Finansinės nepriklausomybės progresas (mano portfelis 2021-05-01)

Intro

Naujas dviratis

Praeitą mėnesį įsigijau naują dviratį (matosi nuotraukoje). Per schemą, kur važinėt į darbą. Tai galutiniam rezultate turėtų gautis 35% pigiau. Tai vietoj 997,99£, turėčiau sumokėti tik ~650£. Pačio dviračio kaina 900£ ir dar 97,99£ už priedus.

Realiai tai pirmas pirkinys „išsimokėtinai“. Dabar moku po ~47 svarus per mėnesį, ir tai tęsis 12 mėnesių. Schema veikia tuo principu, kad dviratis priklauso teoriškai darbdaviui, tad darbdavys nuskaičiuoja iš manęs pinigus prieš mokesčius, t.y., man susitaupo 42%. Tačiau suėjus metams, reiks sumokėti 7% vertės schemos kūrėjams (~70£). Dviratis tampa third party nuosavybe. Galutiniam rezultate padaro 35% sutaupymą. Teisiškai dviratis man priklausys tik po 4 metų.

Praeitą dviratį pirkau  3-4 metų senumo. Bei pats per ~6 metus kasdienio naudojimo (nes naudojau ne tik į darbą, bet ir vietoj viešojo transporto) jau sudrožiau ir taisyklose daugiau laiko tekdavo praleisti nei važinėjant. O jau važiuojant irgi malonumas menkas, nes pastoviai kas nors nutinka. Pvz., per paskutinę 110+km kelionę reikėjo atjungti galinius stabdžius, kad tęsti kelionę.

Pirmoji pensijos mokesčių kompensacija

Rašiau, kad atsidariau Vanguard SIPP (asmeninė pensija) sąskaitą. Šį mėnesį pagaliau įkrito pirmoji mokesčių kompensacija (1 000£, kuri susidarė nuo pirmų pervestų 4 000£). Tai realiai užtrunka kaip skelbiama: apie 8 savaites nuo datos, kai įmokami pinigai.

Žinoma, paskui dar priklauso 1 000£, kai bus metinė deklaracija. Šita jau įkris nebe į pensijos sąskaitą, bet į mano asmeninę ir mokama kartą per metus.

Akcijų įsigijimas

iWeb:
1 173.01£ (Vanguard All World (VWRL))
1 390.32£ (Vanguard FTSE Emerging Markets (VFEM))

Vanguard:
885.45£ (Vanguard FTSE Emerging Markets (VFEM))
329.13£ (Vanguard All World (VWRL)) 

Finansinis turtas

Mano turtas 2021-05-01 dienai yra  328 855,41£ (+12 324,24) arba 1 305 225,01Lt (+19 952,50) arba 378 019,29€ (+5 778,64). Praeitas mėnuo.

 

iWeb portfelis

Viso investuota 162 800.00£. Investavimo pradžia 2014-10-02. Dabartinė vertė 236 898,57£ (+74 098,57£ 45,52%) (lentelėse, skiltyje statistika, matoma procentinė išraiška nėra teisinga).

iWeb portfelis grafikas 2021-05-01

Statistika

iWeb portfelis 2021-05-01 part 1

iWeb portfelis 2021-05-01 part 2Degiro

Viso investuota 53 300€, vertė 74 129,71€ (+20 829,71€ +39,08%). Investavimo pradžia: 2018-10-12.

Degiro portfelio grafikas 2021-05-01Degiro portfelis 2021-05-01

Vanguard

Viso investuota 6 300£, vertė 6 613,80£. Investavimo pradžia 2021-05-05.

Vanguard portfelis 2021-05-01

Išlaidos

Sutaupyta 62,4% pajamų.

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
18 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Darius

Labas,
jei dviratį įsigijai išsimokėtinai per 4 metus, galvoji, kad vis dar nepasieksi finansinės nepriklausomybės per šį laikotarpį? Ar apskritai palaidojai mintį apie ankstyvą pensiją?

Jurgis

hi

idomu butu daugiau isgirsti apie Vanguard, kodel pasirinkai, kokie privalumai-trukumai ir t.t.
aciu

sprendimas

Jums puikiai sekasi, sėkmės investavime ir kelionėse!

crash

Nesuprantu kodėl tokia maža grąža, Jūs beveik dvigubai atsiliekate nuo tiesiog SPY ETF. (nuo 2014.10). Galbūt vertėtų parašyti straipsnį apie padarytas klaidas ir kaip išvengti tokio didelio atsilikimo.

besočiai

Surasi damą, Povilai, kažkiek pasikeis upės tėkmė. Bet nepatikėsi, kai atsiranda pipirai, upė sugeba pakeist tekmės kryptį. Gyvenimas up-side down 🙂 visokeriopos sėkmės tau, bičiuli!

crash

„1. Dvigubai tai čia nuo kokių skaičių prie kokių?”

nuo 2014.10 iki dabar. Imant šį skaičių (+74 098,57£ 45,52%). Ir aš pasakiau dvigubai pamažindamas dar skaičių, nes yra dar kitos Jūsų investicijos kur sunku paskaičiuoti bendrą grąžą, nes kitaip būtų trigubas atilikimas nuo tiesiog SPY ETF’o.

„2. Bei iš kur mano portfelio grąža buvo paskaičiuota? (jei žiūrima į procentus tose lentelėse, ten visad būna prierašas, kad jie nėra teisingi. Pvz., jei aš gaunu dividendų ir juos investuoju, tai ta suma iškart dingsta iš pelno).”

Būtent, kad pas Jus labai sunku pamatyti paprastai ir elementariai kokia VISO portfelio grąžą.

„3. SPY ETF čia tik S&P 500 jame yra. Ar teisingai suprantu?”

Taip.

„Detaliai neskaičiavau dėl 2020 metų, bet keletas akivaizdžių priežasčių:
1. Pernai metais bandžiau taiminti market truputį – neinvestavau maksimaliai visų pinigų, kiek galėjau. Taigi, didėjo po truputį cash. Kas dabartinėm kainom brangiai kainuoja (iš lempos spėčiau kokių 5-9k). To nebedarau Manau, kad pagaliau pasimokiau. Dabar investuoju kas mėnesį būtent tą sumą, kurią pavyko sutaupyti.”

Timinti market nėra labai bloga įdėja norint gauti ekstra grąžos, bet reikia įdėti truputi darbo, kad žinoti kaip tai daryti. Išmokti pačios elementariausios techninės analizės ir stebėti sezoniškumo grafikus. Kaip minimum galima turėti taisyklę „perku tik per raudoną dieną ir kai indekso banga būna į apačia.” 🙂 Bet čia jau papildomas laikas ir aišku ne faktas kad visada pavyks pataikyti laiku, nes nieks nežino ateities.

„2. Pas mane yra REITs (nekilnojamasis turtas), tas mažino mano return per COVID. Jų kainos vos tame lygyje, kai esu ne minuse, o pirkta tai seniai.”

Kai vėl grįš REIT ciklas tai atsigaus return.

„3. Pas mane yra bondų, tas mažina returns.”

Klasika. Gal kada nors padės bondai portfeliui…

„4. S&P500 man regis turėjo geriausias grąžas iš visų indeksų pastaraisiais metais. Tačiau pas mane tai sudaro turbūt < 40% portfelio, kas natūraliai keičia, kiek pelno susidaro."

O Jūs atsižvelgiate, kad kitose ETF yra daug tokių pačių akcijų ir tai gali būti tik diversifikacija dėl diversifikacijos? Arba pavyzdžiui jeigu kris JAV tai kris ir europos kompanijų akcijų kainos? nes koreliacija labai stipri.

"5. Visad nemaža portfelio dalis yra grynieji (net nepaisant 1mo punkto). Kartais jie yra visiškai neinvestuoti, arba dalis jų uždirba ~3%. Pvz., tarkime turiu 20k grynais, ir ta darau 7 metus. Tai tas pavirstų į 40k+ skaičiuojant su 10% grąža. Tačiau vietoj to, tie pinigai nedirba."

Bet spėju pasitaikius rimtai rinkos korekcijai turėtumėte kur padėti tuos pinigus.

"Ne maksimalus uždirbimas nėra priežastis keisti strategiją. Man asmeniškai geriau mažiau, bet turėti diversifikaciją. Nesiginčysiu, kad visos įmonės nėra vis labiau ir labiau global, bet kartu returns vis tiek skiriasi tarp skirtingų vietovių/turto klasių, kas reiškia, kad vis dar prasminga diversifikuotis, o ne dėti viską į vieną krepšį."

Sutinku dėl maksimalaus uždarbio, bet toks atsilikimas jau didokas todėl man ir įdomu kame reikalas. Galbūt per didelė diversifikacija ar dar kažkas.

Gaila, kad ETF portfelyje yra kaip suprantu europinio tipo ir jiems negalima pardavinėti opcionų, nes tai būtų efektyvesnis kapitalo išnaudojimas. Bet kaip suprantu čia todėl, nes europiečiams negalima pirkti JAV ETF'u? Jeigu taip tai yra vienas būdas kaip tai daryti tik reikia pirkti minimum 100 akcijų.

crash

„Bet taip negalima daryti. Pvz., tarkime per 3 mėnesius 2014 investavau 10 000. Juos investavau nebūtinai spalį. Bet tarkime, kad juos investavau 2014-01-01. Vadinasi, jie išbuvo metus. Tarkime grąža yra 10% metinių. Tuomet pirmais metais tai būtų 1k, antrasi būtų 1,1k, ir t.t.”

Koks man skirtumas kada ką investavote, juk aiškiai parašėte savo grąžą. Ar čia atėjus Jūsų skaitytojas turi dar super sudėtingus skaičiavimus atlikinėti, kad suprasti kaip jums sekasi? Aišku naujokėlis mato tūkstančius eurų ir galvoją, kad čia Povilas kietas investuotojas, bet man įdomu kokia konkreti jūsų portfelio grąža, o ne tiesiog didelio uždarbio santaupos.

„Esmė, kad didžioji dalis pinigų nebuvo investuota 2014, 2015, 2016 ir t.t. Todėl tas procentinis skaičius „45,52%“ beprasmis šiame kontekste. Jis tik leidžia pamatyti, kokia portfelio dalis yra prieaugis lyginant su investicijomis.”

Taip ir tas prieaugis kaip jau ir sakiau yra labai atsiliekantis nuo tiesiog klasikinio SPY etf.

„Kodėl pas mane? Tiesiog platformos to nesiūlo. Nei Degiro, nei iWeb to negali.
Juk neįvestuosiu kasmet tik sausio pirmą dieną, kad būtų lengviau paskaičiuoti. Beje, ką vis tiek tektų daryti rankomis pačiam. Bet tokiu atveju, tai būtų gana lengva.
Naujausiame įraše pasidalinau, kad Vanguard gali! Pvz., bendra grąža yra 2,8%, bet metinė 4,6% (toks skirtumas didelis tarp procentų, nors dar tik 3 mėnesiai kaip ten investuoju!).”

Todėl kad pas Jus. Darote tinklapį, rodote savo rezultatus tai ir pasistenkite aiškiai ir elementariai pateikti savo uždarbio rezultatus, o ne beprasmius skaičiukus kaip pats sakote. Juk tai nėra sunku padaryti, kam čia tas brokeris.

„Taip, būtent todėl neinvestuoju tiesiogiai į S&P 500. Bei invesutojų atskirai į Europą, Emerging markets ir kitur. Taip mažinu portfelio priklausomybę nuo JAV akcijų bei paprasčiausiai diversifikuoju riziką.”

Neskaitote ką rašau, S&P 500 kompanijos yra ir kituose ETF ir didžiausios kompanijos sudaro didžiausią svorį. Ir kai kris JAV kris ir europa nes stipri koreliacija. Taip kad jūsų diversifikacija yra iliuzija. Jau pats ETF yra labai gera diversifikacija, daug ETF čia jau sviestas svestuotas.

„Papildomą prieaugį suinvestavau pakilime, nes aišku, kad geriausias laikas investuoti dabar ir taiminimas buvo klaida.”

sveikinu…

„Kitas svarbus niuansas tas, kad man svarbu turėti grynaisiais bent 2 metų pragyvenimo išlaidas. Kitu atveju, galėtų liūdnai baigtis mėginant gyventi iš investicijų, jei krizė staiga ateitų. Taigi, grynieji privalo stovėti prastovose.”

Panašu į paranoja turint tokį kapitalą vienam žmogui. Kitas dalykas, kad gal jau laikas pasimokyti kažko naujo, pvz.: kas tai yra portfolio hegde krizės atveju.

„Manau, kad po paaiškinimo apie metinius vs portfelio procentus tapo aišku, kad atsilikimo nėra arba jis mažas (2020 tikrai buvo, dėl praeitame komentare išvardintų priežascių, kurių esmė diversifikacija bei cash turėjimas saugumui užsitikrinti).”

Niekas man netapo aišku, nes jus ir pats nežinote savo tikros gražos. Kol kas ką aš matau iš pateiktos informacijos, tai atsiliekate dvigubai nuo indekso.

„Nelabai supratau apie ką čia – teisiog man turbūt trūksta žinių.”

Va tai ir yra svarbiausia Povilai. Aš apie tris metus jau užsuku į šitą tinklapį ir būtent prieš tiek laiko aš pradėjau domėtis akcijomis ir man buvote didelė motivacija, net keista dabar tai rašyti. Bet absoliučiai sustojote vietoje. Jūs man kaip koks pensininkas kuris ar nenori ar tingi pasimokyti kažko naujo. Taip investicijos turi būti nuobodžios, bet negi taip jau neįdomu išmokti kaip efektyviau išnaudoti tokį kapitalą, kaip jį išsaugoti per krizes ir t.t. Juk tai žiauriai įdomu. O čia tas pats per tą patį, dar ir pasirodo informacija klaidinga ir neįmanoma suprasti kokie tikri rezultatai, nes pasirodo brokeris kaltas.

Aš suprantu jeigu yra parodomi tikrai geri rezultatai, aiškiai, suprantamai apiforminta ir skaitytojas gali pažiūrėti kaip į puikų pavyzdį ir mokytis iš Jūsų, klausti, diskutuoti. O čia košė kažkokia ir niekas neaišku. Kokia viso to prasmė. Žodžiu žinau, kad mano žinutė niekos nepakeis ir toliau bus tas pats per tą patį, bet tiesiog išsakiau savo nuomonę.

crash

Baninkite. Nieko neprarasiu.

„Neturiu nieko prieš, kai žmogus kažką klausinėja, sako, kad grąža maža ir pan., bando nurodyti padarytas esmas/įsivaizduojamas klaidas.”

Jokių įsivaizduojamų klaidų aš nesugalvojau. Buvo aiškiai parašyta portfelio grąža, aš įsijungiau SPY grafiką ir pamačiau, kad atliekate trigubai nuo indekso, bet kadangi pas jus pilna kitokių vietų kur investuojate tai sumažinau atsilikimą iki tik dvigubai, nes mačiau ir kitur yra uždarbiai, todėl ir parašiau gal vertėtų parašyti straipsnį kodėl toks atsilikimas ir apie klaidas. Aš gi nežinojau, kad šitie skaičiai iš lempos paimti ir skaitytojas net realiai negali įvertinti kaip jums sekasi investuoti ir kokia grąža. Deje 99.9% žmonių kurie rašo apie finansus absoliučiai nusišneka, o kiti dar žmonės ims ir pradės kartoti tokias pačias klaidas. Nepamirškite, kad rašoma informacija yra vieša ir aš kai buvau visiškas grybas prieš keletą metų, tai man čia buvo kosmosas ir vos ne etalonas lietuvos investavimo, aišku dabar tik juokas ima iš šito tinklapio. (motyvacijai užbaninti)

„Kad dabartinė vertė 241 290,80£, kitaip tariant bendras prieaugis yra +75 690,80£ (45,71%).”

Tai yra FAKTINIS jūsų uždarbis, viskas man daugiau niekas neįdomu, jokie ten laikai ar ultra formulės. Investuojate nuo 2014 iki dabar grąža yra +45,71%, tai faktinė grąža per visą invesavimo laikotarpį, tai yra tiek kiek užaugo kapitalas ir vidurkis yra 6,53% per metus. Ir nesvarbu ar 20% per pirmus metus, o tik po to 5% ir atvirkščiai ir kada kiek įnešta, esmė galutinis rezultatas. Paprastam žmogui tik tiek ir reikia žinoti „kiek šitas žmogus įdėjo savo pinigų ir kiek va yra dabar ir koks to skirtumas”. Todėl ir pasakiau, kad yra didelis atsilikimas ir man aišku kodėl jis yra, bet jau nesvarbu.

„Mano tikslas yra pasyviai investuoti (indeksai), turėti diversifikuotą portfelį. Mano tikslas nėra turėti populiarų blogą, nėra uždirbti daugiausia, nėra žinoti detaliai visus įmanomus investavimo būdus.”

Taip ir rašykite po kiekvienų nauju postu, nes nepamirškite, kad yra skirtingų žmonių ir žmogelis ateis pažiūrės į jūsų tūkstančius ir galvos „o va čia tai geras, jis tikrai žino ką daro ir yra kietas inestuotojas”, kai realiai taip nėra. Duokit skaitytojui suprasti, kad skaičiai yra lempiniai ir tai yra tik viešas jūsų excelis. Viso gero, galit iš tikro ne banint, nes neberašysiu daugiau.

Palinkėsiu sutvarkyti šitą jovalą ir jeigu jau rašyti blog’ą, tai kad būtų bent minimaliai naudos. Bye

crash

„Tikiuosi, kad bent apie sudėtines palūkanas ir portfelių grąžos skaičiavimą pasidomėsi. Sėkmės investuojant! Ir dėkui už visus ankstesnius klausimus.”

Panašu, kad pats tik dabar pradėjai domėtis 🙂 aš savo tikslą pasiekiau ir tu pripažinai, kad pats nežinai kokia reali grąža, vat ir viskas. Aš paėmiau pateiktą klaidingą informaciją ir pasiūliau parašyti kodėl toks atsilikimas, nu ok negali paskaičiuoti koks realus rezultatas, tai negali, nėra ką toliau ir šnekėti.

18
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x