30 dienų kelionė motociklu 11 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija) – Debrecenas

Debrecenas (Debrecen), Vengrija 🇭🇺 (2023-09-29 – 2013-09-30)

24ta kelionės diena

Sienos kirtimai tarp Vengrijos ir Rumunijos tai anekdotiniai. Pvz., keliaujant į Rumuniją yra pasų kontrolė, nes Rumunija nėra Šengeno dalis. Tačiau viskas ką jie padarė, tai nuskenavo mano pasą. Netikrino motociklo numerio ar dokumento. Šalmo nusiimti nereikėjo. Visa patikra truko 30 sekundžių – tiek trunka paimti mano pasą ir nuskenuoti neišeinant iš būdelės. Sudėjus tai su faktu, kad motociklai kerta sienas be eilės (užlįsdami prieš mašinas), tai viskas įvyko akimirksniu.

Grįžtant atgal (iš Rumunijos į Vengriją), tikrino per nago juodymą rimčiau. Galbūt todėl, kad įvažiuojama į Šengeno erdvę. Kaip bebūtų, pasiėmė tiek motociklo dokumentus, tiek mano pasą. Viena pasienietė pralaikė gal 5 minutes nusinešusi į būdelę. Paskui išėjo, padavė kitai ir parodė pirštu į mane.

Paėmusi dokumentus, ji nuėjo už manęs, patikrino motociklo numerį. Tada padariau mostą ranka, klausdamas, ar nusiimti šalmą. Tačiau ji papurtė galvą į šonus, kad nereikia. Atidavė dokumentus.

Su tokiom kokybiškom patikrom, tai galiu naudoti bet kokius motociklo numerius bei galiu keliauti su bet ko pasu, nes veido niekas netikrina. Kitaip tariant, jei kas nori, kad pervežčiau narkotikus tark Vengrijos ir Rumunijos, tai mielai pagelbėsiu už atitinkamą mokestį 😀

Viešbutyje (o gal čia pensionas? Nežinau, kaip vadinti, nes virtuvę bendrą tai turėjo, lauke net barbecue zona buvo) pirmą kartą turėjau net tris lovas. Visad sakau, kad gyvenimas nesąžiningas, nes pastogė kainuoja ar vienam, ar dviem identiškai. Kitaip tariant, į kelionę su savimi antrą asmenį galiu už dyką paimti. Žiūriu, kad kai kur net trims kaina ta patį 😉

Nustebau pirmą kartą radęs kainoraštį visiems metams, kur kainos skirtingos priklausomai nuo sezono. Pvz., rugsėjį kainos mažesnės nei vasarą ir pan.

Dar keistenybė buvo, kad kondicionierius buvo kambaryje, tačiau pulto neradau. Nuėjus pas administratorę, man buvo paaiškinta, kad visi pulteliai buvo surinkti, kai kažkas sugalvojo kambarius šildyti. Man tas pasirodė keista, bet patikinau, kad ketinu tik vėsinti ir pultelį gavau.

Debreceno miestas gražus, su švariais senais pastatais ties gatvėmis. Tai antras pagal dydį Vengrijos miestas, su ~330 tūkstančių gyventojų.


Reformed Great Church of Debrecen

Dar vienas įdomus miesto niuansas, kad daug šviesoforų rodo laiką iki kada įsijungs šviesa. Pavyzdžiui, jei jums žalia, tai sekundės bus skaičiuojamos iki nulio, kad žinotum, kiek liko. Jei jums raudona, tai sekundės skaičiuojamos iki nulio, tada įsijungs žalia. Man tas labai patiko, nereikia veltui dairytis.

Tokį dalyką mačiau Bulgarijoj (ne šios kelionės metu). Bet man buvo paaiškinta, kad kažkas ten blogai. Žmonės per daug piktnaudžiauja, kai tiksliai laiką žino. Tai Bulgarijoje nustojo juos dėti, dabar naikina netgi.

Jaučiausi parvagęs, tai dienos planas buvo tiesiog pasivaikščioti. Pro senamiestį nuėjau iki parko. Kur radau futbolo stadioną, fontanų ir pan.


Žinoma, man irgi reikėjo pereiti šitais takais vandenyje. Beveik visus po vandeniu panirusius galima peršokti, bet vienoj vietoj kažkaip netinkamai įvertinau ir gavau toliau vaikščioti su vienu šlapiu batu. Bet šilta, tai greit išdžiūvo.
Truputis Vengrijos istorijos

Teko ne tiek mažai pabendrauti su viešbučio administratore. Sužinojau, įdomių dalykų. Pvz., kad žmonės iš Rumunijos po 8tos klasės be tėvų gali persikelti į Vengriją. Ji buvo gimusi Rumunijoje, bet gyvena toj daly, kuri buvo atimta iš Vengrijos. Pasirodo, kad po pirmo pasaulinio karo Vengrija prarado apie 2/3 teritorijos. Ji atiteko Slovėnijai, Slovakijai, Čekijai, Austrijai, Kroatijai ir Rumunijai. Vengrija įsitraukė į antrą pasaulį siekdama jas atgauti. Bet Vokietijai pralaimėjus karą, jos vėl buvo atimtos.

Kaip bebūtų, galioja tokia sistema, kad žmonės iš tų zonų gali laisvai persikelti į Vengriją, gauti pilietybę, mokslas apmokamas ir t.t. Administratorė net pasakė, kad nors augusi Rumunijoje, bet rumuniškai nelabai šneka.

Man keisčiausias dalykas buvo, kaip jiems be tėvų taip leidžiama persikelti į kitą šalį, bet ji patikino, kad tai normalu pas juos ir nieko keisto.

Pabaigai pietūs, kurie sveiki gali būti tik, jei pradedama nuo ledų.

Visos dalys

30 dienų kelionė motociklu 1 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 2 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 3 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 4 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 5 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 6 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 7 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 8 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 9 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 10 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 11 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 12 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 13 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x