Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2021-04-01)

Intro

Atidariau Vanguard SIPP sąskaitą (straipsnio apačioje galima pamatyti overview sąskaitos). Tai yra asmeninė pensijos sąskaita. Manau, kad tai būtų atitikmuo trečios pakopos Lietuvoje. Bet yra keletas esminių skirtumų. Pagrindiniai faktai:

  • Prieiti pinigus galėsiu 58 ar 59 (priklausomai nuo to kaip greit pensijinis amžius kils. Jei būčiau dabar „vyresnis“, tai galima 55 prieiti).
  • Valstybė kiekvienam grąžina iškart 25% nuo pervestos sumos tiesiai į pensijos sąskaitą per 8 savaites nuo pavedimo į Vanguard sąskaitą.
  • Esu higher tax payer, todėl man grąžina dar papildomus 25%. Šitie pinigai jau grąžinami, kai deklaruojami metiniai mokesčiai. Tačiau, priešingai nei pirmi 25%, šie grąžinami į mano asmeninę sąskaitą! Tai realiai gaunu pinigus iš oro.
  • Šiek tiek matematikos. Pvz., jei pervedu po mokesčių 1 000£. Tuomet man „iškart“ duoda 250£ (25%) į pensijos sąskaitą. Bei po metų duoda dar 250£ (25%) į mano asmeninę banko sąskaitą. Tokiu būdų gaunu staiga 50% prieaugį nieko nedaręs! (nes 250+250 = 500 ir 500 yra 50% nuo 1 000. Valstybė tiesiog grąžina sumokėtus pajamų mokesčius.
  • Galiu persivesti pensijas iš praeitų darboviečių. Jau užsakiau pervedimą iš praeitos įmonės.
  • Galiu pilnai valdyti investicijas, tarsi tai būtų eilinę akcijų investicinę sąskaita. Žinoma, pasirinkus Vanguard sąskaitą, galiu investuoti tik į jų produktus, kas man visiškai nesudaro problemų, nes daugiausia tą darau ir kitose sąskaitose.

Ką planuoju šiai sąskaitai:

  • Pirmiausia, kadangi galiu investuoti pinigus kaip noriu bei su mažais mokesčiais, todėl galiu skaičiuoti tai, kaip dalį savo portfelio. Tiesiog, kol negalėčiau prieiti, išpardavinėčiau kitas sąskaitas.
  • Darbovietė privalomas įmokas į pensijų sąskaitą pervedinės ne į Vanguard, todėl, kai išeisiu, turėsiu persikelti tuos pinigus (įmonė perveda apie 2000£, kas reiškia realiai 1000£ sugrąžina).
  • Tikslas yra pervesti į pensijas iš viso apie 7 000£ per metus (įskaitant darbovietės įmokas). Tokiu būdų gausiu apie 3 500£ sugrąžintų mokesčių. Kitu atvejų tai būtų tiesiog prarasti pinigai (kaip tai naudinga, galima suprasti, kai žinai, kad norint gauti 3 500 po mokesčių, reikia pasikelti algą beveik ant 7 000£ per metus!).
  • Kol kas užstačiau automatinį investavimą po 300£ per mėnesį su planu įnešti didesnes sumas iki finansinių metų galo. Bei kaip rašiau, mano įmonė taip pat pervedinėja apie 2000£ per metus.
  • Finansiniai metai UK baigėsi prieš keletą dienų (balandžio 6tą), todėl būtent dabar reikėjo viską daryti, norint pasinaudoti labiausiai šitomis mokesčių lengvatomis. Padariau pradinį 5 000£ įnašą. Kuris turėtų man grąžinti 2 500£.
  • Į šią Vanguard sąskaitą užsakiau pervedimą iš praeitos įmonės pensijos sąskaitos, kas turėtų būti apie 3 700£.
  • Dabartinė įmonė moka į pensijos sąskaitą, kurioje susikaupė apie 8 400£. Juos galėsiu persivesti į Vanguard, kai išeisiu iš šios darbovietės.

Akcijų įsigijimas

iWeb:
1 207.18£ (Vanguard All World (VWRL))
1195,57.00 (Vanguard FTSE Emerging Markets (VFEM))

Degiro:
iShares Core MSCI World 616.25€
iShares Core MSCI World 630.80€

Viso įsigyta už: 4 072.68€

Finansinis turtas

Mano turtas 2021-04-01 dienai yra  316 531,16£ (+8 532,79) arba 1 285 272,51Lt (+56 554,56) arba 372 240,65€ (+16 379,33). Praeitas mėnuo.

Turto grafikas 2021-04-01

 

iWeb portfelis

Viso investuota 160 700.00£ (£554,78 grynaisiais). Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 228 258,14£ (+68 003,36£ 42,32%) (lentelėse, skiltyje statistika, matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

iWeb portfelis grafikas 2021-04-01

Statistika

iWeb portfelis 2021-04-01 part 1

iWeb portfelis 2021-04-01 part 2

Degiro

Viso investuota 53 100€, vertė 70 797,52€ (+17 697,52€ +33,33%). Investavimo pradžia: 2018-10-12.

Degiro portfelio grafikas 2021-04-01

Degiro portfelis 2021-04-01

Vanguard

Viso investuota 5 000£, vertė 5 132,79£ (+132,79£ +2,7%). Investavimo pradžia 2021-05-05. Šiuo metu viskas investuota į VWRL (pasaulio indeksą).

Manau, kad kita mėnesį kitaip šitą atvaizduosiu. Realiai 1 250£ dar neįkrito į sąskaitą, nes jie ateina iš valstybės kaip mokesčių komensacija. Bet tai užtrunka iki 8nių savaičių. Tačiau Vanguard jau iš anksto rodo, kad tie pinigai ateis, nes net žmonės, kurie nemoka mokesčių vis tiek gauna šitą bazinę kompensaciją.Vanguard portfelis 2021-04-01

Išlaidos

Sutaupyta 65,3% pajamų.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
19 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Rationalis

Sveikas. Seku tavo bloga nuo 2016 metu. Malonu matyti, kad tavo planai sekmingai pildosi.

As pats siekiu Lean Fire ir mano tikslas yra butas Lietuvoje + 150 tukstanciu euru investicijose. Siuo metu esu 40% savo tikslo siekime, kuri tureciau pasiekti po kokiu 5 metu. (dirbu UK, bet ne programuotoju, o quantity surveyor, tad mano pajamos yra gerokai mazesnes nei jusu)

Turiu keleta klausimu:
1. Kada planuojat iseiti i pensija po visam?
2. Kokia jusu nuomone apie Dividend Growth investing? Klausiu todel, kad Vanguard pranasauja jog augimas (nominalus) per ateinancius 10 metu bus tik apie 5% vietoje istoriniu 7-10%, tad 4% taisykle gali buti siek tiek optimiskesne nei, kad turetu buti esant letesniam augimui, o stabilus dividendai is Dividend Aristocrats gali padeti siek tiek stabilizuoti portfeli (nors, pripazistant, kad ta stabilizacija kainuos siek tiek augimo greicio)

crash

Tikiuosi kai rasi antrą pusę baigsis tavo šis nuobodus jauno pensininko kelias 🙂

Markas

Povilai, nera zmonos, nera vaiku. Tai jeigu dabar didelis stresas gyvenime, tai kas bus po to? 🙂

adomce

Vienas dalykas, ko išmokau commutindamas valandų valandas Londone – medituoti. Pabūti su savimi. Būna kartais žingsniuoji šaligatviu, o tau bac į galvą gera mintis. Užsirašai. Šiuolaikinėje visuomenėje svarbu pabūti su savimi. Nebūčiau to Lietuvoje išmokęs.

Sveikinu atsidarius SIPP. Seniai jau reikėjo. 1/3 portfelio ten laikau, ir tokią proporciją išlaikyti žadu ilguoju laikotarpiu. Kuo arčiau 50ies žmogus yra, tuo daugiau paskatos ten krauti. Pas ką atsidarei, jei ne paslaptis? Mūsų Ajbell viskas. Baisu net pagalvoti, kas bus, jei jų custodian bankas užsilenks. Metas diversifikuoti.

Čia chebra Tave už ūso tampo – girdi, kai sukursi šeima, gyvenimas totaliai pasikeis =) Vyrams tas timing gal ne tiek aktualu, kiek moterims.

Iš savo patirties galiu pasakyti, kad šeimos kūrimas anksti buvo vienas iš geriausių strateginių sprendimų. Kai pamenu, buvom pliki basi ir tas inkaras pinigų prasme buvo žiaurus (Anglija nėra gera šalis auginti vaikus), bet dabar….aš jau senelis būsiu greit už kokio dešimtmečio 🙂 Išleisim neužilgo tris cashflows kapšus į pasaulį, kaip aš mėgstu sakyti 🙂 Visi bus išmotyti taupyti ir investuoti, skolintis…Duosim geriausią trainingą ir mes niekada daugiau gyvenime neturėsim galvoti apie pinigus. Ever.

Žmonės būna su gailesčiu žiūri į šeimas (ypatingai didesnes) – Anglijoje vidutinį šeimų ūkį sudaro vos 2.5 žmogaus, Lietuvoje turėtų būti panašiai (šitokios išlaidos yada yada), bet realiai vaikai taigi kai užauga yra tiktai pinigų kapšai augantys. Kuo daugiau – tuo smagiau (visom prasmėmis) 😀 Reikia tik išmokyti vietoje makiažo kaupti į kojinę..:) Plius: pinigų bus visada, o vat ar bus energijos prižiūrėti vaikus (ne numesti auklėms, kaip populiaru), ar matyti anūkus?

adomce

Pamiršau pasakyti, kad anglų pagrindinis trick su SIPP yra sutaupyti mokesčius sėdint 40-45% mokesčių zonoje. O išsiimant juos 60ies mokėti tik 20% (downing tools, kaip sakoma). 🙂

Mes dar turim porą tokių LISA sąskaitų, kur pinigai iš dangaus byra kasmet, jeigu perki NT (arba vėl iki pensijos 60ies palieki). Irgi geras dalykas, bet iš NT uždirbti sunkiau, nei būnant verslo bendrasavininkiu (investavimas į akcijas). Tiesa, SIPP galima į komercinį NT investuoti irgi tiesiogiai.

Ir visi šitie fokusai dauginasi su šeima. SIPP, LISA, junior ISA – visus daugini iš šeimos narių. Jeigu šeši šeimos nariai, tai šešis kartus ir gauni pinigų iš dangaus (nuo 18 iki 23 retas kuris būna savarankiškas). Todėl visokie David Cameron praktiškai jokių mokesčių ir nemoka.

Kada Lietuva pasimokys, vietoje plėšdama 15% mokesčių nuo ubagų, ir barstydama kažkokią neadekvačią 500 eur tax free allowance metinę? Aš žinau kodėl jie taip daro (nes vienam dirbančiąjam kabo vis daugiau pensininkų ant sprando), bet kas yra daroma, kad Lietuvos žmonės nebijotų gaminti tokius pat lietuvius? Nieko. Tik šnekos. Ir pasų atiminėjimai. O realiai nei vienas, nei kitas neturi jokio pagrindo (mažos šalies didelės baimės).

sprendimas

Lietuvoje 15% nėra plėšimas, tai tikrai maži mokesčiai, jokių proigresinių dividendams, palūkanoms, kapitalo prieaugiui. UK mokesčių sistema taupymo prasme gera tik daugiausiai uždirbantiems. Visi, kurie žemiau daug uždirbančių, bet aukščiau pašalpinių ar remiamų sunkiai gyvena. Lietuvoje kiekvienas gali turėti automobilį – nei draudmai, nei kelių mokesčiai nesmaugia. Su Vilniaus registracija moku apie 90 eur privalomo draudimo, kaime draugas iki 60eur. Lietuvoje nemokame jokių council tax. Tiems mokesčiams pinigus reikia uždirbti, Lietuvoje neprivalai nei mokėti nei uždirbti. Net jei sąskaitoje milijonas vertybiniais popieriais ar pinigais. Mano nuomone būti remiamu varguoliu pinigine prasme tikrai gerai UK, bet vidutiniokui ar kiek aukščiau tikrai patogi Lietuviška mokesčių sistema. Ir nemanau, kad mokesčių sistema gali priversti auginti daugiau vaikų. Kuo geriau gyvename, tuo daugiau turime galimybių, o vaikai atima laiką. Todėl visame pasaulyje daugėja vino vaiko šeimų. Lietuva jokia išimtis.

adomce

„Nesu tikras, ką turi omeny su cashflow apie vaikus. Gi iš vaikų niekad pinigų neimtum.”

Viskas paprasta. Nereikia pinigų imti, tiesiog įtraukti vaikus į normalią bendrą šeimos veiklą. Vakarų valstybės turtingos todėl, kad iš kartos į kartą augino ir perdavė turtus. VIdutinis šveicaras turtingas ne todėl, kad kažkuo labai yra protingas, o todėl, kad nuosekliai karta iš kartos buvo dirbama ta linkme. T.y. tėvas sukuria verslą, įtraukia į jį vaikus, tada anūkus, ir taip tęsiasi. Lietuviams tai sunkiai suvokiama dar, nes viskas išdeginta ir ištaškyta po karo, su laiku ateis.

Sutinku, kad 15% yra nedaug,bet you are missing the point. Ateityje aš ir 90% būsiu laimingas mokėti, nes kam man tiek pinigų. Bet kam neleisti uždiribti kitiems ir juos iš karto skalpuoti? Illogique. Visiškai pritariu Povilui.

Sprendimai – nekalbėkit apie mokesčius nesuprasdami, kas tai yra (fragementiškai). Jūsų kelių mokesčius moka darbdaviai – visos įmonės. Todėl jūs ir nemokat. Tai nereiškia, kad niekas kelių mokesčių nemoka. Čia irgi kažkos nelogiškas fokusas iš praeities – kodėl įmonės turi dengti privačių žmonių automobilių kelių mokesčius? Privatus trina kelią, o įmonės juos taiso? LTU mokesčiai nuo pajamų 40% mokytojams, gydytojams, gaisrininkams, policininkams, prokurorams. Kai tuo tarpu xitrazhopiai laksto su individualiomis veiklomis ir mažai mokesčių moka, WTF – čia damage dešimtmečiams į priekį. Kas dirbs? Baltarusiai? Kai ateityje suvienodins visus mokesčius nuo pajamų, tada ir pasimatys našta visiems vienoda.

Dėl vaikų – nėra mažai lietuvių pasaulyje. Mūsų keturi milijonai. Tik vis mažėja Lietuvoje gyvenančių. Nesutinku, kad nieko negalima padaryti. Ne tik galima, bet ir reikia. Čia esmė yra pradėti anksti. Kai pradedi vėlai – virš trisdešimties – tai jau šaukštai po pietų (kaip Povilui) 😀

Čia tiesiog reikia gerą propagandos kampaniją pravesti. Ir remti visomis prasmėmis. Dabar ta rugsėjop pirmoji LTU kaip koks pasityčiojimas. Kol xitražopiai jaunuoliai savanaudiškai laksto po pasaulį, šeimos vos galus suduria. Suskaičiuoji kiek elementariems reikia uniformoms ir pieštukams – pusės metų alga vidutinė? Kiek šeimų pabėgo į užsienius ir laimingi gyvena? Krūvos. Jūs pažiūrėkit į žydukus. Ten jau beveik dešimt mln gyvena, iš niekur. per 50-60 metų viskas? Lietuvos nėra vizijos. Ir nėra dar to bendruomenės jausmo, koks yra Anglijoje kiemuose – kad mes visi kartu gyvenam, o ne kiekvienas sau. Reikia dar palaukti dvidešimt metų. Pilnai galėtų gyventi 16 mln, kaip Olandijoje. Ir gyvens, pamatysit. Tik ar lietuviai, ar kokie slavai – priklauso nuo mūsų visų.

Šiaip tai mano akimis ekonimiškai UK yra mirštanti valstybė. Jie tik recyclina pinigus iš senų laikų, bet nieko naujo nesukuria. Tik daug šneka gražiai. Dėl to jiems labai paranku turėti tax haven – mažus mokesčius. Jie nelabai ką turi pasauliui pasiūlyti – tik N entertainment shows tegali parduoti, pasauliui nereikia jų finansinių paslaugų, nes pasaulis bankus gali pats pasigaminti nesunkiai (ir jau tai vyksta Jungtinese Europos Valstijose). Iškasenų nėra, yra tik žvalgyba ir ginklai eksporte.

Na, ir politiškai čia viskas sugriuvę. Dvipartinė sistema neveikia – valdžia užčiupta turtingųjų, kurie verčia likusius jiems dirbti. Mažiausias uždarbis visame AngloSaxų regione (net airiai žymiai geriau gyvena). Visi tingi dirbti, o ir kam – kai būsto kainos tik kyla. Dar kokių 40 metų ir visai niekas nebedirbs. 🙂 Valstybės negali gerai gyventi, kai nuvertina darbą. Čia tik laiko klausimas.

Bet jei turi pinigo – gera gyventi. Gražūs parkai, architektūra superinė. Daug dėmesio bendravimui skiriama, išsilavinimas pradinis, antrinis ir tretinis superinis (vėlgi, jeigu turi pinigo). Bet aš pažiūrėsiu, kaip jie tvarkysis po Brexit….average Joe nebus gerai, oj nebus… po to, kai Thatcher sugriovė anglies etc. pramonę 1980aisiais niekas neatstatyta. Jie net nesugeba normalių traukinio bėgių nusitiesti per 100 metų, dujų saugyklos, atominės – viskas sena, visko reikia. Tik daug šneka gražiai. Aš nelabai ir suprantu, kas už Tories balsuoja. Turėtum būti gerai trenktas, bet vietiniai juos myli myli. Visą gyvastį iš valstybės iščiulpė, draugams darbus išdalino, valstybės skolos milžiniškos ir niekada nebus atiduotos. Mokesčiai turės smarkiai kilti neužilgo.

Juos gelbsti atominės bombos ir atvira imigracinė politika (tai geopolitiniai dalykai) – du geri dalykai. Sala, rusas neužpuls. Gali statyti ir pardavinėti NT investicijoms. Kažkas paskaičiavo, kad visas NT UK yra 7.6 trilijono vertas. Palyginimui – metinis biudžetas yra 0.6 trilijono. Bet regionai šiaurėje merdi, ten valstybinis darbas yra svajonė. Dėl to škotai ir bruzda. Žodžiu, vektorius valstybės aiškus negative mid to long term outlook 🙂

Vokiečiai ir anglai – kaip diena ir naktis. Vokiečiai neišbarstė savo darbų, bet eksportuoja daugiausiai pasaulyje prekių (pagal volume). Net daugiau už kinus. Ar jūs įsivaizduojate, ką tai reiškia? 85mln sugeba eksportuoti daugiau už 1200mln? Kosmosas kažkoks. Todėl Nord Stream bus nutiestas, ir viskas. Džiaukimės, kad LTU praktiškai yra Vokietijos provincija. Vokiečiai turi kitų problemų – seniausia visuomenė pasaulyje ir lyderystės Jungtinėse Europos Valstijose našta.

Dabar kai anglai išmesti, gal pagaliau pradės gaminti eurobondus Europa, ką? Kiek galima laukti. Pagooglinkit Covid eurobonds – gera pradžia, bet reikia daugiau. Reikia kirpti senas bambagysles (baimes) ir judėti į priekį. Tada Europos kariuomenė seks neužilgo – ir JAV galės pakuotis savo interestus atgal ir pagaliau gal su rusais užsimegs normalūs santykiai, o tai kiek gali JAV kurstyti Europą prieš juos – Lietuva ir kitos kaimynės gi sėdi viduryje. Gerai nesibaigs tokie žaidimai. Įsivaizduokite – šiandien Jungtinės Europos Valstijos su satelitais yra jau beveik x2 JAV ekonominės galios ir mes esame geresnėje prekybos pozicijoje su Azija ir visokiais Rytais, o jeigu dar prijungus visus Rusijos išteklius. Čia JAV baisiausias košmaras. Think bold, kiek galima vergovėje gyventi. Įrodykit, kad drąsi Europos Valstija yra Lietuva? 🙂 Tik ne su Naudėdos komandiruotėmis į Ukrainą, please.

JPM

adomce:
Vokietija 3 eksportuotojas pasaulyje po Kinijos ir JAV.
Europos kariuomenė yra utopija, todėl saugumas pastatytas JAV pajėgumais išliks mūsų vaikų vaikams.

adomce

Povilai – ačiū už pasidalinimą įžvalgomis apie smegenų veiklą. Niekas nepagalvojau, kad jos taip funkcionuoja – turi būti visada įdarbintos, negali ramiai išbūti 🙂

Beje, aš prieš didelių turtų automatinius paveldėjimus, nes jie suspoilina atžalas. Jie turi ir patys pavargti, kad suprastų gyvenimą. Tiesiog visur turi būti balansas. Bet auginti vaikus yra finansiškai naudingiau, nei, tarkime šunis 🙂 Todėl aš anglų meilės šunims niekad nesuprasiu LOL 🙂

NT turto kainos UK tikrai nekris. Tai yra oficiali valstybės politika. Ji suteikia masėms viltį į geresnį rytojų. Plius migrantų tikrai nemažės. Dėl Rusijos – atskiras komentaras žemiau. UK de facto pastatė komunizmą ties 50K riba – aukščiau kilti pareigose neapsimoka dėl finansinio atpildo vs atsamokybės/streso santykio, o žemiau būdamas neišgyvensi (su vaikais). Beje, įdomu kaip paties finansinės prognozės pasikeis kai sukursi šeimą. 🙂 Anglai taip ir pasiliks AngloSaksų pasaulio pasturgalyje GDP per capita indikatoriuje – jokių prošvaiščių čia nematyti. Ir tai yra tik dėl istorinių priežasčių, jie aišku suvers kaltę Covid, ES, migrantams, ir t.t. bet čia yra valdžios ‘smoke and mirrors’ taktika 🙂 O dėl UK biudžeto tai 0.6 trilijono GBP ir yra 600 GBP milijardų šalies biudžetas (last time I checked).

JPM – dėkui už pataisymą, tik praktiškai tai minties esmės nekeičia. Kažkas yra pasakęs: „gerai, kad vokiečiai neturi kariuomenės, nes ji būtų efektyviausia pasaulyje” 🙂

adomce

Sprendimai – labai geras pastebėjimas, kad UK mokesčių sistema favourina turtingus. Tai yra sumanyta by design jau seniai. Aristokratai/buržujai turi parodyti visiems kitiems jų vietą, nes niekas į jų darbo ir socialines vietas negali kėsintis 🙂 Todėl jų pagrindinis tikslas yra – išlikimas bet kokia kaina. Visa kita šioje valstybėje yra antraeiliai dalykai. Tai yra didelis skirtumas nuo Lietuvos. Anglijoje niekada neįvyko tikra revoliucija (priešingai, nei kitur Europoje), jie vis dar gyvena XIX-XX a dogmomis. Dar truputis dėl vaikų Lietuvoje – mokesčių sistema gal ir neprivers jų daugiau turėti, bet gali (ir turi) prisidėti prie skatinimo. Dabar LTU jau neblogos pašalpos vaikams. Tik dar švietimo sistemą reikia sutvarkyti, kad mokyklos aprūpintų visomis priemonėmis. Galima būtų pirkti centralizuotai ir pigiau, nei importuoti visokio plauko prekes ir konkuruoti jomis aukštyn kainomis. Kai kuprinė, ar kėdai kainuoja 80eur – tai nėra labai normalu. Taip, vaikai atima laiką, bet jeigu nori gyventi Lietuvoje o ne Baltarusijoje – tai jų reikia. Ir reikia lietuviškai kalbančių, ar ne? 🙂 Reikia ugdyti tą supratimą nuo mažens. Plius, jeigu vaikų išvis nebus – tai bus uždėti NT turto mokesčiai Lietuvoje (realūs, o ne apsimestiniai). Nes be vaikų ateis diena, kai biudžetas nebus surenkamas. Ar kas nors to nori? Man visada maga patikrinti, kiek atžalų turi garsiai kalbantys per TV apie šeimų gynimą – nes jeigu jie jų turi mažai, tai kaip ir nėra kompetetingi reikšti savo nuomonę klausimu 🙂

Aš manau, kad mokesčių sistema Lietuvoje turi būti normalizuota (visiems vienoda) ir supaprastinta – kaip Anglijoje. Maldeikienė seniai apie tai knygą yra išleidusi. Notarai, advokatai, ūkininkai, ir t.t. nori būti gudresni už kitus (lėbauti mokytojų ir gydytojų sąskaita). Ir tax allowance turi skatinti investavimą. Dabar lupa skatikus nuo pradedančiųjų, neleidžiant jiems užsidirbti. Per anksti (kad ir tik tie 15%). Žmonės turi užsidirbti pirma, po to jau mokėti. Jeigu valstybei trūksta lėšų pensininkams išlaikyti – valstybė turi skolintis rinkose (už labai pigius procentus) arba efektyviau įdarbinti valstybinį turtą, kurio turi apsčiai. Aš suprantu, kad vienam dirbančiąjam Lietuvoje tenka per daug pensinbinkų, bet tai yra našta, kelianti nereikalingą įtampą visuomenėje. Yra kitų kelių problemai spręsti (tame tarpe ir bendruomeniškumo kūrimas – geriausia dvidešimtmečių jaunuolių pagalba Lietuvai yra ne karjeros darymas, o vaikų atsiradimas – ir tas visuotinis egoizmą skatinantis naratyvas turi keistis, jeigu Lietuva nori išlikti).

adomce

Didelis, bet svarbus, offtopicas: Dėl JAV vs Rusijos – tikrai, abi panašios sistemos. Bet yra europietiškas niuansas. Kadangi visa Berlyno siena pasislinko į Rytus ties Baltijos šalimis, tai kelia įtampą. Daugumoje – tai JAV interesas. Kad apginti JAV karines bazes Europoje. Tie, kas turėjo laiko mokytis istorijos žino apie Kubos raketų krizę. Tai buvo 1962m. Fast forward į 2022 – mes turime tą pačią krizę, tik in reverse. Ir prisiminkite kaip JAV tuo metu elgėsi. Tai ar Jūs dar stebitės, kad rusai reaguoja taip pat? 🙂 Principai yra gerai, kol nepaskaitai istorijos. O istorija mėgsta kartotis.

Todėl reikia būti pragmatiškiems, o ne idealistams (migrantų krizė yra tiek pat sukelta Landzbergio, kiek Lukasenkos). Toks įspūdis, kad lietuviai romantiškai prisimena LDK laikus ir nori juos susigrąžinti (unconscious bias). Man atrodo, kad migrantai yra tik pressingas Nord Stream 2 pabaigti. Ir nieko daugiau. Tačiau nė vienoje debatų laidoje apie tai nebuvo užsiimta. Tai parodo šalies problemų sprendimo analitinį lygį. Žinot, mūsų šalis turėjo pasimokyti iš 1945m. pasakų, kad amerikiečiai jau tuoj tuoj atkeliaus mūsų gelbėti. Tai yra vėl JAV interesas – parduoti mums jų ginklų. Mes turim išmokti tiek auginti savo vidinę populiaciją, tiek būti savarankiški Jungtinių Europos Valstijų dalimi su sava kariuomene. Kitaip po 30-40 metų čia nebus jokios Lietuvos apskritai (arba bus, tiktai ne lietuviškai kalbanti). Nes gyventi buferio zonoje pastoviai nėra cool. Ir kas tada nutiks visoms investicijoms Lietuvoje? Tokia turi būti tautos ir valstybės strategija, nes kitokio kelio nėra. O paskutiniai 20-30 metų energetikos ekonomikos rodo, kad energetinių linijų diegimas po jūromis yra įprasta praktika rusams. Ir čia nėra nieko asmeniško Baltijos šalims. Tiesiog po Sovietų žlugimo jie prarado daug eksporto uostų ir tai yra jų būdas tai susigrąžinti, o tarpininkų žala finansams labai aiški bet kokiam startupininkui. Kas ten žino, gal Ukraina pagaliau išmoks gyventi savarankiškai be dujų ir naftos kranelio (korupcija ten baisi). Nord Stream 2 bus, nes tai naudinga Jungtinėms Europos Valstijoms. Ir Rusijai. Ir tai yra būdas normalizuoti santykiams. O jų neįmanoma normalizuoti neišmetus amerikietiškų interesų iš buferiu zona tapusio regiono. Todėl ir Jungtinių Europos Valstijų kariuomenė bus – neturėjimas jos yra mums nenaudingas. Kaip ji atsiras aš nežinau – turbūt su paralelinėmis struktūromis JAV NATO, bet ji turi atsirasti, kad mes taptumėm savarankiškais ir duotumėm Putinui tai, ko jis nori (o jis nori vienintelio dalyko – amerikiečių įtakos silpnėjimo vos 1000km nuo Maksvos ir dar mažiau iki Peterburgo). Užtai mes dar gausim unlimited raw materials. Win-Win. Aš manau, kad vokiečiai tai supranta. Todėl jis susitinka su Suomių prezidentu, kalbasi su Merkel, bet Baltijos šalims jam alergija. Čia nieko mes negalime padaryti, tokia geografinė realybė – patinka mums, ar ne. Vokiečiai turi planą sumažinti apskritai dujų suvartojimą kas amortizuos rusų įtaką Europai ir tai yra mitigating factor. NATO man patinka, bet aš turiu inkling, kad JAV interesai mus nužudys vieną dieną. Jų track record nėra geras – jie tavimi naudojasi tol, kol jiems patiems naudinga. Taigi, (1) eurobondai ir (2) europinė kariuomenė turi būti cementuojantys Jungtinių Europos Valstijų gimimą. Nedaug liko. JAV priešinsis tam visoms išgalėmis – kam jiems x2 didesnis konkurentas, bet būkim strategiški ir imkim reikalus į savo rankas. Visos valstijos dėl to sutaria, tam trukdančių anglų jau nebėra.

19
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x