finansinė nepriklausomybė (3 dalis)

Taupom taupom piliai ant uolos krašto :)

Taupom taupom piliai ant uolos krašto 🙂

Praeitame straipsnyje paskaičiavome, kiek tų pinigų reikia bei padarėme išvadą, kad svarbiausia yra ne kiek uždirbame, bet kokią dalį algos sugebame pasilikti sau. Todėl šįkart pasidalinsiu, kaip tai padaryti.

Turbūt teko girdėti apie http://www.getrichslowly.org/? Jo, įkūrėjas pardavė savo kūrinį dar 2006 metais bei ne per seniausiai atsivertė į „ūsuotumą“ (angl. mustachianism). Štai jo pasakojimas apie mąstymo pasikeitimą: http://www.mrmoneymustache.com/2014/06/19/j-d-roth-how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-mustachianism/

Esmė ta, kad buvo suprasta, kad 10 ar 20 procentų atlygio taupymas yra per mažai. Su 10% reikia net 9 mėnesių, kad sutaupyti sumą mėnesio pragyvenimui, su 20, reikia 4. Tuo tarpu su 50% vos vieno, su 75%, per mėnesį sutaupoma trims mėnesiams!

Pirma, tikrai neteigiu, kad kiekvienas taip gali padaryti. Jei dirbate už minimumą, tai tiesiog neįmanoma. Tačiau, jei gaunate bent 2500-3000 į rankas, tuomet 50% taupymas pasiekiamas net be didesnių valios pastangų.

Antra, dauguma dalykų atrodo nesąmonė iš pirmo žvilgsnio, kai žmonės daro kažką kitaip. Bet, kai pradedi vadovautis logika vietoj emocijų, supranti, kad taip turėtų elgtis kiekvienas sveiko proto žmogus. Pvz., važinėti dviračiu net šaltu metu ir per lietų.

Ilgoka ta įžangą, bet kaip be jos? 🙂

Pagrindinės taupymo gairės

Tikiuosi jau perskaitėte mano straipsnį pirmą dalį apie pinigų taupymą? Čia nekartosiu ten esančių patarimų, bet pridėsiu naujus, kuriuos pats taikau.

Važinėti dviračiu į darbą.

Dar nė dienos nevažiavau kitaip. Jei būtų didžiulė liūtis, tai tiesiog ilgiau pasėdėčiau darbe, o kitą dieną vėliau nueičiau, kad išlyginti valandas. Tas pats galioja, jei lyja iš ryto. Tačiau kasdienis lietus nėra priežastis nevažiuoti. Iš patirties galiu pasakyti, kad per lietų daug smagiau!

Žmonės kartas nuo karto vis paklausia, kodėl neturiu automobilio, nes kažkaip žmonės už minimumą dirbantys toj pat įmonėj sugeba jį turėti, o „vargšas“ programuotojas šaltu oru dviratį mina. Tiesa ta, kad minant dviratį nebūna šalta. Kol dviratį nusinešu į apačią ryte iš trečio aukšto, kūnas šiek tiek įšyla, tad atidarius lauko duris nebūna vėsu. Vos pamynus, jau šilta visai kelionei. Tad šalčio faktorių galima pamiršti.

O kur dar sveikatos privalumai važinėjant dviračiu, užsigrūdinimas. Apie pinigus kalbėti irgi neverta, tūkstančius sutaupau neturėdamas Londone mašinos.

Maistą gamintis patiems bei pirkti jį keliose parduotuvėse

Į darbą maistą nešdavausi visad, daug greičiau gaunasi papietauti nei keliauti iki kažkokios kavinės, laukti kol tave aptarnaus, kol pagamins, kol atneš, tada grįžti atgal. Vien dėl laiko visad rinkdavausi savo atsineštą maistą, net, jei tai nebūdavo pigiau. Taip pat, yra nerašyta taisyklė, kad kiekvieną penktadienį darbe einame pietauti kažkur arba užsisakom.

Be to, išmokau šį bei tą apie dietas, kalorijas, maisto naudingumą ir pan. Sakyčiau, kad maitinuosi kaip niekad sveikai. Pusryčiams pjaustyti švieži vaisiai ir įvairūs riešutai ant viršaus. Pietums namuose paruoštas maistas. Svarbiausia, kad išmokau, kur ką pigiausiai pirkti. Vaisius visad perku turgelyje, mėsą ir pan. dalykus Asda parduotuvėj, riešutus, dribsnius ir pan. Lidl, smulkmenas 99p ir t.t.

Skamba turbūt kaip sunki užduotis apeiti visas? Iš tiesų tai ne. Kiekviena iš jų yra maždaug 1-3 min. kelio nuo manęs pėsčiomis. Kadangi apsiperku tik vieną vienintelį kartą per savaitę – šeštadienį, tai vis tiek vienu ypu yra sunku viską panešti, tad vienu kartu aplankau 1-2 parduotuves.

Pats maisto gaminimas man patinka. Nepasakyčiau, kad teikia malonumą, bet patinka – raminanti veikla, kurios metu daug visko apgalvoti ir sugalvoti galima.

Išmokti pasidaryti pačiam

Čia yra dar vienas mitas, kad, jei jau uždirbama 50 Lt/val., tai neturėtumėm daryti darbo, kuris moka tik 20 Lt/mėn. Nebent iš tiesų sėdite šeštadienį darbe, kad atidirbtumėte tas valandas, kurias sunaudojote padengti tas papildomas išlaidas. Tokiu atveju, galite praleist šitą dalį.

Nusipirkau dėvėtą dviratį, už serviso darbą sumokėjau 50£. Greitai išmokau minimaliai reguliuotis bėgius (naujiems dviračiams būna nemokamas servisas po 6 savaičių, būtent tokio man prireikė, nes visi trosai buvo pakeisti, kurie prasitampo šiek tiek panaudojus), nes nenorėjau, mokėti tokias milžiniškas sumas… už važinėjimą dviračiu. Kiek iš jūsų Lietuvoj už dviračio remontą, neskaitant detalių, išleido 220 Lt vos tam, kad sureguliuoti bėgius, stabdžius, pakeisti galines žvaigždes su grandine? Tai va, daugiau neišleisiu 😉

Turėjau kitą bėdą, kad žvaigždžių du dantukai užsilenkė, tai vietoj patarimo pirkti naujas, kas kainuotų vėl daug pinigų, tiesiog atlenkiau su replėm. Atvažinėjau keletą savaičių, džiaugiausi, kaip čia viskas išsisprendė paprastai. Tačiau vakar ploviau grandinę ir žvaigždes, tad pamačiau, kad vėl vieną reikia šiek tiek atlenkti. Tad vis dėlto, tai ne atsitiktinumas, tikrai reikia keisti, bet tik tada, kai tie dantukai nulūš galutinai. Iki tol, replės mano draugas.

Kad nebūčiau klaidingai suprastas, yra dalykų, kuriems taupyti neverta. Pvz., būtina užsidėti apšvietimo lempas, atšvaitus ir t.t.

Automobilio tepalus su filtrais keisdavau pats. Ratus persukdavau pats prieš žiemą ir pavasarį. Jei neturite dar 8 ratlankių su padangomis, tai metas juos įsigyti. Paskaičiuokite, kiek jie kainuoja bei, kiek kainuoja mokėti už padangų permontavimą ant kitų ratlankių, balansavimą ir persukimą dukart per metus.

Ketinu įsigyti motociklą, vos įveiksiu UK biurokratijos pinkles ir gausiu pagaliau leidimą teises laikytis. Tuomet irgi ketinu, kiek galėdamas daugiau visko darytis pagal youtube video., t.y., dar daugiau nei automobilio atveju. Pradžiai vožtuvų gal nesusireguliuosiu, bet manau, kad sugebėsiu pamatuoti tarpelius ir nustatyti, ar tai apskritai reikia daryti. Tikėtina, kad pirmą kartą viskas bus normos ribose, tad turėtų būti sutaupytas koks 80-100£ 🙂

Žinoma, nesakau, kad tai visad įmanoma ar tam yra laiko. Bet dažniausiai tikrai taip.

O kur dar malonumas, kad didėja supratimas kaip viskas veikia.

Pabaiga

Kitą savaitę aprašysiu daugiau būdų didinti sutaupomą algos dalį, tuo tarpu svarstau, kaip turėtų būti smagu dviračiu žiemą važinėtis per sniegą. Kaip paaiškinti, kad to dar nesu bandęs?.. 😉

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
8 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

[…] Kaip taupyti pinigus 2 dalis. […]

IT

Važinėjau dviračiu per sniegą vaikystėj – svarbiausia nepaslįsti, nes gali smarkiai susižaloti, o šiaip man tikrai daug smagiau per sniegą važiuot! Sėkmės 🙂

Rokas

Problema tame, kad taupyti reikia tada, kai labiausiai nesinori – kol žmogus jaunas. Tik tuomet pasireiškia sudėtinių palūkanų galia, kuri gali būti didžiulė!

Gintaras

labas, Povilai, perskaičiau knygą įvaldyk pinigų žaidimą ir užsinorėjau investuoti pradėti, tokiu būdu atsiduriau čia. man 49 m. sukaupęs pinigų neturiu, galėčiau kiekvieną mėnesį inešti tarkim 150 eurų, anglų kalbos nemoku, bet jei tiesiogiai bendrauti nereikia tuomet neproblema. gal tokiem žiopliam toje srityje galėtum duoti patarimų konkrečių.Pav a: padaryk tą ir tą, B: atsidaryk ten ir ten. esu nusiteikęs rimtai, bet ramiai dėl pasekmių. aciū bet kokiu atveju.

8
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x