30 dienų kelionė motociklu 6 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)

Sibiu, Rumunija (2023-09-19 – 2013-09-20)

Kelias nebuvo ilgas. Tačiau buvo viena iš trijų kelionės dienų, kai lijo. Veltui motociklą ploviau prieš pusantros dienos 🙁

Pasirinkau čia apsistoti, nes nesunkiai galiu pasiekti Transfegerešano kelnių kelią, o jį pervažiavęs apsisukti ir grįžti į viešbutį.

Išėjus pasivaikščioti po senamiestį, iškart į akis krito, kad per daug vokiečių turistų. Ženklai vietoj to, kad būtų angliškai yra vokiškai, menu restoranuose vokiškai, bet ne visad angliškai.

Vėliau sužinojau, kad miestelis buvo vokiečių įkurtas (1147 metais). Iki 1941 vokiečiai sudarė didžiausią dalį gyventojų.

Taip pat, miestelis turėjo barkodus, kad turistai galėtų pasižiūrėti informaciją apie objektus. Deja, prastai įgyvendinta sistema. Angliškai neina nieko rasti, nes beveik visi objektų pavadinimai prasideda su „The“, o paieškos nėra, turi skrolinti, kol rasi. Problema, kad barkodas yra, bet jis siunčia į bendrą puslapį, kur pats turi susirasti, ką matai. Man regis dar numeriai buvo prie barkodų, tačiau numerių svetainėje nebuvo, tad nėjo pagal tai surasti objektų.

Taip pat, nemažai namų turi akis stoguose:

Sibiu old town square

Sibiu Old Town square

Pasirodo, kad tai ventiliaciniai angai, kurie įleidžia mažai saulės šviesos. Juos naudojo laikyti mėsai, sūriui ir grūdams.

Brangiausi ledai gyvenime

Apsuko nemeluodami, kaip iš vaiko saldainį atimė. Užsimaniau ledų, galvoju vis tiek per brangiai nekainuos, juk Rumunija, tai kainos per daug nesikandžioja. Kainas pasižiūriu, jos pagal svorį: 50 gramų tiek, 100 gramų tiek, 1kg tiek ir tiek. Kainos jų valiuta, tai galvoj konvertuoju. Sakau, kiek kainuotų pora rutuliukų, sako, tai priklauso nuo svorio. Sakau, o tai kiek maždaug? Jau čia iškart raudona vėliava. Jei, kada kas nors yra pagal svorį, ir kainos negali pasakyti tiksliai, tai niekada niekada nepirkite!!!

Triukas tas, kad kaina nurodyta teisinga, bet įdės tiek, kad maža nepasirodytų. Tokį rimto dydžio vaflį paėmė ir du didelius kaušus įdėjo. Kaina vieno kilogramo 150 lei kas yra 30€. Realiai pilna parduotuvėse dabar ledų Lietuvoj, kur kilogramas panašiai kainuoja (pvz., indelis 300g, o kaina 8-10€, kas kilogramo kainą padaro apie 30€). Tačiau, kai tau įdeda du rutuliukus, sumoki 46,50 lei kas yra 9,34€, tai susimąstai. Aš tada pradėjau žiūrėt kainas, dar kažko paklausiau. Ale, kad neina prisikabinti. Svoris toks iš tiesų buvo, kaina tokia buvo parašyta kilogramo kaip buvo paskaičiuota.

Skonis buvo geras, bet iš to strioko, kad apsuko, tai nufotografavau tik įpusėjęs. Žinoma, už tokią kainą, tai turėjo būti skanesni nei tiesiog geri! Bei iš nuotruakos nesimato, kad vaflis nėra standartinis, bet didesnis gerokai.

Buvo gera pamoka. Galvojau, kad internete daug prisižiūrėjęs, tad į turistų pinkles tikrai nepakliūsiu. Net realiai jau mačiau, kad kažkas ne to, kai negalėjo iš anksto galutinės kainos pasakyti. Bet vis tiek neišvengiau spąstų.

Dar keletas nuotraukų iš Sibiu:

Antras pagal aukštį ir vienas pavojingiausių asfaltuotų kelių Rumunijoje – Transfegerešanas

Kitą dieną pagaliau atėjo metas atlikti to, ko motociklai važiuoja į Rumuniją: pralėkti kalnų keliukais. Viešbutyje palikau šonines dėžes, kad būtų lengva važiuoti.

Transfegerešanas (Transfăgărășan) yra antras pagal aukštį kelias Rumunijoje. Jį bestatant per keturis metus žuvo 40 kareivių.

Ilgis 151 kilometras, baigtas 1974 metais, aukščiausias taškas 2042 metrai.

Man tai buvo pirmas kartas gyvenime, kai motociklu tokiais kelias važiuoti teko. Pradžioj visur nuotraukas daryti norėjau, bet greit pasimatė, kad taip niekur nenuvažiuosiu.

Pasiekus sudėtingiausią dalį, pasidarė aišku, kad mano važiavimo įgūdžiai labai riboti. Kelis kartus sukdamas išvažiavau į priešpriešinę juostą 🙁 Kai žiūrėdavau video ir kas nors sakydavo, kad labai sunku važiuoti, tai galvodavau, kad nesąmones kalba. Bet pats pabandęs, tai dabar suprantu. Įgūdžiai gerai pakilo nuo vieno tokio pervažiavimo. Beje, net negaliu paaiškinti, kodėl sunku. Juk greitį visad gali pasirinkti. Gal bėda būtent ta, kad nenori per lėtai važiuoti, kartu nenori greitai važiuoti. Labai lėtuose posūkiuose motociklas elgiasi kitaip nei greitai važiuojant. Paviršius taip pat nėra labai lygus, tad baisu paslysti.

Nemažai kelio yra pažeista. Atrodo taip, kaip pas mus, kai asfalto viršutinę dalį nuima prieš perasfaltuojant, kai nepilnai perdarinėja kelią. Važiuojant tokiu keliu, net visiškai tiesiai, motociklas truputį plaukioja ant kelio, nereikia net posūkių.

Štai jau ir virš debesų!

Čia duodu instrukcijas, kad noriu ir portrait nuotraukos. Ne visi angliškai šneka, reikia ir ženklų kalbą mokėt 😀 Dariau telefono apsukimo judesį, bet jis vis dar fotografavo.

Štai kaip vingiuotas kelias atrodo:

Taip pat, dar yra tunelis. Jį pravažiavus ir jau sustojus (man regis tai gal ir bus aukščiausias taškas, tai tikrai nebuvo „karšta“. Net su motociklininko apranga norėjosi, kad būtų kiek šilčiau. Tuo tarpu išvažiavus buvo apie 29 laipsnius šilumos.

Taip pat, dar sutikau lietuvių porą, kurie automobiliu irgi atkeliavo iš Lietuvos. Jie atpažino, kad mano motociklo numeris lietuviškas ir pradėjo pokalbį. Paprašiau poros nuotraukų. Jie pasakė, kad turi YouTube kanalą. Tai galima jame ir mane pamatyti labai trumpai.

Visus jų video pažiūrėjau apie šią kelionę, pusė lankytų vietų ir miestų tie patys tarp mūsų. Man labai buvo įdomu, nes jie prideda nemažai detalių apie vietoves. Bei labai gera naracija ir video kokybė.

Grįžus į viešbutį nuėjau į prekybos centrą pavalgyti, kur paėmiau picą ir pieno kokteilį (nėra nuotraukoje).

Visos dalys

30 dienų kelionė motociklu 1 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 2 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 3 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 4 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 5 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 6 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 7 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 8 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 9 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 10 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 11 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 12 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)
30 dienų kelionė motociklu 13 dalis (Lenkija, Slovakija, Vengrija, Rumunija)

Share
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
2 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
praeivis

O visa kelionė ir nei vieno kempingavimo? Ateinančiai pavasario kelionei palapinės ir nematytų vietų nenusimato?

2
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x